Zaopatrzenie do rumu

Podziel się adresami sklepów i stron www
wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-07-16, 13:46

Melasa po pewnych perypetiach z transportem odebrana z cukrowni.
W poniedziałek wyjeżdża do odbiorców.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
kula
101%
101%
Posty: 575
Rejestracja: 2010-08-16, 10:00
Lokalizacja: z pod lasu
Kontaktowanie:

Post autor: kula » 2015-07-16, 17:37

Poprosiłem w cukrowni o parametry melasy. Otrzymałem:
Cukry ogółem jako sacharoza - 54,6%
Współczynnik czystości - 66,3%
Wartość pH - 6,4
Pozorna zawartość suchej substancji - 82%
Zawartość inwertu do - 5%
Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2015-07-17, 13:03

wawaldek11

Keg 30l, kolumn:a 60,3mmm 140cm, OVM, wypełnienie: druciaki KO + 20cm miedzi, głowica: Aabratka, 4 termometry: keg+ 25cm nad kegiem+ 35cm pod górnym wypełnieniem+ głowica, 2 grzałki w 2kW+1,5kW.
Do destylacji trzciny wypatroszyłem kolumnę z KO, zostawiłem tylko miedź.
Początek nastawu 17 blg, koniec 5blg. Drożdże turbo pure 48h alcoteka + „dwie łygi” pożywki. Klarowałem turbo klarem również alcoteka.
Jednokrotna destylacja. Po zalaniu destylowałem na grzałce 1,5kW. Nie mam regulatora mocy do grzałek, a 2kW na których zwykle destyluję okazała się tym razem za mocna. Odbiór tylko z głowicy.
Po zalaniu stabilizowałem około godziny. Odbiór 150ml przedgonów i odbiór serduszka z prędkością około 1l/h. Przez większość czasu ~90% (?!). Kończyłem w okolicach 50%.
Ekspertem od destylacji, a zwłaszcza rumu (pierwszy raz trzcinę destylowałem)na pewno nazwać mnie nie można, ale starałem się korzystać z rad kolegów z forum. Nie destylowałem drugi raz w obawie przed zbytnią utratą smaku. Podobnie zresztą czyniłem w zeszłym roku przy śliwowicy, po pierwszej destylacji lepiej mi smakowała niż po drugiej.
Nie wiem kompletnie jak mogą smakować pogony rumu. Trudno mi było je wyczuć, bo bogactwo smaku całego destylatu jest dla mnie nowością ( ze śliwowicą nie miałem tego problemu).
To co mi wyszło jest dla mnie na razie normą, bo nie mam żadnego, poza sklepowym wyrobem, porównania. Moim zdaniem nie ma tragedii. Zwłaszcza z colą da się to pić :mrgreen: .
Nastawiłem następną beczkę 60i. 23blg na początek.
Pierwsze koty za płoty :mrgreen:.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Władek
101%
101%
Posty: 487
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Władek » 2015-08-02, 16:57

Zakończyłem akcję melasa.

W sobotę uporałem się z pierwszą destylację nastawu z melasy.
Krótka rura wypełniona miedzią, głowica.
Spostrzeżenia,
przedgony odmienne od dotychczas przeze mnie spotykanych, dosyć długo odbierałem.
Pierwszy odpęd na całość z częściowym odbiorem przedgonów, drugi wsad ok 30% długie odbieranie przedgonów
Nastaw na Fermiolach delikatnie na początku wyczuwalny aceton, co mi się dawno nie zdarzyło, na Distillamax SR brak acetonu, przedgony ogólnie ''delikatniejsze''.
Produkt bardzo aromatyczny, leciało 75% , skończyłem na 60% bo nie chciałem przeciągnąć, często mi się to zdarza przy smakówkach, a skutki są różne.

Więc próbujemy dzisiaj rum biały.

Melasa może z Barbadosu jest?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Władek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Władek

Awatar użytkownika
Kamal
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2014-01-07, 12:01

Post autor: Kamal » 2015-08-03, 10:48

Melasa jest z polskiej cukrowni. A cukier trzcinowy z którego była melasa pewnie z Mauritius. :-)
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-08-04, 11:03

Wstępnie ustaliłem, że cukier pochodzi z krajów AKP. Ale to szerokie pojęcie.
Drążę dalej :wink:
Pozdrawiam,
Waldek

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-08-07, 15:47

Dzisiaj dostałem info od Pana Cukrownika o pochodzeniu cukru: Mozambik i Zimbabwe. To chyba dlatego czujecie czekoladę i kakao :hahaha:
Nie degustował jeszcze wszystkich otrzymanych trunków, ale smakowała mu przepalanka z beczki. Była taka? Jeśli tak,, to proszę (S)Twórcę o kontakt ;)
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2015-09-11, 19:08

Tak czytałem o blg z tej melasy po fermentacji, a spróbował ktoś użyć drożdży do łyski z enzymem?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.

Norb
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2015-10-25, 09:51

Post autor: Norb » 2015-12-19, 21:59

Witam, trochę minęło od ostatniego wpisu. Chciałbym zapytać jak postępy w obróbce melasy. Jest nadzieja na akceptowalne efekty? Czy melasa jest na tyle trudnym materiałem, że lepiej zostać przy śliwkach i nie polecacie tego tupu eksperymentów dla początkujących.

Szlumf
90%
90%
Posty: 629
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: Szlumf » 2015-12-20, 00:37

Melasa z akcji pilotowanej przez Wawaldka chyba nie była zbyt typową melasą ale to z niej powstał mój pierwszy rum. Uważam, że jedyny problem to kłopoty z fermentacją. Ale wystarczy zadbać o w miarę niskie początkowe blg (~22-24) i dodawać pozostałą melasę (i ewentualny cukier) porcjami w trakcie fermentacji. Destylowałem na kolumnie półkowej (3 półki) z buforem w kotle i skraplaczem z głowicą LM. Wystarczyła jedna destylacja by otrzymać w pełni akceptowalny produkt. Czysty rum, oprócz bezpośredniego spożycia, wykorzystałem też do zrobienia wiśniaku na rumie i dębiłem (dąb mocno palony i dąb surowy moczony w winie wiśniowym). Wszystkie trunki wyszły bardzo dobre.
Dla mnie śliwki są trudniejsze i chyba gorzej przy nich z powtarzalnością efektów. Jak najbardziej polecam. Jak robisz dobrą śliwowicę to z rumem nie będziesz miał kłopotów.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-12-20, 00:48

Podeslij mi próbkę swojej śliwowicy, to Ci powiem czy masz przy niej zostać.
Jak będzie dobra, to ja zrobię rum i wtedy barter :wink:
Pozdrawiam,
Waldek

Norb
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2015-10-25, 09:51

Post autor: Norb » 2015-12-20, 10:37

Dla wyprostowania robię wino śliwkowe. Destylacja to dla mnie nowość. Można powiedzieć że zbieram informację. Zastanawia mnie co sądzicie o tym produkcie.
http://www.mikroorganizmy-sklep.pl/mela ... -p-51.html.
W opisie jest" ZASTOSOWANIE:
Pożywka do aktywacji mikroorganizmów z grupy SCD ProBio Original® i innych procesów fermentacyjnych."
Ekonomicznie to blado wypada. Ale może wato przetestować jako próbkę tylko żeby jakiś odnośnik był.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-12-21, 00:51

Ekonomia w naszym hobby, to pojęcie niepożądane - zbyt wiele działań ze względu na nią nie zostałoby podjętych :wink:
Melasa z mikroorganizmów jest o.k. Warto spróbować. Ale jeśli dopiero chcesz zacząć przygodę z destylacją, to wybierz na eksperymenty tańszy cukier - szkoda melasy.
Jak duży nastaw chcesz zrobić?
Pozdrawiam,
Waldek

Norb
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2015-10-25, 09:51

Post autor: Norb » 2015-12-22, 09:42

Jeżeli z melasą mam zaczekać to może faktycznie z cukrem. Czy ktoś przetestował te 2 produkty?

Cukier DARK Muscovado
http://www.sklep.diamant.pl/produkty-dl ... 50-kg.html

Cukier trzcinowy Dry Demerara drobny
http://www.sklep.diamant.pl/produkty-dl ... 25-kg.html

Który będzie miał więcej melasy w sobie?
Nastaw testowy to 50l.

koli_7
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2015-04-19, 22:59

Post autor: koli_7 » 2015-12-22, 13:29

Więcej melasy będzie miał w sobie muscovado. Jak chcesz robić na samym cukrze i mieć bardziej aromatyczny rum to rum na dundrze z melasy. Jak chcesz to ja mam nadmiar dundru po melasie forumowej.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości