Beczki , beczułki i inne mniejsze ;)
Beczki HDPE
witam
mam pytanko:
czy beczki jak w tytule mają atest na żywność tzn czy nadają się do drożdży gorzelnianych?
mam pytanko:
czy beczki jak w tytule mają atest na żywność tzn czy nadają się do drożdży gorzelnianych?
Ostatnio zmieniony 2007-08-17, 21:18 przez dastin, łącznie zmieniany 2 razy.
beczki dębowe
witam
http://allegro.pl/item223342575_beczka_ ... azja_.html
czy ktos jest zainteresowany wspolnym zakupem i negocjowniem ceny ? prosze o info.
pozdrawiam
http://allegro.pl/item223342575_beczka_ ... azja_.html
czy ktos jest zainteresowany wspolnym zakupem i negocjowniem ceny ? prosze o info.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2007-08-17, 21:13 przez dastin, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja w takich robię nastawy . Pewnikien większość forumowiczów stosuje beczki z tego HD-PE . Czasem są oznaczone jako PE-HD , to to samo . Ja kupowałem swoje na Allegro , były po koncentratach spożywczych . Potwornie z nich "jechało" czekoladą . Pierwszą beczkę myłem , płukałem , kombinacje przeróżne . Jak śmierdziało , tak śmierdziało . Znerwiło mnie to , postawiłem cukróweczkę . Z taką pewną nieśmiałością dałem na "rurę" . I nic , żadnego nawet śladu po czekoladzie . Z następną już się nie bawiłem , umyta , napełniona i heja . Przez beczki przeszło już parę ładnych litrów a one dalej "walą" czekoladą .
też mam takie są niebieskie i maja po 120 litrów a tu masz link jak wyglądają te o których mówię.
http://allegro.pl/item224464440_beczki_ ... _hdpe.html
http://allegro.pl/item224464440_beczki_ ... _hdpe.html
Ostatnio zmieniony 2007-08-17, 21:17 przez dastin, łącznie zmieniany 2 razy.
To ja trafiłem 60 litrowe po 12,50 za sztukę . Ledwie na dwie ostatnie się załapałem . Teraz mam dwie 60 litrowe i cztery po 120 litrów . Te 120 czekają na obiecane śliweczki . Wszystko przez Winiarka . Narobił mi takiego smaka na destylat ze śliwek że jestem w stanie siąść za kółko i pojechać te "kilka" kilometrów do miejscowości Kicznia lub Czerniec po flaszeczkę Łąckiej (albo i dwie) . Obawiam się tylko czy o tej porze roku mają już coś napędzone . Ale nic to , wytrzymam . Ale przy pierwszym gotowaniu pod chłodnicą zamiast jakiegoś naczynia będzie....moja paszcza .
Beczki , beczułki i inne mniejsze ;)
Witam scaliłem wszystkie wątki o beczkach w jeden - proszę tutaj pisać o beczkach i to co z nimi bezpośrednio związane .....
ułatwi to prowadzenie "czystości" i "porządku" na naszym rozwijającym się forum .
98%
ułatwi to prowadzenie "czystości" i "porządku" na naszym rozwijającym się forum .
98%
Ostatnio zmieniony 2007-08-17, 23:41 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam.
Ja zamówiłem na próbę jedna beczkę z wczesniejszych aukcji na allegro:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3239026
jak przyjedzie dam znać czym z niej zalatuje i sprawdzę czy zapaszek da się usunąć
Ja zamówiłem na próbę jedna beczkę z wczesniejszych aukcji na allegro:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3239026
jak przyjedzie dam znać czym z niej zalatuje i sprawdzę czy zapaszek da się usunąć
Ostatnio zmieniony 2007-08-20, 07:07 przez bielok, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
- degustator
- 40%
- Posty: 67
- Rejestracja: 2006-07-14, 08:27
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
z innej beczki a raczej wokół beczki
Znalazłem w necie coś takiego
produkują tam również grzałki z KO
http://www.backer-obr.com.pl/product.php?cat=9
produkują tam również grzałki z KO
http://www.backer-obr.com.pl/product.php?cat=9
Ostatnio zmieniony 2007-08-20, 11:46 przez degustator, łącznie zmieniany 1 raz.
degustator
________________________________________
Doświadczenie powiększa naszą mądrość nie zmniejsza jednak naszej głupoty.
________________________________________
Doświadczenie powiększa naszą mądrość nie zmniejsza jednak naszej głupoty.
- kowal_86_86
- 30%
- Posty: 37
- Rejestracja: 2009-08-31, 14:45
beczka
dostałem beczkę 220 litrów po spirytusie . Nie mam pomysłu jak ją przerobić aby u góry był duży szczelny otwór , który umożliwiał by swobodne wkładanie i wyjmowanie zawartości . proszę o pomoc wszelkie pomysły mile widziane
http://www.abload.de/image.php?img=zdjcie043cp3l.jpg
pozdrawiam
http://www.abload.de/image.php?img=zdjcie043cp3l.jpg
pozdrawiam
Re: beczka
Cześć.
A ty ta beczkę potrzebujesz do fermentacji? Jeśli tak to po ci szczelny otwór?kowal_86_86 pisze:Nie mam pomysłu jak ją przerobić aby u góry był duży szczelny otwór , który umożliwiał by swobodne wkładanie i wyjmowanie zawartości .
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
Re: beczka
Ja mam identyczną tyle, że po płynie do chłodnic podobno też można pićkowal_86_86 pisze:dostałem beczkę 220 litrów po spirytusie
Do czego kolega chcę używać tej beczki?
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" ... Stanisław Lem
- kowal_86_86
- 30%
- Posty: 37
- Rejestracja: 2009-08-31, 14:45
posiadam taką sama beczkę przystosowaną do fermentacji.
Kwestię wygodnego dostępu do środka rozwiązałem tak:
Wiadro plastikowe 20 litrowe takie po marmoladzie (może być też po farbach np emulsji) obciąłem w połowie wysokości. To co zostało z pokrywką przyłożyłem do wieka beczki i obrysowałem. Wyrzynarką do drewna wyciąłem idealny okrąg trochę mniejszy niż obrys z wiadra. Wcisnąłem wiadro na siłę w wycięty otwór, plastik wiadra jest cieńszy i poddaje się mniejszemu otworowi.
Uzyskałem dość ciasne połączenie wiadro żeby wydrzeć z powrotem trzeba użyć siły. Pokrywka wiadra ułatwia dostęp do środka. Można jeszcze uszczelnić miejsce styku wiadra z beczką np jakimś klejem albo silikonem, ja tego nie robiłem, nie jest potrzebna idealna szczelność w fermentatorze. Szczeliny są na tyle małe że muszki owocówki nie są w stanie dostać się do środka, to mnie zadowala.
Dorobiłem też spust w beczce ok 5cm nad dnem, ułatwia życie przy opróżnianiu zawartości.
Kwestię wygodnego dostępu do środka rozwiązałem tak:
Wiadro plastikowe 20 litrowe takie po marmoladzie (może być też po farbach np emulsji) obciąłem w połowie wysokości. To co zostało z pokrywką przyłożyłem do wieka beczki i obrysowałem. Wyrzynarką do drewna wyciąłem idealny okrąg trochę mniejszy niż obrys z wiadra. Wcisnąłem wiadro na siłę w wycięty otwór, plastik wiadra jest cieńszy i poddaje się mniejszemu otworowi.
Uzyskałem dość ciasne połączenie wiadro żeby wydrzeć z powrotem trzeba użyć siły. Pokrywka wiadra ułatwia dostęp do środka. Można jeszcze uszczelnić miejsce styku wiadra z beczką np jakimś klejem albo silikonem, ja tego nie robiłem, nie jest potrzebna idealna szczelność w fermentatorze. Szczeliny są na tyle małe że muszki owocówki nie są w stanie dostać się do środka, to mnie zadowala.
Dorobiłem też spust w beczce ok 5cm nad dnem, ułatwia życie przy opróżnianiu zawartości.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 54 gości