Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
laurentp
100%
100%
Posty: 1180
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: laurentp » 2019-02-04, 21:29

LCD NIE jest po I2C (dla AVR), jest gdzieś export rysunków płytki (starej wersji ale to akurat się nie zmieniło) do grafiki, zobacz w nowym wątku.
Konwerter I2CLCD musisz "dolepić sobie sam" (do przewidzianego złącza I2C) i do tego też "jakoś" podłączyć optoizolację / sterowanie przekaźnikami do EZ. EZ1 na pinach podświetlenia, EZ2 na 2 i 4 o ile pamiętam.
(Super, forumowy, DARMOWY!) termometr 4 punktowy
Nienawidzę... mechaniki... Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować ;P
Dobry polityk jest jak dobry Indianin...
I czego taki NAPRAWDĘ się boi? Zgadniecie? [patrzcie kto coś ugrał z Wiejską]

robi1978g
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2019-01-05, 13:54

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: robi1978g » 2019-02-04, 22:24

Ok dziękuję bardzo a do złącza pcf podłączamy PCF8574 dopiero do niego sts21?

laurentp
100%
100%
Posty: 1180
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: laurentp » 2019-02-04, 23:15

Nie, STS do DRUGIEGO złącza I2C (3V3), tego bliżej złącza do DS.
(Super, forumowy, DARMOWY!) termometr 4 punktowy
Nienawidzę... mechaniki... Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować ;P
Dobry polityk jest jak dobry Indianin...
I czego taki NAPRAWDĘ się boi? Zgadniecie? [patrzcie kto coś ugrał z Wiejską]

robi1978g
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2019-01-05, 13:54

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: robi1978g » 2019-02-05, 00:05

laurentp z góry proszę o cierpliwość :(
na płytce mam 2 złącza
1 to JP2 a drugie JP3
zakupiłem 2 moduły
jeden ten
https://allegro.pl/oferta/konwerter-lcd ... 7232774473
do tego podpinam sterowanie do zaworów a sam konwerter podpinam pod JP2?

a drugi

https://allegro.pl/oferta/pcf8574-i-o-e ... 7238539250
do niego podpinam sts czy bezpośrednio w płytkę do JP3 sts-a? a ten moduł nie potrzebny?
proszę też admina o cierpliwość ale moje pytania do autora projektu może pomogą inny niekumatym w tej dziedzinie na przyszłość
ja pospawać mogę wszystko lecz tu stawiam pierwsze kroki

laurentp
100%
100%
Posty: 1180
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: laurentp » 2019-02-05, 09:58

Ten drugi moduł jest inny, bardziej uniwersalny, ale nie oprogramowany przeze mnie.
Do złącza koło złącza do DS wpinasz STS bezpośrednio i (na dziś) TYLKO jego.
Konwerter do złącza bliżej impulsatora i do niego sterowanie EZ.

Planowany jest elegancki moduł mocy "by Nemo" ale nie mam na razie takiego fizycznie, żeby dopisać w programie.
(Super, forumowy, DARMOWY!) termometr 4 punktowy
Nienawidzę... mechaniki... Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować ;P
Dobry polityk jest jak dobry Indianin...
I czego taki NAPRAWDĘ się boi? Zgadniecie? [patrzcie kto coś ugrał z Wiejską]

kris42
10%
10%
Posty: 18
Rejestracja: 2018-01-16, 21:09

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: kris42 » 2019-02-06, 20:16

Może proste pytanie, ale wole je zadać. Opis na płytce "byNemo" jest prawidłowy? chodzi mi o diodę świecącą. Jest odwrócona o 180' ja na płytce "laurentp". Tak jest dobrze?
Termometry się składają, niedługo fotki z :cheers

trutlen
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2008-07-31, 14:53

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: trutlen » 2019-02-10, 21:32

Złożyłem termometr na bazie nano i mam problem - co tam wgrać? Pobrałem archiwum 'archiwum_2017-11-15_AVR.zip' i 'archiwum_2017-12-08_AVR.zip', w obu są z tego co rozumiem źródła, i skomplilowane pliki .hex do wgrania, ale dlaczego 2 (main_atmega328p.hex i main_atmega328p_eeprom.hex)? Wgrywam oba? W jakiej kolejności?

Po wgraniu main_atmega328p.hex pojawia się na wyświetlaczu takie coś. Po wciśnięciu górnego pierwszego lub drugiego switcha T zmienia się na D. Więc coś tam działa. Ale raczej nie do końca... I nie wygląda, żeby w ogóle chciał np. konfigurować czujniki.

Zresztą zgodnie z instrukcją napisaną przez Nemo82 (tyczącą się wersji zwykłej AVR, a nie nano) do włączenia konfiguracji potrzeba wcisnąć switcha, którego w tej wersji płytki nie ma... Pogubiony jestem...

robi1978g
10%
10%
Posty: 19
Rejestracja: 2019-01-05, 13:54

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: robi1978g » 2019-02-11, 15:47

może być I2C LCD z PCF8574AT czy musi być PCF8574A?
pcf8574a praktycznie niemożna już dostać chyba że ktoś ma jakieś źródło to proszę o linka

trutlen
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2008-07-31, 14:53

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: trutlen » 2019-02-13, 22:09

trutlen pisze:
2019-02-10, 21:32
Pogubiony jestem...
...dobra, już ogarnąłem. Robiłem (prawie) dobrze, ale nie doczytałem składni komendy programowania.

laurentp
100%
100%
Posty: 1180
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: laurentp » 2019-02-17, 21:21

trutlen pisze:
2019-02-10, 21:32
potrzeba wcisnąć switcha, którego w tej wersji płytki nie ma... Pogubiony jestem...
He, he, trzeba prosić Nemo82 o instrukcje do nowej wersji płytek / softu.
Teraz do wejścia w konfigurację używasz klawisza który jest... z drugiej strony impulsatora.
Obrazek wygląda jak nie / źle wgrany EEPROM.

Archiwa z plikami *,bin też powinny być, może jutro znajdę na forum, bo wersje na Nano i na "by krzyski" są różne, 1 drobiazg w konfiguracji.
(Super, forumowy, DARMOWY!) termometr 4 punktowy
Nienawidzę... mechaniki... Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować ;P
Dobry polityk jest jak dobry Indianin...
I czego taki NAPRAWDĘ się boi? Zgadniecie? [patrzcie kto coś ugrał z Wiejską]

laurentp
100%
100%
Posty: 1180
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: laurentp » 2019-02-17, 21:22

A to typ (odmiana) kostki, T to po prostu oznaczenie obudowy :)
(Super, forumowy, DARMOWY!) termometr 4 punktowy
Nienawidzę... mechaniki... Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować ;P
Dobry polityk jest jak dobry Indianin...
I czego taki NAPRAWDĘ się boi? Zgadniecie? [patrzcie kto coś ugrał z Wiejską]

trutlen
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2008-07-31, 14:53

Re: Termometr 4 punktowy *z podłączeniem do PC*

Post autor: trutlen » 2019-02-17, 22:03

laurentp pisze:
2019-02-17, 21:21
Teraz do wejścia w konfigurację używasz klawisza który jest... z drugiej strony impulsatora.
Obrazek wygląda jak nie / źle wgrany EEPROM.
Guziczek już znalazłem :)
Dokładnie, nie wgrałem poprawnie eepromu.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości