Zaopatrzenie do rumu
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Walek, to chyba ja lub Władek
Nie siedzę przy sprzęcie i nie wiem jak z tym jest. Pierwszy raz robię odpęd praktycznie do 5-10%. Dopiero przy drugim gotowaniu na krótkiej kolumnie łapię rozpuszczalnik i kończę przy 97*C w kegu.
Wydaje mi się, że trudno pokusić się o porównania, bo różne surowce, drożdże, warunki fermentacji - różne Blg, temperatura, moc grzania itd.
Nie siedzę przy sprzęcie i nie wiem jak z tym jest. Pierwszy raz robię odpęd praktycznie do 5-10%. Dopiero przy drugim gotowaniu na krótkiej kolumnie łapię rozpuszczalnik i kończę przy 97*C w kegu.
Wydaje mi się, że trudno pokusić się o porównania, bo różne surowce, drożdże, warunki fermentacji - różne Blg, temperatura, moc grzania itd.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Pierwszy nastaw z melasy z akcji @wawaldek11 zakończył pracę i przedestylowany.
Nastaw z całego wiadra + około 40l wody. Blg początkowe 36, końcowe 14. Fermentowane na Bayanusach bardzo długo. Ponad miesiąc pracowało i bardzo powoli. Przedgonów minimalna ilość. Może z 70 ml. Po rozrobieniu 4,5l 55%.
To najlepszy rum z wszystkich które zrobiłem do tej pory. Bardzo aromatyczny, a zarazem łagodny. W świeżym dominuje wanilia, dużo wanilii. W tle kawa, czekolada, karmel.......
Za kilka dni zagości w beczce.
Drugie wiadro rozrobione na dwie beczki z całym dundrem i zaprawione gęstwą Bayanusów z pierwszego nastawu. Blg początkowe 27. Cierpliwie poczekam na efekty i opiszę po destylacji.
Pozdrawiam prawie Noworocznie.
Nastaw z całego wiadra + około 40l wody. Blg początkowe 36, końcowe 14. Fermentowane na Bayanusach bardzo długo. Ponad miesiąc pracowało i bardzo powoli. Przedgonów minimalna ilość. Może z 70 ml. Po rozrobieniu 4,5l 55%.
To najlepszy rum z wszystkich które zrobiłem do tej pory. Bardzo aromatyczny, a zarazem łagodny. W świeżym dominuje wanilia, dużo wanilii. W tle kawa, czekolada, karmel.......
Za kilka dni zagości w beczce.
Drugie wiadro rozrobione na dwie beczki z całym dundrem i zaprawione gęstwą Bayanusów z pierwszego nastawu. Blg początkowe 27. Cierpliwie poczekam na efekty i opiszę po destylacji.
Pozdrawiam prawie Noworocznie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jakub2001, łącznie zmieniany 1 raz.
Melasa to nie gęsty syrop czysto cukrowy ale też ma inne składniki, które powodują, że pomimo wyżarcia wszystkiego co drożdżom do szczęścia potrzebne gęstość nastawu jest wyższa niż zwykłej cukrówki.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
-
- 60%
- Posty: 224
- Rejestracja: 2014-02-05, 21:07
Moja zatrzymuje się na 12-13. Też uważam, że to z powodu dużej zawartości innych "dodatków". Ale rum wychodzi przedni.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez euphorbia1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości