Temperatura wrzenia
Wygląda na to, że to na mnie spadną gromy od wszystkich tych nowych kolegów, którzy zaczynają przygodę z rektyfikacją. Piszę nowych, oceniając ich statystycznie, po ilości postów. Koledzy popełniacie podstawowy błąd, dołączając do grona użytkowników idziecie na skróty i zaczynacie edukację od kilku postów do tyłu, w danym temacie. Śpieszycie się, bo chcecie żeby już Wam kapało z rury. A pośpiech jak to niegdyś powiadano - jest wskazany przy łapaniu pcheł.To pewnie związane jest z dzisiejszym podejściem do nauki w ogóle. Któryś ze starszych kolegów poleca wujka "Google", myślę, że nie tędy droga. Co z tego, że po kliknięciu wywali nam się dziesiątki różnych podpowiedzi. Trzeba je jeszcze umieć z interpretować. Tak się nie da, posiąść wiedzy nie mając podstaw. A podstawy, to początki tematów i to nie tylko tych, które traktują o rozwiązaniach technicznych. Podstawa to tematy związane z teorią rektyfikacji. Ja zaczynałem od przekopywania tematów jeszcze w "Czarnej oliwce" (teraz nie którzy zaczną się drapać po głowach) - tak było kiedyś takie forum! Czytałem, czytałem i ...........czytałem. Od niego się chyba wszystko zaczęło. Jak by, tak właśnie wszyscy "młodsi" kol. zaczynali nie było by pytań typu cyt." a co jest na górze kolumny" Jeśli ktoś czuje się obrażony przepraszam. Nie było moją intencją obrażanie kogo kolwiek. Ja Wam chcę w ten sposób pomóc. Bo po którymś z lamerskich pytań, zaczną się epitety, a tego chyba nam tu nie trzeba.
Z poważaniem - ZGRED maria-n
Z poważaniem - ZGRED maria-n
Dokładnie tak jak napisał kol. Marian, moje doświadczenia wyglądały identycznie, najpierw "Oliwka" od pierwszego do ostatniego postu(3dni i nocy czytania), a później samodzielne próby. Tak czy owak ze dwa lata trwało zanim zacząłem osiągać powtarzalne i dobre rezultaty( ale może niezbyt lotny jestem)
pozdrawiam - inżynier
@Emiel Regis
Zapewniam Cię że ta, jak to określasz "grupa kolegów", składa się z ludzi, z których każdy zaczynał od "małej liczby postów". Wyrządzasz Im krzywdę stwierdzeniem, że jest ona hermetyczna. Gdyby tak było, korespondowali by ze sobą poprzez PW. Na prawdę nie trzeba czytać WSZYSTKIEGO, żeby znaleźć odpowiedź czy też podpowiedź w danej kwestii. Po co linki? Po zalogowaniu się do Forum, otwiera się strona, która zaczyna się działem: WAŻNE TEMATY. Jest ich pięć, ale tak na prawdę, jeżeli pobuszujemy po dwóch; FAQ i Biblia.......... to mamy pogląd na wszystkie interesujące nas sprawy. I jeszcze strona główna : "Bimber domowy wyrób alkoholu etylowego". Od tego trzeba zacząć i zobaczycie, że to wszystko nie jest takie skomplikowane.
Zapewniam Cię że ta, jak to określasz "grupa kolegów", składa się z ludzi, z których każdy zaczynał od "małej liczby postów". Wyrządzasz Im krzywdę stwierdzeniem, że jest ona hermetyczna. Gdyby tak było, korespondowali by ze sobą poprzez PW. Na prawdę nie trzeba czytać WSZYSTKIEGO, żeby znaleźć odpowiedź czy też podpowiedź w danej kwestii. Po co linki? Po zalogowaniu się do Forum, otwiera się strona, która zaczyna się działem: WAŻNE TEMATY. Jest ich pięć, ale tak na prawdę, jeżeli pobuszujemy po dwóch; FAQ i Biblia.......... to mamy pogląd na wszystkie interesujące nas sprawy. I jeszcze strona główna : "Bimber domowy wyrób alkoholu etylowego". Od tego trzeba zacząć i zobaczycie, że to wszystko nie jest takie skomplikowane.
Co do mojego pytamia,wydaje sie byc glupie.
Zbudowalem sobie aparat:keg 50l,kolumna 1,5" z zewnecznym refluksem idwoma zimnymi palcami.Termometry dwa jeden w kegu drugi w kolumnie.
I tu jest moj problem,wlutowalem termometr dyrekt nad zimnymi palcami.
Przy pierwszym kapaniu temp. w kegu 82C ,a na kolumnie prawie 70C.i ta roznica nie daje mi spokoju. prosze o pomoc za ktora z gory dziekuje.
Zbudowalem sobie aparat:keg 50l,kolumna 1,5" z zewnecznym refluksem idwoma zimnymi palcami.Termometry dwa jeden w kegu drugi w kolumnie.
I tu jest moj problem,wlutowalem termometr dyrekt nad zimnymi palcami.
Przy pierwszym kapaniu temp. w kegu 82C ,a na kolumnie prawie 70C.i ta roznica nie daje mi spokoju. prosze o pomoc za ktora z gory dziekuje.
- berbelucha
- 101%
- Posty: 478
- Rejestracja: 2008-01-18, 21:05
-
- 90%
- Posty: 771
- Rejestracja: 2009-03-03, 18:32
Zaciekawiła mnie temperatura, którą termometr pokazuje w kotle - 82° . Czyżby podczas pierwszego kapania Kolega destylował (rektyfikował) surówkę 55% ? Proszę popatrzeć na tabelkę na poprzedniej stronie i wyciągnąć wnioski.
W kolumnie znajdują się półki, a reszta jest opinią.
pozdrawiam - andrzejg11
pozdrawiam - andrzejg11
Witam, a może najpierw pytanie, jakie to są termometry? Może kotłowe, bimetalowe?
Co do sprawy pytań początkujących użytkowników - chętnie odpowiadam na pytania wskazujące, że pytający już zadał sobie trud "poszukiwania prawdy" i wiedzy, dzięki temu zna już nieco teorię i terminologię; to pozwala na w miarę płynną dyskusję.
Ale jeśli pytanie jest zupełnie "zielone", a pytający ma godzinę poszukiwań na koncie - to szczerze mówiąc, szkoda gadki.
Z drugiej strony, bardzo pouczające będzie - prawie dla każdego obecnego forumowego wyjadacza - wrócenie do swoich początków na Forum i poczytanie kilku swoich pierwszych postów (muszę przyznać, że ja po tej retrospekcji byłem trochę zażenowany... )
Takie kilkuminutowe doświadczenie uczy pokory, bo zakłada się na chwilę zapomniane buty nowicjusza
PS: I jeszcze jedno - myślę, ze ciekawe - pytanie: kto (oczywiście nie mający wcześniejszej styczności z tą problematyką) po przeczytaniu w swoich początkach forumowych wielce tajemniczego słowa "refluks" wiedział od razu, co to za zwierzę? I z czym to się je? I jak ta cholerna kolumna działa? Daje 96%??? Eeee, tam... bajer...
Coś mi się zdaje, że wielu takich nie było I szczerze, np. ja się do nich nie zaliczałem...
Dopiero po poświęceniu trochę czasu na czytanie (warto i trzeba) wrzasnąłem: EUREKA, jakie to proste! Ale ta podstawa czy fundament musi być, dopiero one pozwalają na budowanie dalszej wiedzy i świadome wykonywanie sensownych doświadczeń.
Co do sprawy pytań początkujących użytkowników - chętnie odpowiadam na pytania wskazujące, że pytający już zadał sobie trud "poszukiwania prawdy" i wiedzy, dzięki temu zna już nieco teorię i terminologię; to pozwala na w miarę płynną dyskusję.
Ale jeśli pytanie jest zupełnie "zielone", a pytający ma godzinę poszukiwań na koncie - to szczerze mówiąc, szkoda gadki.
Z drugiej strony, bardzo pouczające będzie - prawie dla każdego obecnego forumowego wyjadacza - wrócenie do swoich początków na Forum i poczytanie kilku swoich pierwszych postów (muszę przyznać, że ja po tej retrospekcji byłem trochę zażenowany... )
Takie kilkuminutowe doświadczenie uczy pokory, bo zakłada się na chwilę zapomniane buty nowicjusza
PS: I jeszcze jedno - myślę, ze ciekawe - pytanie: kto (oczywiście nie mający wcześniejszej styczności z tą problematyką) po przeczytaniu w swoich początkach forumowych wielce tajemniczego słowa "refluks" wiedział od razu, co to za zwierzę? I z czym to się je? I jak ta cholerna kolumna działa? Daje 96%??? Eeee, tam... bajer...
Coś mi się zdaje, że wielu takich nie było I szczerze, np. ja się do nich nie zaliczałem...
Dopiero po poświęceniu trochę czasu na czytanie (warto i trzeba) wrzasnąłem: EUREKA, jakie to proste! Ale ta podstawa czy fundament musi być, dopiero one pozwalają na budowanie dalszej wiedzy i świadome wykonywanie sensownych doświadczeń.
Ostatnio zmieniony 2012-10-05, 13:01 przez Astemio, łącznie zmieniany 3 razy.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.
Mój szacunek.Astemio pisze: Takie kilkuminutowe doświadczenie uczy pokory, bo zakłada się na chwilę zapomniane buty nowicjusza
Oj jak brak tej pokory i krzty tolerancji co niektórym - w dodatku zasłaniającym się jakimś tam swoim stylem bycia, będącym ni mniej ni więcej tylko pewną formą arogancji wobec innych .
Jeżeli zbudowałeś taką kolumnę z tradycyjną chłodnicą to ani zewnętrzny refluks ani też 2 zimne palce nie będą działały jak należy. W pierwszym przypadku skoki ciśnienia nie pozwolą ustabilizować kolumny a w drugim przypadku na 2 palcach nie zawrócisz flegmy.Paul.sn pisze:Zbudowalem sobie aparat:keg 50l,kolumna 1,5" z zewnecznym refluksem idwoma zimnymi palcami
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 94 gości