TURBO 24H , TURBO 24 KLAR - nowości w ofercie
Witam -
konieczne jest "zlanie znad osadu" - dlatego że przy dodaniu zawartości z szaszetki "A" - należy intensywnie "odgazować " nastaw w celu pozbycia się "C02" - ten "szum" co powstaje po fermentacji ponownie by się "wzbił" - a tak zlany / oczyszczony po pierwszym "obciągu" nastaw lepiej/szybciej się wyklaruje .
ja postępuję wg. informacji - i szybkość i jakość gotowego /końcowego materiału do dalszej obróbki mi odpowiada w przypadku win jest b. dobrze .
pozdrawiam
98%
konieczne jest "zlanie znad osadu" - dlatego że przy dodaniu zawartości z szaszetki "A" - należy intensywnie "odgazować " nastaw w celu pozbycia się "C02" - ten "szum" co powstaje po fermentacji ponownie by się "wzbił" - a tak zlany / oczyszczony po pierwszym "obciągu" nastaw lepiej/szybciej się wyklaruje .
ja postępuję wg. informacji - i szybkość i jakość gotowego /końcowego materiału do dalszej obróbki mi odpowiada w przypadku win jest b. dobrze .
pozdrawiam
98%
Witam -
konieczne jest "zlanie znad osadu" - dlatego że przy dodaniu zawartości z saszetki "A" - należy intensywnie "odgazować " nastaw w celu pozbycia się "C02" - ten "szum" co powstaje po fermentacji ponownie by się "wzbił" - a tak zlany / oczyszczony po pierwszym "obciągu" nastaw lepiej/szybciej się wyklaruje .
ja postępuję wg. informacji - i szybkość i jakość gotowego /końcowego materiału do dalszej obróbki mi odpowiada w przypadku win jest b. dobrze .
dobra rada - NAJLEPIEJ KLAROWANIE PRZEPROWADZAĆ W CHŁODNYM MIEJSCU
PRZYŚPIESZA TO PROCES KLAROWANIA
pozdrawiam
98%
konieczne jest "zlanie znad osadu" - dlatego że przy dodaniu zawartości z saszetki "A" - należy intensywnie "odgazować " nastaw w celu pozbycia się "C02" - ten "szum" co powstaje po fermentacji ponownie by się "wzbił" - a tak zlany / oczyszczony po pierwszym "obciągu" nastaw lepiej/szybciej się wyklaruje .
ja postępuję wg. informacji - i szybkość i jakość gotowego /końcowego materiału do dalszej obróbki mi odpowiada w przypadku win jest b. dobrze .
dobra rada - NAJLEPIEJ KLAROWANIE PRZEPROWADZAĆ W CHŁODNYM MIEJSCU
PRZYŚPIESZA TO PROCES KLAROWANIA
pozdrawiam
98%
użyłem tego specyfiku pierwszy raz i jestem pod wrażeniem98% pisze: dobra rada - NAJLEPIEJ KLAROWANIE PRZEPROWADZAĆ W CHŁODNYM MIEJSCU
PRZYŚPIESZA TO PROCES KLAROWANIA
pozdrawiam
98%
klarowało się troche wiecej niż dobę , stało w chłodnym miejscu (5 stopni)
efekt koncowy kryształ (jak woda)
acha przed klarowaniem poczyniłem jak w instrukcji zlałem znad osadu
polecam srodek ....
pozdrawiam
Zastanawiam się co by się stało gdybym nie zlał znad osadu,a dodał do nastawu w którym na dnie będzie warstwa drożdży.Chyba wezmę próbkę z dna i zrobię doświadczenie.Jeśli nie było by żadnych niespodzianek,oszczędziło by to czasu i kłopotu z przelewaniem.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Witam.
@ Spiryt.
U mnie były grzybki, tylko już nie było tych wszystkich farfocli owocowych (znaczy się warsywy 8 cm ciał stałych z moszczu).
Po dodaniu wytraciła się warstwa około 1,5 cm osadu. Po obciągu całą tą warstwę zmąciłem z resztką wina i wlałem do 5 litrowego gąsiora. Osad się zagęścił i można było zlać klarowne wino praktycznie do ostatniej kropli.
Polecam środek.
Pozdrawiam
adwokat
@ Spiryt.
U mnie były grzybki, tylko już nie było tych wszystkich farfocli owocowych (znaczy się warsywy 8 cm ciał stałych z moszczu).
Po dodaniu wytraciła się warstwa około 1,5 cm osadu. Po obciągu całą tą warstwę zmąciłem z resztką wina i wlałem do 5 litrowego gąsiora. Osad się zagęścił i można było zlać klarowne wino praktycznie do ostatniej kropli.
Polecam środek.
Pozdrawiam
adwokat
Pozdrawiam. adwokat
Ja nie "oddzieliłem", nie zlalem nastawu przed klarowaniem. ! opakowanie na 30l Po 30H klarowania nastaw wyglada tak jak przed wymieszaniem pierwszego skladnika tuz po zakonczeniu fermentacji. Klarowanie w chlodnym miejscu. Zlewanie jest obowiązkowe !
Bimber przyczyną ślepoty. Toteż nie pijcie, drogie dziatki ponad to, co konieczne.
dziś zrobiłem doświadczenie.Zlałem znad osadu do jednego pojemnika a resztki z dna do oddzielnego pojemnika.do obu pojemników dodałem klar,oczywiście w odpowiednich do objętości ilościach.
W zlanym nastawie już widać efekty działania klaru,natomiast w małym z gęstwą z dna drożdże wznowiły procesy fermentacyjne.
Na ostateczny wynik trzeba poczekać ale już daje się zauważyć że zlewanie jest konieczne.
może nie odkryłem ameryki ale nikomu przecież też nie zaszkodziłem.
W zlanym nastawie już widać efekty działania klaru,natomiast w małym z gęstwą z dna drożdże wznowiły procesy fermentacyjne.
Na ostateczny wynik trzeba poczekać ale już daje się zauważyć że zlewanie jest konieczne.
może nie odkryłem ameryki ale nikomu przecież też nie zaszkodziłem.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Pamiętam z czasów kiedy robiłem na pot-stillu że była różnica w smaku wyskoku z nastawu wyklarowanego i niewyklarowanego z korzyścią na wyklarowany.Tak więc smak destylatu z kolumny też powinien różnić się smakiem.Nastaw na turbo klaruję,więc nie mam porównania do nieklarowanego.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości