Zaopatrzenie do rumu

Podziel się adresami sklepów i stron www
Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2015-06-17, 09:31

Dzisiaj otwarłem dekiel i moim oczom ukazał się piękny widok "gotującego" się nastawu. Wszystko pięknie pracuje i postanowiłem nie ingerować już w ten proces zwiększając blg, bo z drugiej strony nie mam już miejsca w beczce. Jedno jest ważne, alcoteki radzą sobie z tą melasą znakomicie, być może dlatego właśnie, że obniżyłem dość znacznie blg, ale z drugiej strony użyłem jednej torebki na podwójną ilość nastawu i wszystko jak na razie idzie bez problemów.
Będę Was na bieżąco informował.
Temp. otoczenia 26,5°, temp. nastawu 29,8°.

[ Dodano: 2015-06-18, 08:10 ]
W beczce oaza spokoju. Blg +5. Poczekam jeszcze.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-06-19, 12:12

Mamy jeszcze do zagospodarowanie trochę melasy w wiadrach - chętni na PW.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2015-06-22, 12:26

Ponieważ przez weekend nic się nie zmieniło, zlałem znad osadu i potraktowałem turbo klarem.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-06-22, 18:23

Zapomniałem pisać w PW o podawanie w tytule przelewu forumowego nicka - zaczynam się gubić :wink:
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2015-06-25, 21:51

I u mnie nastaw skończył pracować, niestety nastaw stanął na 15 blg. zaczynając od 25.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2015-06-25, 22:29

Pytanie się nasuwa: alcoteki lepiej sobie radzą z trzciną, czy początkowa zaniżona zawartość cukru w nastawie pomaga?

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2015-06-30, 21:18

I poszło pierwsza partia poszła na rurki.
Wsad 70-80l. Uzysku około 10 - 12l surówki 50%, jak na ciepły destylat mało aromatyczny.
Jutro dunder dostanie kolejną porcję melasy, może będzie bardziej aromatyczna surówka.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-06-30, 22:42

Mlody, zrób coś dla nauki i potomnych - zmierz gęstość zimnego dundru :wink:
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2015-07-01, 21:55

Jakieś czary. Dziś zimny dunder miał 25 blg. był wytrawny. Po dodaniu melasy i drożdży blg wynosi 36.
Nastaw dostał jakieś drożdże do melasy cobra i łyżkę pożywki zobaczymy jak sobie poradzą.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-07-09, 10:45

Ostatnia wysyłka melasy przesunęła się o tydzień - powinna wyjechać do odbiorców 20 lipca.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2015-07-13, 16:17

Mój nastaw miałem wreszcie szansę przedestylować. Nie jestem zachwycony wydajnością. Z 50 litrów nastawu uzyskałem raptem 3,5 l. 80% destylatu. Destylowałem do ~50%, bo po tym procent i jakość leciała na łeb na szyję. Nie znam się specjalnie na rumach, ale mój okazał się całkiem pijalny z colą. Smak lekko czekoladowy. Żonie niestety nie smakuje ( a może to dobrze? :) ).
Następna beka już się robi.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2015-07-13, 16:59

Frog pisze:...Smak lekko czekoladowy...
Próbowałem rumu z tej akcji od kolegi i faktycznie ma jakby palone i może czekoladowe posmaki.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2015-07-13, 20:16

Legion pisze: jakby palone
Bardzo trafne określenie.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-07-15, 18:15

Frog pisze:Mój nastaw miałem wreszcie szansę przedestylować. Nie jestem zachwycony wydajnością. Z 50 litrów nastawu uzyskałem raptem 3,5 l. 80% destylatu. Destylowałem do ~50%, bo po tym procent i jakość leciała na łeb na szyję. Nie znam się specjalnie na rumach, ale mój okazał się całkiem pijalny z colą. Smak lekko czekoladowy. Żonie niestety nie smakuje ( a może to dobrze? :) ).
Następna beka już się robi.
Napisz na jakim sprzęcie gotowałeś, ile razy i z jaką mocą? Przy jakiej temperaturze w kotle zaczęło kapać i przy jakiej zakończyłeś.
Próbka, którą otrzymałem przypomina moje pierwsze rumy po jednej destylacji :wink:
Mocno czuć jakby przypaleniznę - czy to pogony? raczej tak. Po drugiej destylacji (lub przy dokładnym cięciu frakcji przy pierwszej) powinny zaniknąć.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2015-07-15, 21:22

wawaldek11 pisze:...Mocno czuć jakby przypaleniznę - czy to pogony? raczej tak. Po drugiej destylacji (lub przy dokładnym cięciu frakcji przy pierwszej) powinny zaniknąć.
Czy mamy pewność, że te palone aromaty powinny być usunięte z rumu, a nie powinny zostać?
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości