Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
probant
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-01-09, 16:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: probant » 2018-07-09, 16:06

Kapitalnie, oby zdążyć do późnych węgierek. Pozdrawiam

Crobe
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2018-08-01, 03:54

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: Crobe » 2018-08-09, 05:07

Witam ja zrobiłem taką zabawkę .

4x ds 18b20 na 3 można ustawić alarm.
wyświetlacz 2x16
obudowa druk 3d
Załączniki
ster 1.jpg
ster2.jpg

kris42
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2018-01-16, 21:09

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: kris42 » 2018-11-01, 15:28

Witam wszystkich.
Jestem pod wrażeniem wkładu w projekt "termometru - sterownika"/ Wielkie uznanie.
Sam mam zamiar zrobić coś do swoich zabawek, ale coś projekt stanął w miejscu.
:oki

laurentp
100%
100%
Posty: 1144
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: laurentp » 2018-11-01, 17:02

No mój trochę stanął.

Jednak pod względem elektrycznym płytka "by krzyski" jest w 100% sprawna, jest do niej wersja oprogramowania.
Tak samo wersja "by Nemo82", obie na AVR (w więc BEZ WWW / internetu).
Sam używam obu, nie tylko do kociołka ale i do pomiarów temp. zewn./wewn. z zapisem do komputera.

Płytki "by Nemo" do wersji z NodeMCU dotarły ale leżą i czekają.
(Super, forumowy, DARMOWY!) termometr 4 punktowy
Nienawidzę... mechaniki... Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować ;P
Dobry polityk jest jak dobry Indianin...
I czego taki NAPRAWDĘ się boi? Zgadniecie? [patrzcie kto coś ugrał z Wiejską]

Awatar użytkownika
probant
40%
40%
Posty: 52
Rejestracja: 2016-01-09, 16:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: probant » 2018-11-01, 17:51

Nie jarzę, czekają na natchnienie :lol:?

laurentp
100%
100%
Posty: 1144
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: laurentp » 2018-11-01, 20:13

Raczej na dobrą formę autora programu... najpierw muszę to polutować, bo teraz chodzi program ale na płytkach "late beta".
(Super, forumowy, DARMOWY!) termometr 4 punktowy
Nienawidzę... mechaniki... Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować ;P
Dobry polityk jest jak dobry Indianin...
I czego taki NAPRAWDĘ się boi? Zgadniecie? [patrzcie kto coś ugrał z Wiejską]

kris42
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2018-01-16, 21:09

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: kris42 » 2018-11-03, 18:53

laurentp pisze:
2018-11-01, 17:02
No mój trochę stanął.

Jednak pod względem elektrycznym płytka "by krzyski" jest w 100% sprawna, jest do niej wersja oprogramowania.
Tak samo wersja "by Nemo82", obie na AVR (w więc BEZ WWW / internetu).
Sam używam obu, nie tylko do kociołka ale i do pomiarów temp. zewn./wewn. z zapisem do komputera.

Płytki "by Nemo" do wersji z NodeMCU dotarły ale leżą i czekają.
Zapisem do komputera? zapis na kartę SD?
Czy do nich można zastosować wyświetlacz LCD 20x4
Czekam na wersje z NodeMCU, a na razie składam wcześniejszą wersje. Półkowa czeka na termometr.

laurentp
100%
100%
Posty: 1144
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: laurentp » 2018-11-03, 19:21

kris42 pisze:
2018-11-03, 18:53
...Zapisem do komputera? zapis na kartę SD?
Czy do nich można zastosować wyświetlacz LCD 20x4....
Nie. Ja tylko "wystawiam" odczyty na "wirtualnym (USB) COMx", musiałby któryś z kolegów "windziarzy programistów" napisać aplikację do ich ładnej wizualizacji, ale jak widać przez ten cały czas chętnego brak, "polandia" IMO.
Możesz spróbować, aczkolwiek płytki są projektowane pod konkretny model 16x4 z Artronic.pl. Co najwyżej będziesz miał sieczkę na ekranie, uszkodzić się nie uszkodzi nic.
(Super, forumowy, DARMOWY!) termometr 4 punktowy
Nienawidzę... mechaniki... Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować ;P
Dobry polityk jest jak dobry Indianin...
I czego taki NAPRAWDĘ się boi? Zgadniecie? [patrzcie kto coś ugrał z Wiejską]

kris42
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2018-01-16, 21:09

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: kris42 » 2018-11-05, 14:47

Dzięki za info. Mam już LCD16x2 i 20x4, a kupować następny to bez sensu. Muszę porozmawiać z fachowcami u siebie w pracy może pomogą zmienić i ewentualnie dodać zapis na kartę. Gdyby co to wrzucę kod (teraz mam wole 2 tyg.)

laurentp
100%
100%
Posty: 1144
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: laurentp » 2018-11-05, 21:06

Kod do zmiany to tylko (o ile potrzeba) sposób adresowania wyświetlacza w bibliotece LCD, NIE w programie jako takim.
Natomiast co do SD:
- bez sensu jest zapis i odczyt "kiedyś", lepiej byłoby, gdyby ktoś napisał apkę na Win$,
- i tak nie ma wolnych pinów na Mega328/Arduino Nano.
(Super, forumowy, DARMOWY!) termometr 4 punktowy
Nienawidzę... mechaniki... Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować ;P
Dobry polityk jest jak dobry Indianin...
I czego taki NAPRAWDĘ się boi? Zgadniecie? [patrzcie kto coś ugrał z Wiejską]

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: zyga i 1 gość