Strona 1 z 1

Kupię SŁÓD WHISKY STRONG wędzony dymem torfowym

: 2018-05-06, 10:09
autor: geoon
Jeżeli ktoś ma za dużo słodu wędzonego dymem torfowym powyżej 20 ppm i chciałby go sprzedać to z chęcią odkupię.
Chciałem kupić słód u kolegi 98% ale w jego sklepie ten słód jest niedostępny od dłuższego czasu więc może inny forumowicz poratuje.
Jeżeli chodzi o ilość to interesuje mnie 10kg i więcej.
Jeśli ktoś ma namiary na słód powyżej 20ppm w cenie do 120 zł za worek 25kg to fajnie będzie jak podzieli się informacją gdzie można go kupić.
Jak nie będę miał możliwości kupić takiego słodu to pozostaje mi opcja od 98% zakup słodu 10-20ppm.

Re: Kupię SŁÓD WHISKY STRONG wędzony dymem torfowym

: 2018-05-06, 11:41
autor: kwik44
geoon pisze:
2018-05-06, 10:09
w cenie do 120 zł za worek 25kg
W tej cenie to trudno będzie... Bliżej 150 zł masz Castle Malt 30-45ppm.

Re: Kupię SŁÓD WHISKY STRONG wędzony dymem torfowym

: 2018-05-06, 11:43
autor: OLO 69

Re: Kupię SŁÓD WHISKY STRONG wędzony dymem torfowym

: 2018-05-06, 18:03
autor: Doody
Słód wędzony torfem w wersji strong jest dostępny w sklepie bimber hobby.

Re: Kupię SŁÓD WHISKY STRONG wędzony dymem torfowym

: 2018-05-06, 19:30
autor: geoon
Właśnie w tym jest problem że ten słód nie jest już dostępny od paru miesięcy i na to wychodzi że za szybko ten status się nie zmieni.
Myślę że temat do zamknięcia bo nic nie wykombinuję i pozostaje mi kupić słód whisky malt smoked 10-20ppm z bimberhobby.
Ale i tak dzięki za udzielenie się w temacie ;)

Re: Kupię SŁÓD WHISKY STRONG wędzony dymem torfowym

: 2018-05-07, 15:24
autor: Doody
Ja kupiłem 50 kg w połowie kwietnia. Ale mam wrażenie, że były tylko 2 worki :wink:
Trzeba dzwonić i polować. :wink:

Re: Kupię SŁÓD WHISKY STRONG wędzony dymem torfowym

: 2018-05-07, 22:25
autor: geoon
No to znamy sprawcę zamieszania :p Kupiłem 25 kg słodu smoked malt z bimberhobby i dodam go w proporcjach 1:4 ze słodem pale ale. Mam nadzieję że będzie czuć torfiaka bo mam zamiar zalać takim alkoholem beczkę od megasa. Obecnie w beczce jest jeszcze 30 litrów whisky do zlania ale wiem już jakie błędy popełniłem podczas destylacji (kolega forumowy zygmunt sam to potwierdził) i teraz mam zamiar zrobić trunek z samego słodu i ciąć go w innych temperaturach. Już nie mogę się doczekać degustowania tego co mi wyjdzie.
Tak czy inaczej temat do zamknięcia ponieważ słód kupiony i jak pokaże się słód STRONG to następna partia będzie zrobiona na nim ;)

Re: Kupię SŁÓD WHISKY STRONG wędzony dymem torfowym

: 2018-05-08, 15:59
autor: Twonk
TU masz słód 35 ppm, ale wydaje mi się że Strong z B Hobby jest mocniej wędzony.

Jeśli to nie tajemnica, może podzieliłbyś się jak masz zamiar prowadzić odbiór, ewentualnie jakie błędy ci wyszły przy pierwszych destylacjach?

Re: Kupię SŁÓD WHISKY STRONG wędzony dymem torfowym

: 2018-05-08, 18:39
autor: magas
Jak wam ten słód pasował od kolegi 98% czyli od bimber hobby, to nie szukajcie innego, tylko trzeba zaczekać, z moich informacji, czyli z tajnego źródła, gdzie moi szpiedzy prowadzą działania na szeroką skalę wynika, że dostawa świeżego będzie końcem tygodnia, w najgorszym wypadku początkiem kolejnego, to patrząc na szybkość jego wysyłki i tak szybciej niż dziś zamówi się inny w innym miejscu. Jeśli chcecie mieć takie dojście do tajnych źródeł informacji to wystarczy zadzwonić do sklepu i zapytać :lol: .

Re: Kupię SŁÓD WHISKY STRONG wędzony dymem torfowym

: 2018-05-09, 10:18
autor: 98%
Witam - ze słodem "strong " jest problem - robiony jest sporadycznie z uwagi na gusta Rozmawiałem z dyrektorem słodowni / palarni techniczne warunki - tutaj komplikują sprawę z dostępnością.

Ale jest szansa kwestia ile... - zróbmy może listę "zapotrzebowania " a ja jestem w stanie zorganizować do max następnego tygodnia dostawy. Wysyłki...

Otwieram listę na Stornga 20-40ppm w osobnym dziale - wiadomość .
Obadamy do końca tygodnia z zapotrzebowanie i czy słodownia zrobi taką ilość.

98%

Re: Kupię SŁÓD WHISKY STRONG wędzony dymem torfowym

: 2018-05-09, 15:59
autor: geoon
@Twonk Odpowiadając na Twoje pytanie jak prowadzę teraz sposób destylacji.
Pierwsza destylacja to odpęd na krótkiej kolumnie w opcji pot stilla z jednym zmywakiem nierdzewnym od spodu i dwoma zmywakami miedzianymi (zmywak nierdzewny od spodu tylko po to żeby zmywaki miedziane nie dostały zbytnio po dupie tzn. zaciery dosyć szybko niszczą miedziuchę. Sprężynek miedzianych nie używam do zacierów bo mi ich szkoda a zmywaki łatwiej wyciągnąć i wyczyścić) bez podziału na frakcje do 98,5 stopnia na kegu.
Druga destylacja w opcji pot stilla z jednym zmywakiem nierdzewnym, stabilizacja 30 minut na mocy 2kW, kropelkowy odbiór przedgonów i po pełnym otwarciu zaworka odbiór przy mocy 1500W do 94,5 stopnia na głowicy.


Wcześniej miałem więcej wypełnienia, odbierałem serce za wcześnie a pod koniec odbioru przykręcałem delikatnie zawór odbioru i ciągłem do 95,5 stopnia oraz odbierałem go na 2000W. Produkt jaki otrzymałem w taki sposób jest zbyt wyczyszczony z posmaków na których tak nam zależy.
Żeby to ocenić musiałem przeprowadzić proces tak jak obecnie prowadzę bo wcześniej wydawało mi się że jest ok ale po porównaniu dwóch próbek to teraz bardziej podchodzi mi moja łycha :)