Zaopatrzenie do rumu

Podziel się adresami sklepów i stron www
wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-12-22, 19:28

Ja też mam zawekowany dunder - 12l.
Możesz też drugi nastaw zrobić na dundrze uzyskanym po pierwszej destylacji. Nie będzie takich aromatów jak z melasy, ale zawsze lepiej niż bez dundru :wink:
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2015-12-22, 21:26

Hej
Pytanie do walka i innych co oprócz rumu robili śliwowice.
Czy z melasy szybciej zaczynają lecieć pogody niż ze śliwki?
Każda opinia mile widziana.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-12-23, 00:41

Walek, to chyba ja lub Władek :wink:
Nie siedzę przy sprzęcie i nie wiem jak z tym jest. Pierwszy raz robię odpęd praktycznie do 5-10%. Dopiero przy drugim gotowaniu na krótkiej kolumnie łapię rozpuszczalnik i kończę przy 97*C w kegu.
Wydaje mi się, że trudno pokusić się o porównania, bo różne surowce, drożdże, warunki fermentacji - różne Blg, temperatura, moc grzania itd.
Pozdrawiam,
Waldek

jakub2001
101%
101%
Posty: 297
Rejestracja: 2010-09-20, 14:37

Post autor: jakub2001 » 2015-12-29, 10:48

Pierwszy nastaw z melasy z akcji @wawaldek11 zakończył pracę i przedestylowany.
Nastaw z całego wiadra + około 40l wody. Blg początkowe 36, końcowe 14. Fermentowane na Bayanusach bardzo długo. Ponad miesiąc pracowało i bardzo powoli. Przedgonów minimalna ilość. Może z 70 ml. Po rozrobieniu 4,5l 55%.
To najlepszy rum z wszystkich które zrobiłem do tej pory. Bardzo aromatyczny, a zarazem łagodny. W świeżym dominuje wanilia, dużo wanilii. W tle kawa, czekolada, karmel.......
Za kilka dni zagości w beczce.
Drugie wiadro rozrobione na dwie beczki z całym dundrem i zaprawione gęstwą Bayanusów z pierwszego nastawu. Blg początkowe 27. Cierpliwie poczekam na efekty i opiszę po destylacji.
Pozdrawiam prawie Noworocznie. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jakub2001, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Władek
101%
101%
Posty: 487
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Władek » 2015-12-29, 14:51

Napisz jak ruszy i do ilu zejdzie, na dundrze miałem problemy.
Rezultat końcowy dla mnie był gorszy z dundru, było dużo więcej smaków jak z samej melasy, nie bardzo mi podeszły. :wink
Pozdrawiam Władek

jakub2001
101%
101%
Posty: 297
Rejestracja: 2010-09-20, 14:37

Post autor: jakub2001 » 2016-02-09, 12:04

@Władek
Pamiętam Twoje pytanie. :mrgreen:
Ruszyło bardzo spokojnie. Burzliwej nie zauważyłem, ale tak lubię.
Jeszcze sobie powoli pracuje. (jak zresztą cały czas) Stoi w około 18 stopniach.
Zeszło na razie do 15 blg. Ale ja cierpliwy jestem i poczekam aż się zatrzyma.
Dam znać na pewno.

Awatar użytkownika
Władek
101%
101%
Posty: 487
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Władek » 2016-02-09, 18:23

:oki
Pozdrawiam Władek

jakub2001
101%
101%
Posty: 297
Rejestracja: 2010-09-20, 14:37

Post autor: jakub2001 » 2016-02-19, 11:03

Zeszło do 12blg i tak stoi. Czas na rurki.

jakub2001
101%
101%
Posty: 297
Rejestracja: 2010-09-20, 14:37

Post autor: jakub2001 » 2016-02-19, 20:26

Ja jestem zadowolony. Nawet na dundrze bardzo łagodny. Jak poprzednio dużo wanilii. Bardzo mało przed i pogonów. Uzysk normalny jak na melasę. Żałuję że więcej nie kupiłem. :oops:

zbynio
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2016-02-19, 20:57

Ale czy to nie jest źle, że zatrzymuje się przy tak wysokim Blg?
Miałem już nastawiać melasę z akcji ale jak tak czytam to się wstrzymuję
żeby dowiedzieć się jak najwięcej aby się udało.
Ryby łowię.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2016-02-19, 21:13

Melasa to nie gęsty syrop czysto cukrowy ale też ma inne składniki, które powodują, że pomimo wyżarcia wszystkiego co drożdżom do szczęścia potrzebne gęstość nastawu jest wyższa niż zwykłej cukrówki.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

euphorbia1
60%
60%
Posty: 224
Rejestracja: 2014-02-05, 21:07

Post autor: euphorbia1 » 2016-02-19, 23:40

Moja zatrzymuje się na 12-13. Też uważam, że to z powodu dużej zawartości innych "dodatków". Ale rum wychodzi przedni.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez euphorbia1, łącznie zmieniany 1 raz.

zbynio
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2016-02-21, 13:25

Pewnie teraz będzie więcej chętnych, ja sam czekam na możliwość pozyskania nieco więcej. :slinka
Ryby łowię.

witoldo
0%
0%
Posty: 8
Rejestracja: 2016-02-22, 20:43

Post autor: witoldo » 2016-03-02, 21:19

Czy w tym roku będzie również akcja MELASA?

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2016-03-03, 12:31

Chyba tak, będą chętni do jej przeprowadzenia :wink:
Pozdrawiam,
Waldek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości