TURBO 24H , TURBO 24 KLAR - nowości w ofercie

Podziel się adresami sklepów i stron www
Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-01-21, 19:58

Witam -
konieczne jest "zlanie znad osadu" - dlatego że przy dodaniu zawartości z szaszetki "A" - należy intensywnie "odgazować " nastaw w celu pozbycia się "C02" - ten "szum" co powstaje po fermentacji ponownie by się "wzbił" - a tak zlany / oczyszczony po pierwszym "obciągu" nastaw lepiej/szybciej się wyklaruje .

ja postępuję wg. informacji - i szybkość i jakość gotowego /końcowego materiału do dalszej obróbki mi odpowiada w przypadku win jest b. dobrze .

pozdrawiam

98%

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-01-21, 20:01

Witam -
konieczne jest "zlanie znad osadu" - dlatego że przy dodaniu zawartości z saszetki "A" - należy intensywnie "odgazować " nastaw w celu pozbycia się "C02" - ten "szum" co powstaje po fermentacji ponownie by się "wzbił" - a tak zlany / oczyszczony po pierwszym "obciągu" nastaw lepiej/szybciej się wyklaruje .

ja postępuję wg. informacji - i szybkość i jakość gotowego /końcowego materiału do dalszej obróbki mi odpowiada w przypadku win jest b. dobrze .

dobra rada - :idea: NAJLEPIEJ KLAROWANIE PRZEPROWADZAĆ W CHŁODNYM MIEJSCU
PRZYŚPIESZA TO PROCES KLAROWANIA :idea:

pozdrawiam

98%

Awatar użytkownika
zaciapa
40%
40%
Posty: 73
Rejestracja: 2006-03-17, 10:16

Post autor: zaciapa » 2009-01-21, 20:12

98% pisze: dobra rada - :idea: NAJLEPIEJ KLAROWANIE PRZEPROWADZAĆ W CHŁODNYM MIEJSCU
PRZYŚPIESZA TO PROCES KLAROWANIA :idea:

pozdrawiam

98%
użyłem tego specyfiku pierwszy raz i jestem pod wrażeniem
klarowało się troche wiecej niż dobę , stało w chłodnym miejscu (5 stopni)
efekt koncowy kryształ (jak woda)
acha przed klarowaniem poczyniłem jak w instrukcji zlałem znad osadu

polecam srodek ....

pozdrawiam

Awatar użytkownika
adwokat
101%
101%
Posty: 639
Rejestracja: 2006-01-05, 17:42
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków

Post autor: adwokat » 2009-01-21, 20:36

Witam.

@ Spiryt.

Ja dodawałem jak były jeszcze drożdże. Zadziałało. Tylko, że było już po pierwszym obciągu, więc nie było resztek owocowych.

Turbo klar to fajna sprawa.

Pozdrawiam.

adwokat
Pozdrawiam. adwokat

wajzer

Post autor: wajzer » 2009-01-21, 20:52

I znowu kolega 98% się popisał,wysłał do mnie towarek kurierem i chyba osobiście go gonił aż na sam Śląsk-dzięki :mrgreen: :brawo

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-01-21, 22:11

Zastanawiam się co by się stało gdybym nie zlał znad osadu,a dodał do nastawu w którym na dnie będzie warstwa drożdży.Chyba wezmę próbkę z dna i zrobię doświadczenie.Jeśli nie było by żadnych niespodzianek,oszczędziło by to czasu i kłopotu z przelewaniem.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
adwokat
101%
101%
Posty: 639
Rejestracja: 2006-01-05, 17:42
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków

Post autor: adwokat » 2009-01-21, 22:19

Witam.

@ Spiryt.

U mnie były grzybki, tylko już nie było tych wszystkich farfocli owocowych (znaczy się warsywy 8 cm ciał stałych z moszczu).

Po dodaniu wytraciła się warstwa około 1,5 cm osadu. Po obciągu całą tą warstwę zmąciłem z resztką wina i wlałem do 5 litrowego gąsiora. Osad się zagęścił i można było zlać klarowne wino praktycznie do ostatniej kropli.

Polecam środek.

Pozdrawiam

adwokat
Pozdrawiam. adwokat

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2009-01-21, 22:41

Witam

@Spiryt "
Chyba wezmę próbkę z dna i zrobię doświadczenie.Jeśli nie było by żadnych niespodzianek,oszczędziło by to czasu i kłopotu z przelewaniem.

Uważam że dla każdego z nas będzie to cenne doświadczenie - opisz proszę już "po" - jak to wygląda .

pozdrawiam

98%

Awatar użytkownika
romanix
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2008-11-28, 22:11
Lokalizacja: WLKP

Post autor: romanix » 2009-01-22, 21:51

Ja nie "oddzieliłem", nie zlalem nastawu przed klarowaniem. ! opakowanie na 30l Po 30H klarowania nastaw wyglada tak jak przed wymieszaniem pierwszego skladnika tuz po zakonczeniu fermentacji. Klarowanie w chlodnym miejscu. Zlewanie jest obowiązkowe !
Bimber przyczyną ślepoty. Toteż nie pijcie, drogie dziatki ponad to, co konieczne.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-01-22, 22:20

dziś zrobiłem doświadczenie.Zlałem znad osadu do jednego pojemnika a resztki z dna do oddzielnego pojemnika.do obu pojemników dodałem klar,oczywiście w odpowiednich do objętości ilościach.
W zlanym nastawie już widać efekty działania klaru,natomiast w małym z gęstwą z dna drożdże wznowiły procesy fermentacyjne.
Na ostateczny wynik trzeba poczekać ale już daje się zauważyć że zlewanie jest konieczne.
może nie odkryłem ameryki ale nikomu przecież też nie zaszkodziłem. :P
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-02-18, 20:25

Oto zdjęcie gęstwy drożdżowej po miesiącu od dodania turbo klaru.Wyklarowało się ale myślę że i bez turbo klaru też po tak długim czasie by się wyklarowało.Tak więc powtarzam :zlewanie jest konieczne.
Załączniki
turbo klar.jpg
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

gatorek23
30%
30%
Posty: 48
Rejestracja: 2008-05-27, 15:37

Post autor: gatorek23 » 2009-02-19, 16:35

jest różnica w smaku czy zapachu jak wyklaruje się nastaw na AŻ kryształ?

Awatar użytkownika
adwokat
101%
101%
Posty: 639
Rejestracja: 2006-01-05, 17:42
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków

Post autor: adwokat » 2009-02-19, 16:47

Jak dla mnie, różnicy nie ma. środek w zasadzie obojętny. Pisze "w zasadzie", bo może w czymś będzie różnica, ale jak na razie nie zdarzyło mi się.
Pozdrawiam. adwokat

gatorek23
30%
30%
Posty: 48
Rejestracja: 2008-05-27, 15:37

Post autor: gatorek23 » 2009-02-19, 16:49

dzięki.
:wink:

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-02-19, 17:06

Pamiętam z czasów kiedy robiłem na pot-stillu że była różnica w smaku wyskoku z nastawu wyklarowanego i niewyklarowanego z korzyścią na wyklarowany.Tak więc smak destylatu z kolumny też powinien różnić się smakiem.Nastaw na turbo klaruję,więc nie mam porównania do nieklarowanego.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości