mazurzak pisze:Dlaczego rura jest podzielona na 120cm i 50cm? Wygoda w czyszczeniu?
ta krótsza powstała z myślą o wysokości pomieszczenia, a krótsza bo miałem tej wysokości wystarczająco
- ale krótki pierwszy odcinek (ok. 50cm) sprawdza się przy smakówkach
Jak utrzymajac zmywaki w kolumnie? Moj pomysl jest taki by zwiazac w pek drucikiem i wcisnac w rure
wystarczy jeden drut w poprzek kolumny - zmywaki nie wypadną
Jak dokladny termometr ma byc w kegu i kolumnie? Czy nie przydalby sie jeszcze na splywie wody z chlodnicy (moznaby regulowac wtedy przeplyw wody)
Co jest wazniejsze temperatura w KEGu (i w jakim przedziale ma byc) czy na kolumnie?
najważniejsza jest temperatura głowicy i tam potrzeba dokładności 0,1°C,
temperatura płynu w kegu pozwala nam określić orientacyjnie ilość alkoholu,
przepływ wody można "wyczuć ręcznie"
Pod jakim katem nachylona chłodnica?
ok 5° i tak jest - zdjęcie lekko fałszuje rzeczywistość
o ile wieksza ma byc srednica rury w chlodnicy od srednicy kolumny?
w tym przypadku jest:
kolumna 60,3mm
głowica 76,1mm
jednak może to być z tej samej średnicy - wtedy trzeba wspawać tamę, która przy różnicy średnic powstaje automatycznie
to odpowietrznik - wystarczy jak nie będzie szczelności między rurą a chłodnicą (na projekcie nie ma ale powinno być)
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !