Zaopatrzenie do rumu
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
No to dzielimy pierwszą tonę melasy do wysyłek
Koszt wiadra 25 kg z dostawą pod drzwi 50 zł.
Nie starczy towaru na wszystkie zamówienia i te większe będę musiał obciąć. Może się zdarzyć, że nie wszyscy zamawiający potwierdzą zamówienie i wpłacą pieniądze. Te ewentualne nadwyżki w rozsądny sposób postaram się rozdysponować.
Proszę kolegów, którzy już odebrali lub odbiorą melasę w Krakowie o informację na PW.
Proszę też o ponowne potwierdzenie zamówienia - w odpowiedzi podam niezbędne dane.
Nadal jest możliwość odbioru melasy z cukrowni w ilości "mauzerowej"
Koszt wiadra 25 kg z dostawą pod drzwi 50 zł.
Nie starczy towaru na wszystkie zamówienia i te większe będę musiał obciąć. Może się zdarzyć, że nie wszyscy zamawiający potwierdzą zamówienie i wpłacą pieniądze. Te ewentualne nadwyżki w rozsądny sposób postaram się rozdysponować.
Proszę kolegów, którzy już odebrali lub odbiorą melasę w Krakowie o informację na PW.
Proszę też o ponowne potwierdzenie zamówienia - w odpowiedzi podam niezbędne dane.
Nadal jest możliwość odbioru melasy z cukrowni w ilości "mauzerowej"
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Jestem pytany przez forumowiczów o wydajność tej melasy. Ale ja jej jeszcze na oczy nie widziałem i raczej nieprędko zrobię nastaw
Jeśli któryś z kolegów przefermentuje, przedestyluje i będzie mógł coś powiedzieć o wydajności, to bardzo proszę.
Jeśli któryś z kolegów przefermentuje, przedestyluje i będzie mógł coś powiedzieć o wydajności, to bardzo proszę.
Ostatnio zmieniony 2015-06-10, 01:13 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Waldku podaj jakiś sprawdzony przepis.
Powiem szczerze, że o rumie nie wiem nic, więc każda wskazówka będzie cenna.
Słyszałem o metodzie dundrowej ale czy robicie to na całym poprzednim nastawie?
Jak nastaw puścić przy metodzie dundrowej?
Wszelkie informacje ważne by nie zrobić babola.
Powiem szczerze, że o rumie nie wiem nic, więc każda wskazówka będzie cenna.
Słyszałem o metodzie dundrowej ale czy robicie to na całym poprzednim nastawie?
Jak nastaw puścić przy metodzie dundrowej?
Wszelkie informacje ważne by nie zrobić babola.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Improwizacja, to moje trzecie imię A piąte prowizorka
Robi się jak cukrówkę tylko trochę wolniej
Zrobiłbym tak: nastaw melasa + woda, Blg na max. 25°. Dobrze natleniony, temp. startowa ok . 22-25°C. Drożdże - tu jest też dowolność - mogą być praktycznie każde - dedykowane od 98% http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=627 , lub bayanusy G995 czy nawet do miodów Estelle. Do samych drożdży dodaję pożywkę - ile? - łychę lub dwie - activit, DAF lub co tam macie. Znawcy tematu niech się wypowiedzą. Robiłem z przecierem - przerobiło dobrze.Po ustaniu fermentacji można odgazować i zostawić na grawitacyjne klarowanie lub z użyciem dostępnych środków.
Po melasie zostaje dużo osadów i warto je wylać na ogród a nie w kocioł.
Destyluję z reguły dwa razy - pierwszy odpęd z miedzią do końca z odbiorem ostrych przedgonów.
Drugi raz na skróconej kolumnie i po odebraniu przedgonów już bez refluksu. Jak zaczyna mocno pachnieć daję mały refluks i stopniowo go zwiększam. Dobrze jest wczesne pogony odbierać w oddzielne pojemniki i później ewentualnie dodać do serca.
A póżniej w zależności od upodobań można spożywać czysty lub zadębić czy wlać w beczkę.
I jak wyjdzie pijalny, to koniecznie próbka dla mnie
Nastawy na dundrze warto robić, bo wg mnie pozwala to wyciągnąć więcej aromatów z surowca. I jak podają żródła prawdziwy rum jest robiony na dobrze skwaśniałym dundrze. Mój niekiedy czekał parę miesięcy i pokrywał się grubym kożuchem pleśni i przy liźnięciu naprawdę był kwaśny i gorzkawy. Trzeba wziąć pod uwagę to, że melasa nie odfermentowuje do -4, nawet do 0° Blg. Przy startowym ok. 30°Blg stanęło mi na 12°.
Niekiedy dunder jest tak aromatyczny, że destylat z nastawu z burakiem ładnie pachnie rumem.
Jeśli będą dodatkowe, szczegółowe pytania, to postaram się w miarę swoich wiadomości wyczerpująco odpowiedzieć.
Robi się jak cukrówkę tylko trochę wolniej
Zrobiłbym tak: nastaw melasa + woda, Blg na max. 25°. Dobrze natleniony, temp. startowa ok . 22-25°C. Drożdże - tu jest też dowolność - mogą być praktycznie każde - dedykowane od 98% http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=627 , lub bayanusy G995 czy nawet do miodów Estelle. Do samych drożdży dodaję pożywkę - ile? - łychę lub dwie - activit, DAF lub co tam macie. Znawcy tematu niech się wypowiedzą. Robiłem z przecierem - przerobiło dobrze.Po ustaniu fermentacji można odgazować i zostawić na grawitacyjne klarowanie lub z użyciem dostępnych środków.
Po melasie zostaje dużo osadów i warto je wylać na ogród a nie w kocioł.
Destyluję z reguły dwa razy - pierwszy odpęd z miedzią do końca z odbiorem ostrych przedgonów.
Drugi raz na skróconej kolumnie i po odebraniu przedgonów już bez refluksu. Jak zaczyna mocno pachnieć daję mały refluks i stopniowo go zwiększam. Dobrze jest wczesne pogony odbierać w oddzielne pojemniki i później ewentualnie dodać do serca.
A póżniej w zależności od upodobań można spożywać czysty lub zadębić czy wlać w beczkę.
I jak wyjdzie pijalny, to koniecznie próbka dla mnie
Nastawy na dundrze warto robić, bo wg mnie pozwala to wyciągnąć więcej aromatów z surowca. I jak podają żródła prawdziwy rum jest robiony na dobrze skwaśniałym dundrze. Mój niekiedy czekał parę miesięcy i pokrywał się grubym kożuchem pleśni i przy liźnięciu naprawdę był kwaśny i gorzkawy. Trzeba wziąć pod uwagę to, że melasa nie odfermentowuje do -4, nawet do 0° Blg. Przy startowym ok. 30°Blg stanęło mi na 12°.
Niekiedy dunder jest tak aromatyczny, że destylat z nastawu z burakiem ładnie pachnie rumem.
Jeśli będą dodatkowe, szczegółowe pytania, to postaram się w miarę swoich wiadomości wyczerpująco odpowiedzieć.
Ostatnio zmieniony 2015-06-10, 11:25 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Melasa, melasa, melasa,
zażyłem porannej kąpieli, oczywiście w melasie, będę piękny i młody
mój garaż wygląda już mniej atrakcyjnie , komentarze żony pominę.
Wystartowałem i ja z melasą w sobotę , dolałem wody zamieszałem blg ok 25, tak wyszło, ile czego nie pytajcie na oko było, drożdże fermiol , nastaw beka 250l.
W poniedziałek, bardzo delikatnie, nieśmiało zaczęło pracować.
Uznałem, że to nie to , zamówiłem destila max SR.
Przyszło, nastawiłem w środę, 250l na oko mniej melasy, blg znowu 25, tym razem dałem kwasek cytrynowy ph ok 4,8.
Czwartek rano, lecę sprawdzić co słychać, patrzę, pracuje całkiem ,całkiem ,
no to zamieszam, żeby dotlenić, jak jeb.. z beki, zapier... gejzer bursztynowej słodziutkiej piany , panika, szybko dekiel, udało się zatkać.
Trzymam, cieknie delikatnie, czuję ciśnienie, myślę nie jest tak żle, aż tu nagle jak wyje... znowu ze zdwojoną siłą , caluśki w melasie i wszystko w koło po kostki.
Podsumowanie;
melasa u mnie lepiej chodzi na ''destyla max Sr'', rzeczywiście na maxa
zażyłem porannej kąpieli, oczywiście w melasie, będę piękny i młody
mój garaż wygląda już mniej atrakcyjnie , komentarze żony pominę.
Wystartowałem i ja z melasą w sobotę , dolałem wody zamieszałem blg ok 25, tak wyszło, ile czego nie pytajcie na oko było, drożdże fermiol , nastaw beka 250l.
W poniedziałek, bardzo delikatnie, nieśmiało zaczęło pracować.
Uznałem, że to nie to , zamówiłem destila max SR.
Przyszło, nastawiłem w środę, 250l na oko mniej melasy, blg znowu 25, tym razem dałem kwasek cytrynowy ph ok 4,8.
Czwartek rano, lecę sprawdzić co słychać, patrzę, pracuje całkiem ,całkiem ,
no to zamieszam, żeby dotlenić, jak jeb.. z beki, zapier... gejzer bursztynowej słodziutkiej piany , panika, szybko dekiel, udało się zatkać.
Trzymam, cieknie delikatnie, czuję ciśnienie, myślę nie jest tak żle, aż tu nagle jak wyje... znowu ze zdwojoną siłą , caluśki w melasie i wszystko w koło po kostki.
Podsumowanie;
melasa u mnie lepiej chodzi na ''destyla max Sr'', rzeczywiście na maxa
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Władek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Władek
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Chciałeś pokonać wk..wione drożdże? Dobrze, że nie zdążyłeś założyć i zamknąć obejmy dekla. Dopiero mogło wywalić.Władek pisze:
Trzymam, cieknie delikatnie, czuję ciśnienie, myślę nie jest tak żle, aż tu nagle jak wyje... znowu ze zdwojoną siłą , caluśki w melasie i wszystko w koło po kostki.
Podsumowanie;
melasa u mnie lepiej chodzi na ''destyla max Sr'', rzeczywiście na maxa
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Domyślam się, że macie już różne drożdże turbo i dlatego nastawiacie na nich rum. Radziłbym używać jednak dedykowanych do rumu - np. DistilaMax SR - lub chociażby bayanusów G995.
No i nie fermentować w wysokich temperaturach - będzie dłużej fermentować, ale destylat wyjdzie łagodniejszy.
@Frog - śmiało możesz zrobić nastaw o Blg ok. 25. Z 17°Blg będziesz miał niską wydajność porównywalną z cukrówką 8°Blg, bo w melasie jest ok. 48% fermentowalnego cukru.Władek, bo myślę, że o jego przygodę chodzi zamieszał fermentujący nastaw. Blg niewiele na erupcję wpłynęlo, tylko nagazowanie nastawu
No i nie fermentować w wysokich temperaturach - będzie dłużej fermentować, ale destylat wyjdzie łagodniejszy.
@Frog - śmiało możesz zrobić nastaw o Blg ok. 25. Z 17°Blg będziesz miał niską wydajność porównywalną z cukrówką 8°Blg, bo w melasie jest ok. 48% fermentowalnego cukru.Władek, bo myślę, że o jego przygodę chodzi zamieszał fermentujący nastaw. Blg niewiele na erupcję wpłynęlo, tylko nagazowanie nastawu
Ostatnio zmieniony 2015-06-16, 23:24 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Witam, a my z tego tytułu wprowadzamy drożdże dedykowane do rumu turboRUM = część robi na nich -turbo rum, trzeb uważać na temperaturę .
obniżamy cenę :
http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=627
Ilość mamy ograniczoną w magazynie zapraszamy .
Do tego chipsy po beczce po koniaku - robią robotę
Zapraszam
98%
obniżamy cenę :
http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=627
Ilość mamy ograniczoną w magazynie zapraszamy .
Do tego chipsy po beczce po koniaku - robią robotę
Zapraszam
98%
Ostatnio zmieniony 2015-06-16, 22:21 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 33 gości