Zaopatrzenie do rumu

Podziel się adresami sklepów i stron www
wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-06-06, 13:22

No to dzielimy pierwszą tonę melasy do wysyłek ;)
Koszt wiadra 25 kg z dostawą pod drzwi 50 zł.
Nie starczy towaru na wszystkie zamówienia i te większe będę musiał obciąć. Może się zdarzyć, że nie wszyscy zamawiający potwierdzą zamówienie i wpłacą pieniądze. Te ewentualne nadwyżki w rozsądny sposób postaram się rozdysponować.

Proszę kolegów, którzy już odebrali lub odbiorą melasę w Krakowie o informację na PW.
Proszę też o ponowne potwierdzenie zamówienia - w odpowiedzi podam niezbędne dane.
Nadal jest możliwość odbioru melasy z cukrowni w ilości "mauzerowej" :wink:
Pozdrawiam,
Waldek

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-06-09, 18:07

Jestem pytany przez forumowiczów o wydajność tej melasy. Ale ja jej jeszcze na oczy nie widziałem i raczej nieprędko zrobię nastaw :(
Jeśli któryś z kolegów przefermentuje, przedestyluje i będzie mógł coś powiedzieć o wydajności, to bardzo proszę.
Ostatnio zmieniony 2015-06-10, 01:13 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2015-06-09, 21:31

Waldku podaj jakiś sprawdzony przepis.
Powiem szczerze, że o rumie nie wiem nic, więc każda wskazówka będzie cenna.
Słyszałem o metodzie dundrowej ale czy robicie to na całym poprzednim nastawie?
Jak nastaw puścić przy metodzie dundrowej?
Wszelkie informacje ważne by nie zrobić babola.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2015-06-09, 21:42

Też z chęcią poczytam.
Tylko nie odsyłajcie na AD, tu się rejestrowałem, tu czytam, piszę i spędzam czas.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-06-10, 02:19

Improwizacja, to moje trzecie imię :mrgreen: A piąte prowizorka :D
Robi się jak cukrówkę tylko trochę wolniej :wink:
Zrobiłbym tak: nastaw melasa + woda, Blg na max. 25°. Dobrze natleniony, temp. startowa ok . 22-25°C. Drożdże - tu jest też dowolność - mogą być praktycznie każde - dedykowane od 98% http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=627 , lub bayanusy G995 czy nawet do miodów Estelle. Do samych drożdży dodaję pożywkę - ile? - łychę lub dwie - activit, DAF lub co tam macie. Znawcy tematu niech się wypowiedzą. Robiłem z przecierem - przerobiło dobrze.Po ustaniu fermentacji można odgazować i zostawić na grawitacyjne klarowanie lub z użyciem dostępnych środków.
Po melasie zostaje dużo osadów i warto je wylać na ogród a nie w kocioł.
Destyluję z reguły dwa razy - pierwszy odpęd z miedzią do końca z odbiorem ostrych przedgonów.
Drugi raz na skróconej kolumnie i po odebraniu przedgonów już bez refluksu. Jak zaczyna mocno pachnieć daję mały refluks i stopniowo go zwiększam. Dobrze jest wczesne pogony odbierać w oddzielne pojemniki i później ewentualnie dodać do serca.
A póżniej w zależności od upodobań można spożywać czysty lub zadębić czy wlać w beczkę.
I jak wyjdzie pijalny, to koniecznie próbka dla mnie :mrgreen:

Nastawy na dundrze warto robić, bo wg mnie pozwala to wyciągnąć więcej aromatów z surowca. I jak podają żródła prawdziwy rum jest robiony na dobrze skwaśniałym dundrze. Mój niekiedy czekał parę miesięcy i pokrywał się grubym kożuchem pleśni i przy liźnięciu naprawdę był kwaśny i gorzkawy. Trzeba wziąć pod uwagę to, że melasa nie odfermentowuje do -4, nawet do 0° Blg. Przy startowym ok. 30°Blg stanęło mi na 12°.
Niekiedy dunder jest tak aromatyczny, że destylat z nastawu z burakiem ładnie pachnie rumem.
Jeśli będą dodatkowe, szczegółowe pytania, to postaram się w miarę swoich wiadomości wyczerpująco odpowiedzieć.
Ostatnio zmieniony 2015-06-10, 11:25 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2015-06-10, 08:53

@Władek Stokrotne dzięki za mile spotkanie i pogaduchy, a przede wszystkim za melasę i bezinteresowną pomoc przy jej przelewaniu. Dzięki Twoim wskazówką wróciłem w ciągu kilkunastu minut bez stania w korkach. :brawo

Awatar użytkownika
Władek
101%
101%
Posty: 487
Rejestracja: 2012-10-17, 20:24
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Władek » 2015-06-11, 23:01

Melasa, melasa, melasa,
zażyłem porannej kąpieli, oczywiście w melasie, będę piękny i młody :lol:

mój garaż wygląda już mniej atrakcyjnie :furious , komentarze żony pominę. :argue

Wystartowałem i ja z melasą w sobotę , dolałem wody zamieszałem blg ok 25, tak wyszło, ile czego nie pytajcie na oko było, drożdże fermiol , nastaw beka 250l.
W poniedziałek, bardzo delikatnie, nieśmiało zaczęło pracować.
Uznałem, że to nie to , zamówiłem destila max SR.
Przyszło, nastawiłem w środę, 250l na oko mniej melasy, blg znowu 25, tym razem dałem kwasek cytrynowy ph ok 4,8.
Czwartek rano, lecę sprawdzić co słychać, patrzę, pracuje całkiem ,całkiem :lol: ,
no to zamieszam, żeby dotlenić, jak jeb.. z beki, zapier... gejzer bursztynowej słodziutkiej piany :slinka , panika, szybko dekiel, udało się zatkać.
Trzymam, cieknie delikatnie, czuję ciśnienie, myślę nie jest tak żle, aż tu nagle jak wyje... znowu ze zdwojoną siłą :shock: , caluśki w melasie i wszystko w koło po kostki.
Podsumowanie;
melasa u mnie lepiej chodzi na ''destyla max Sr'', rzeczywiście na maxa :D
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Władek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Władek

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2015-06-12, 20:00

Powodzenia :lol:
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2015-06-12, 21:59

Też nastawiałem wczoraj 30 l dodałem wody do ok 25 blg i t3 bo takie miałem. Na razie cicho może się rozkręca? Jak nie, to na szybko, bajanusy pójdą.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-06-12, 23:40

Władek pisze:
Trzymam, cieknie delikatnie, czuję ciśnienie, myślę nie jest tak żle, aż tu nagle jak wyje... znowu ze zdwojoną siłą :shock: , caluśki w melasie i wszystko w koło po kostki.
Podsumowanie;
melasa u mnie lepiej chodzi na ''destyla max Sr'', rzeczywiście na maxa :D
Chciałeś pokonać wk..wione drożdże? :mrgreen: Dobrze, że nie zdążyłeś założyć i zamknąć obejmy dekla. Dopiero mogło wywalić.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2015-06-13, 18:03

Ja, tak na wszelki wypadek, w każdym deklu od beczki mam wywiercony otwór 2 mm. Kiedyś mi się zdarzyło ni zdjąć obejmy, założonej do transportu. Na drugi dzień beczka zrobiła się prawie okrągła.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2015-06-16, 14:12

Wreszcie udało mi się zalać. Beka 60l. Po rozpuszczeniu w wodzie wyszło 17 blg. Nie za dużo, ale po doświadczeniach Waldka postanowiłem wystartować delikatnie. Temperatura 31°. Paczka alcoteca 48 turbo pure + dwie łygi pożywki. Czekam, zobaczymy co się będzie działo.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-06-16, 18:53

Domyślam się, że macie już różne drożdże turbo i dlatego nastawiacie na nich rum. Radziłbym używać jednak dedykowanych do rumu - np. DistilaMax SR - lub chociażby bayanusów G995.
No i nie fermentować w wysokich temperaturach - będzie dłużej fermentować, ale destylat wyjdzie łagodniejszy.
@Frog - śmiało możesz zrobić nastaw o Blg ok. 25. Z 17°Blg będziesz miał niską wydajność porównywalną z cukrówką 8°Blg, bo w melasie jest ok. 48% fermentowalnego cukru.Władek, bo myślę, że o jego przygodę chodzi zamieszał fermentujący nastaw. Blg niewiele na erupcję wpłynęlo, tylko nagazowanie nastawu
Ostatnio zmieniony 2015-06-16, 23:24 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2015-06-16, 20:38

No pewnie :oops: chodziło mi o Władka (dlaczego napisałem Waldka :wallangry ).
Użyłem drożdży jakie miałem pod ręką w zapasie. Z blg masz rację dorzucę do pieca jeszcze trochę melasy. Bayanusy G955 mam jeszcze z robienia śliwek w zeszłym roku, ale myślałem, że gorzelnicze lepiej sobie poradzą z melasą.

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2015-06-16, 21:52

Witam, a my z tego tytułu wprowadzamy drożdże dedykowane do rumu turboRUM = część robi na nich -turbo rum, trzeb uważać na temperaturę .
obniżamy cenę :

http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=627


Ilość mamy ograniczoną w magazynie zapraszamy .
Do tego chipsy po beczce po koniaku - robią robotę ;)

Zapraszam
98%
Ostatnio zmieniony 2015-06-16, 22:21 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 33 gości