Zaopatrzenie do rumu

Podziel się adresami sklepów i stron www
Zalobik
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: Zaopatrzenie do rumu

Post autor: Zalobik » 2018-10-09, 16:26

Intensywność na tę chwile mnie zadowala, ale wszystkie opcje nadal leżą na stole, bo melasa to dość ciekawy i wdzięczny surowiec.
Dunder w nastawie z samej melasy mam za sobą. Dodawałem go na kilka dni przed destylacją, ale po skończonej fermentacji, intensywność aromatów wzrasta nieznacznie, ale to jeszcze nie jest to. Przypuszczam, że dunder jest świetnym dodatkiem do nastawów z CT. Na marginesie, jeśli któryś z Kolegów ma ochotę na świeży dunder, to mogę wysłać po kosztach pojemnika i wysyłki. W tej chwili idzie w kanał lub jako zakwaszacz do kompostu i trochę mi tego szkoda.
Frakcje tnę niezbyt ostro, a na kolejny zjazd jeszcze nie jestem gotowy, ani mentalnie ani logistycznie. Siedzę więc przy maszynie i dumam, że zacytuję klasyka, "co by tu jeszcze spiepszyć Panowie, co by tu jeszcze".
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 986
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Zaopatrzenie do rumu

Post autor: wawaldek11 » 2018-10-09, 16:49

Dunder można wysyłać w petach, co z dobrym skutkiem czyniłem :wink:
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
imar42
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2016-09-17, 19:30

Re: Zaopatrzenie do rumu

Post autor: imar42 » 2018-10-10, 20:24

Zalobik pisze:
2018-10-09, 10:58
Pewnym zaskoczeniem jest jednak smak destylatu z melasy i CT w proporcjach 50/50. Po odpędzie destylat jest wyraźnie bimbrowaty
Moje 50 kg melasy czeka na mój wolny czas...
W ubiegłym roku zrobiłem coś, co miało być rumem, ale to co wyszło - rumem nie jest.
:arrow: https://alkohole-domowe.com/forum/post1 ... ml#p173081
:arrow: https://alkohole-domowe.com/forum/post1 ... ml#p174765
Jest wyraźnie lepsze od pospolitego bimbru, ale do rumu - to ma się nijak...
Cały tamten urobek czeka w 5 litrowej damie na przerobienie z dundrem melasowym według podpowiedzi kolegi Szlumf.
Zostało mi jeszcze 7 kg cukru trzcinowego, więc pierwszy nastaw będzie z całym (30 litrów) poprzednim, już prawie rocznym dundrem, plus 8 kg melasy, plus 7 kg cukru trzcinowego i wody do objętości około 55 litrów, tak aby cukromierz nie pokazał więcej niż 22.
Drugi nastaw zamierzam zrobić z 25 kg samej melasy plus "dunder na dundrze"
Trzeci - na razie jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji. Zdecyduję po porównaniu obydwu wcześniejszych urobków.
Aabratek 60,3mm, Kolumna 130cm, sprężynki pryzmatyczne KO, zbiornik 66l, grzałka 2000 + 1000 + 500 W.

Zalobik
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: Zaopatrzenie do rumu

Post autor: Zalobik » 2018-10-11, 06:12

Na czarnym jeden z kolegów, w przekonywyjący mnie sposób dowodził, że dla drożdzy jeden pies, czy sacharoza z buraka, czy z trzciny. Różnica to jedynie 3% składu. Z moich obserwacji wynika, że określone stężenie sacharozy w nastawie zawsze skończy się bimbrowym finałem, bez względu na pochodzenie sacharozy.
Myślę że zamiast CT do nastawu melasowego po skończonej fermentacji lepiej dodać spirytu np. 0,5 na 50 l. Rozciejczy to nieco bazę, ale przy mocnych aromatach melasy nie bedzie to miało wielkiego znaczenia.
Jak napisałem wcześniej dunder - tak, ale do zastawów z dodatkiem CT. W przypadku samej melasy "smaku" jest i tak sporo. Skąd zatem pomysł z dodatkiem melasy do surówki? W pitych przeze mnie rumach wyczuwalna jest pewna delikatna waniliowa słodycz, chodzi o zapach nie smak. Wydaje mi się że ta subtelność jest uwypuklona poprzez leżakowanie w beczce. Jako że jej jeszcze nie mam to chcę sprawdzić, czy dodatek melasu do surówki nie wprowadzi tego niuansu do produktu bez leżakowania. Sam jestem sceptyczny, ale skoro mam możliwość sprawdzić, to czemu nie. Na zakończenie wypada zaznaczyć, że na rumie znam się jak wilk na gwiazdach, to znaczy wiem że są i są piękne.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

Waldix74
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2018-03-14, 13:46

Re: Zaopatrzenie do rumu

Post autor: Waldix74 » 2018-10-17, 15:27

Mam zamiar zrobić nastaw z samej melasy. Zastanawiam się nad drożdżami dedykowanym typu alcotec rum czy lepiej by było dodać zwykłe bayanusy.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość