Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
probant
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2016-01-09, 16:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: probant » 2018-07-09, 16:06

Kapitalnie, oby zdążyć do późnych węgierek. Pozdrawiam

Crobe
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2018-08-01, 03:54

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: Crobe » 2018-08-09, 05:07

Witam ja zrobiłem taką zabawkę .

4x ds 18b20 na 3 można ustawić alarm.
wyświetlacz 2x16
obudowa druk 3d
Załączniki
ster 1.jpg
ster2.jpg

kris42
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2018-01-16, 21:09

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: kris42 » 2018-11-01, 15:28

Witam wszystkich.
Jestem pod wrażeniem wkładu w projekt "termometru - sterownika"/ Wielkie uznanie.
Sam mam zamiar zrobić coś do swoich zabawek, ale coś projekt stanął w miejscu.
:oki

laurentp
100%
100%
Posty: 1180
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: laurentp » 2018-11-01, 17:02

No mój trochę stanął.

Jednak pod względem elektrycznym płytka "by krzyski" jest w 100% sprawna, jest do niej wersja oprogramowania.
Tak samo wersja "by Nemo82", obie na AVR (w więc BEZ WWW / internetu).
Sam używam obu, nie tylko do kociołka ale i do pomiarów temp. zewn./wewn. z zapisem do komputera.

Płytki "by Nemo" do wersji z NodeMCU dotarły ale leżą i czekają.
(Super, forumowy, DARMOWY!) termometr 4 punktowy
Nienawidzę... mechaniki... Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować ;P
Dobry polityk jest jak dobry Indianin...
I czego taki NAPRAWDĘ się boi? Zgadniecie? [patrzcie kto coś ugrał z Wiejską]

Awatar użytkownika
probant
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2016-01-09, 16:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: probant » 2018-11-01, 17:51

Nie jarzę, czekają na natchnienie :lol:?

laurentp
100%
100%
Posty: 1180
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: laurentp » 2018-11-01, 20:13

Raczej na dobrą formę autora programu... najpierw muszę to polutować, bo teraz chodzi program ale na płytkach "late beta".
(Super, forumowy, DARMOWY!) termometr 4 punktowy
Nienawidzę... mechaniki... Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować ;P
Dobry polityk jest jak dobry Indianin...
I czego taki NAPRAWDĘ się boi? Zgadniecie? [patrzcie kto coś ugrał z Wiejską]

kris42
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2018-01-16, 21:09

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: kris42 » 2018-11-03, 18:53

laurentp pisze:
2018-11-01, 17:02
No mój trochę stanął.

Jednak pod względem elektrycznym płytka "by krzyski" jest w 100% sprawna, jest do niej wersja oprogramowania.
Tak samo wersja "by Nemo82", obie na AVR (w więc BEZ WWW / internetu).
Sam używam obu, nie tylko do kociołka ale i do pomiarów temp. zewn./wewn. z zapisem do komputera.

Płytki "by Nemo" do wersji z NodeMCU dotarły ale leżą i czekają.
Zapisem do komputera? zapis na kartę SD?
Czy do nich można zastosować wyświetlacz LCD 20x4
Czekam na wersje z NodeMCU, a na razie składam wcześniejszą wersje. Półkowa czeka na termometr.

laurentp
100%
100%
Posty: 1180
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: laurentp » 2018-11-03, 19:21

kris42 pisze:
2018-11-03, 18:53
...Zapisem do komputera? zapis na kartę SD?
Czy do nich można zastosować wyświetlacz LCD 20x4....
Nie. Ja tylko "wystawiam" odczyty na "wirtualnym (USB) COMx", musiałby któryś z kolegów "windziarzy programistów" napisać aplikację do ich ładnej wizualizacji, ale jak widać przez ten cały czas chętnego brak, "polandia" IMO.
Możesz spróbować, aczkolwiek płytki są projektowane pod konkretny model 16x4 z Artronic.pl. Co najwyżej będziesz miał sieczkę na ekranie, uszkodzić się nie uszkodzi nic.
(Super, forumowy, DARMOWY!) termometr 4 punktowy
Nienawidzę... mechaniki... Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować ;P
Dobry polityk jest jak dobry Indianin...
I czego taki NAPRAWDĘ się boi? Zgadniecie? [patrzcie kto coś ugrał z Wiejską]

kris42
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2018-01-16, 21:09

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: kris42 » 2018-11-05, 14:47

Dzięki za info. Mam już LCD16x2 i 20x4, a kupować następny to bez sensu. Muszę porozmawiać z fachowcami u siebie w pracy może pomogą zmienić i ewentualnie dodać zapis na kartę. Gdyby co to wrzucę kod (teraz mam wole 2 tyg.)

laurentp
100%
100%
Posty: 1180
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: laurentp » 2018-11-05, 21:06

Kod do zmiany to tylko (o ile potrzeba) sposób adresowania wyświetlacza w bibliotece LCD, NIE w programie jako takim.
Natomiast co do SD:
- bez sensu jest zapis i odczyt "kiedyś", lepiej byłoby, gdyby ktoś napisał apkę na Win$,
- i tak nie ma wolnych pinów na Mega328/Arduino Nano.
(Super, forumowy, DARMOWY!) termometr 4 punktowy
Nienawidzę... mechaniki... Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować ;P
Dobry polityk jest jak dobry Indianin...
I czego taki NAPRAWDĘ się boi? Zgadniecie? [patrzcie kto coś ugrał z Wiejską]

laurentp
100%
100%
Posty: 1180
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: laurentp » 2019-01-05, 19:12

laurentp pisze:
2017-11-15, 18:25
Post z archiwum z PŁYTKAMI (aktualnymi) i kodem (tu już są nowsze wersje) do wersji "by Nemo" -> termometr oparty o Arduino Nano.
viewtopic.php?f=11&t=5014&start=435#p164397

Opis podłączenia 2 EZ poprzez konwerter I2C/LCD.
viewtopic.php?f=11&t=5014&start=420#p164212

Post z archiwum z AKTUALNĄ (?) wersją archiwum płytki "by krzyski" i dość starym kodem.
viewtopic.php?f=11&t=5014&start=405#p161243
(Super, forumowy, DARMOWY!) termometr 4 punktowy
Nienawidzę... mechaniki... Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować ;P
Dobry polityk jest jak dobry Indianin...
I czego taki NAPRAWDĘ się boi? Zgadniecie? [patrzcie kto coś ugrał z Wiejską]

laurentp
100%
100%
Posty: 1180
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: laurentp » 2019-01-07, 13:06

Zrekapitulujmy (bo jeden z Kolegów chciał wykonać pierwotną wersję termometru...)

Istnieją CZTERY wersje sprzętowe termometru / sterownika, w tym 3 oparte o procesor AVR ATMega328P i 1 oparta o ESP8266 / NodeMCU.
Wersja na Node można powiedzieć, że "zawisła" w fazie "late beta", wersja Mega328P jest jak najbardziej produkcyjna. Z wyjątkiem "oryginalnej" płytki, którą należy traktować jako zabytek.

Teraz aktualne wersje dla AVR to płytki "by krzyski" (2EZ, STS, ISP) i "by Nemo" (2EZ, STS, bootloader). Mają identyczny program, rozkład złącz, różnią się układem, na którym są oparte (nie do końca, bo Nano to też M328P). "by krzyski" to "gołe" ATMega328P, "by Nemo" jest oparte o Arduino Nano.
Wersja na Nano zawiera konwerter USB/serial i stabilizator na płytce Nano, dodatkowo powinna być "stabilniejsza" w dostępności (i rozkładzie wyprowadzeń) od wersji na gołym procesorze (i konwerterze osobno).
Obecnie układ obsługuje 2 EZ, w tym w trybie automatu, jest rozszerzalny (planujemy z kol. Nemo "płytkę mocy" do AVR, do ESP już jest na płytce z procesorem). W dalszych(?) planach jest obsługa czujnika ciśnienia, BMP180, złącze do niego to to samo co do STS-21 (I2C 3V3).

Program do WSZYSTKICH wersji jest JEDEN. Przynajmniej tak staram się pisać, tylko z wariantami kodu AVR/ESP i na poszczególne płytki.
(Super, forumowy, DARMOWY!) termometr 4 punktowy
Nienawidzę... mechaniki... Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować ;P
Dobry polityk jest jak dobry Indianin...
I czego taki NAPRAWDĘ się boi? Zgadniecie? [patrzcie kto coś ugrał z Wiejską]

Awatar użytkownika
probant
40%
40%
Posty: 66
Rejestracja: 2016-01-09, 16:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: probant » 2019-01-07, 14:22

Chciałbym docenić Twój wkład pracy, myślałeś o crowfoundingu?

robi1978g
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2019-01-05, 13:54

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: robi1978g » 2019-01-07, 16:03

Kolego laurentp pełen szacun za projekt, szkoda tylko że nie skontaktowałem się z Tobą troszkę wcześniej zanim zamówiłem starszą wersję płytki.
No ale trudno czekam na wycenę nowej wersji i zamawiam.

kris42
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2018-01-16, 21:09

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: kris42 » 2019-01-07, 20:32

Jeszcze raz dzięki za wkład :1st . Ja praktycznie mam już wszystkie części i zaczynam budowę termometru.
Mam tylko pytanie w temacie płytki "by Nemo", czy jest możliwość by w wersji rozbudowanej o BMP180 zmienić LCD1604 na LCD12864 z konwerterem I2C/LCD (jest już dostępny).
Dla zainteresowanych mam jedną płytkę "by Nemo" więcej, info na priv.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości