Miód

Podziel się adresami sklepów i stron www
laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Miód

Post autor: laurentp » 2017-06-25, 22:25

Hej,
w mojej okolicy ponoć "obrodził" miód, poza lipowym. Wiem o 4 pasiekach w okolicy.
Sam dziś kupiłem ~3l @ 35zł/0.9l (1.3kg).

"Starszych" stażem Kolegów zainteresowanych tematem zapraszam do kontaktu.
Nie za dużą ilość mogę zakupić i wysłać.
Powinien być jakościowo dobry, bo to okolica wiejska, wszyscy się znają, nie ma pola na "wciskanie kitu".
[w PET?]
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

markus383
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2011-02-10, 10:21
Lokalizacja: mazowsze

Re: Miód

Post autor: markus383 » 2017-06-26, 16:02

To sporo kosztuje. Ja, też w mazowieckim, obok Stolycy, kupuję na bazarze od pszczelarza po 28zł za słoik 0,9L ;) Przy większej ilości można jeszcze targować cenę słoika :)

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Miód

Post autor: laurentp » 2017-06-26, 16:29

Podałem co u mnie jest. Napisałem posta, bo sąsiad mówił, że "jest dużo".

Tu są nie "typowi" pszczelarze, tylko rolnicy co mają pszczoły. Może stąd różnica.
Za to od sąsiada to wiem, że nie sprzedadzą kitu zamiast miodu :).
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Miód

Post autor: magas » 2017-06-26, 19:34

Można by tu w temacie wrzucać, jak w temacie z cukrem, gdzie, u kogo jaki miód, jaka cena, a co dla mnie najważniejsze jak rozpoznać, kiedy miód jest dobrej jakości, na co zwracać uwagę, jest tu dużo ekspertów, ale jeszcze więcej takich jak ja, co o miodzie wiedzą nic. Ja mam dziadka co ma tonę gryczanego z zeszłego roku po 29zł.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Miód

Post autor: Doody » 2017-06-26, 20:36

Mam to szczęście pracować z kolegą pszczelarzem, który bardzo dba o jakość swojego miodu. Np nie przegrzewa go nigdy powyżej 41 stopni. Niektórzy by zachować miód w stanie ciekłym (dla niektórych bardziej atrakcyjnym) grzeją go do 90 stopni. Taki miód krystalizuje się o wiele wolniej, tylko,że to już trochę taka woda z cukrem.. :wink:
Kolega sprzedaje litr rzepaku po 27 albo 28, lipy po 32, wielokwiatu po 30, wrzosu chyba po 45 (wrzos jest mało wydajny) i nawłoci chyba po 30 coś :wink: . Mam również kuzyna w górach i u niego zawsze rezerwuje sobie 2 litry spadziowego miodu, bo ten jest genialny.
Pozdrawiam
Darek

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Miód

Post autor: laurentp » 2017-06-26, 21:06

@Magas, masz już 2 "prawie to co chciałeś" :)

Kupiłem ~3.4kg, nawet nie wiem z jakich kwiatów, zalałem 9l wody w balonie 20l, drożdże "Mead High Alcohol" od 98% i od WCZORAJ opie...ły ze 2-3mm z warstwy miodu na dnie :) :) Zdziwiłem się mocno. Bo czytałem, że i pół roku mogą działać.

Jak wyjdzie dobre to balon 50l też mam wolny ;P.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Miód

Post autor: magas » 2017-06-26, 21:22

Miody pitne nigdy mnie nie kręciły, jak piłem nigdy mnie nie urzekły, ale ostatnio piłem wiśniowy Zbynka i kilka od Zbyszko, nie sądziłem, że miody mogą być takie smaczne i lekkie, dlatego temat mnie zainteresował.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Miód

Post autor: Doody » 2017-06-26, 22:44

Laurentp,
W miodzie drożdże powinny pływać po powierzchni i "wgryzać się" w miód od góry, zwłaszcza w półtorakach i dwójniakach.
Pozdrawiam
Darek

czytam
70%
70%
Posty: 340
Rejestracja: 2016-05-17, 22:00

Re: Miód

Post autor: czytam » 2017-06-27, 05:10

Zwłaszcza przy półtorakach i dwójniakach łatwiejsza i bardziej przewidywalna jest fermentacja brzeczki trójniaka a poźniej dosładzanie (dobijanie drożdży) miodem do oczekiwanej gęstości.

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Miód

Post autor: laurentp » 2017-06-27, 08:07

Doody pisze:
2017-06-26, 22:44
Laurentp,
W miodzie drożdże powinny pływać po powierzchni i "wgryzać się" w miód od góry, zwłaszcza w półtorakach i dwójniakach.
Już mi to bielok podpowiedział.
Zap...ją jak głupie, pierwsza doba, 2-3mm zjadły, dziś jeszcze więcej.
Proporcje są na "3.2" chyba. To mój pierwszy więc nie chciałem ryzykować (no i czekać latami ;p).
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Re: Miód

Post autor: Cyrograf15 » 2017-06-27, 09:34

Już mi się podoba. Ludzie którzy używacie "Cobra Red Turbo" i przechwalacie się jak to w dwa dni można zrobić napitek, przyjmijcie do wiadomości że taki półtorak to się naście lat robi, i nic się nie da przyśpieszyć. Co do kupna miodu, jedyną metodą na dobry to kupno od zaufanej osoby. Miód z wyjątkiem wrzosowego nie wymaga żadnego grzania. Krystalizacja to rzecz normalna i nie ma co się tego obawiać przy kupnie, to zwiększa szanse że miód nie był grzany i nie zawiera za wiele wody. Miód może krystalizować już po kilku miesiącach i nie oznacza że jest stary. Enzymy zabija czas (max 2 lata) i temperatura (max 40 stopni). Przy napitkach nie ma to znaczenia, może być stary i gotowany.
Wojtek

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Miód

Post autor: laurentp » 2017-06-27, 09:46

Cyrograf15 pisze:
2017-06-27, 09:34
...Już mi się podoba. Ludzie którzy używacie "Cobra Red Turbo" i przechwalacie się jak to w dwa dni można zrobić napitek, przyjmijcie do wiadomości że taki półtorak to się naście lat robi, i nic się nie da przyśpieszyć....
Użyłem "Mead high alcohol" od 98%.
Z opisu drożdże + pożywka, nic o "turbo", nie brałbym do miodu takich.
Czytałem, że miód to miesiące / lata, stąd zdziwienie, że tak ostro pracują.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Miód

Post autor: wawaldek11 » 2017-06-27, 13:15

Jadą ostro, bo im warunki odpowiadają :wink:
Później zazwyczaj zwalniają - większe %. I końcówka bardzo wolna.
magas pisze:
2017-06-26, 19:34
Można by tu w temacie wrzucać, jak w temacie z cukrem, gdzie, u kogo jaki miód, jaka cena, a co dla mnie najważniejsze jak rozpoznać, kiedy miód jest dobrej jakości, na co zwracać uwagę, jest tu dużo ekspertów, ale jeszcze więcej takich jak ja, co o miodzie wiedzą nic. Ja mam dziadka co ma tonę gryczanego z zeszłego roku po 29zł.
Aktualne ceny miodu, to dobry pomysł bo jest duża rozbieżność cen i z pomocą kolegów będzie można wybrać najlepszą ofertę.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Miód

Post autor: zbyszko » 2017-06-27, 13:29

Wielokwiat - 35zł / 0,9l
A co do drożdży, wszystkie nowoczesne zap....ą aż miło ale czas potrzebny do leżakowania się nie skraca.
Drożdżaki typu "mead" wybrane są do pracy w trudnych warunkach, kiedyś zaczynałem na G-995, niby mocne ale z miodem im nie po drodze. Zaliczyłem pare restartów.
Co prawda po spotkaniu z winiarzami dowiedziałem się co i jak żeby hulały lepiej, ale po co skoro od kilku lat jadę na miodowych od Starowara i nigdy nie miałem postoju, a nawet zdarza się że schodzą bardzo nisko.
czytam nie pytam

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Miód

Post autor: laurentp » 2017-06-27, 13:36

wawaldek11 pisze:
2017-06-27, 13:15
...Później zazwyczaj zwalniają - większe %. I końcówka bardzo wolna...
...Aktualne ceny miodu, to dobry pomysł...
"Duchowo" przygotowałem się na pół roku... potem poprawka od kol. bielok, że powinno się w 2 miesiące wyrobić... Zobaczymy, na razie przyspieszyły, już z 1cm zjadły.

Jak jest z klarowaniem po zakończeniu? Grawitacyjnie czy "wspomagane"? Ile może trwać?
I właśnie, ile leżakować przed konsumpcją? To jest między 3 a 4 : 1.

Taki był mój zamysł :).
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości