Ostry smak
Ostry smak
Koledzy doradźcie
cukrówka na "turbo 48h pure" 2 razy przez kolumnę, osiągi 93% za każdym razem, efekt po rozcieńczeniu do 50% , lekki zapach i smak samogonu ale w smaku łagodna.
Po przefiltrowaniu rura fi 50 x 190 cm z węglem od 98% - zapach extra czystego alkoholu a smak za to bardzo ostry jakby miał 90%.
Jaki może być powód tego zjawiska i jak jemu poradzić???????
cukrówka na "turbo 48h pure" 2 razy przez kolumnę, osiągi 93% za każdym razem, efekt po rozcieńczeniu do 50% , lekki zapach i smak samogonu ale w smaku łagodna.
Po przefiltrowaniu rura fi 50 x 190 cm z węglem od 98% - zapach extra czystego alkoholu a smak za to bardzo ostry jakby miał 90%.
Jaki może być powód tego zjawiska i jak jemu poradzić???????
Serdeczne dzięki kol kitaferia aż ciśnie się na usta (W D..E sobie wsadź takie rady) ((przepraszam wszystkich ale nie wytrzymałem)) nie wiem czy miałeś zły dzień, Żona nie dała albo zupa nie słona była, ale to nie powód kopać młodszego stażem w tej dziedzinie, przypomnij sobie 2007rok jak zaczynałeś czy we wszystkim byłeś taki mądry.
Apeluję do kolegów AAbratek, a_priv, 98%, kowal, moderatorów w naszym temacie o przypomnienie koledze do czego to forum zostało stworzone.
Dziękuje kolegom redirys i Spiryt za podjecie tematu i poradę
Apeluję do kolegów AAbratek, a_priv, 98%, kowal, moderatorów w naszym temacie o przypomnienie koledze do czego to forum zostało stworzone.
Dziękuje kolegom redirys i Spiryt za podjecie tematu i poradę
Było coś z węglem i ostrym smakiem ale chyba mi tą szarą komórkę z tą wiadomością zapamiętaną alkohol zeżarł,bo nijak sobie tego nie mogę przypomnieć.
Ktoś pisał że alkohol usuwa tylko niepotrzebne i nieużywane komórki,chyba to nie do końca prawda.
[ Dodano: 2009-03-23, 19:48 ]
Ktoś pisał że alkohol usuwa tylko niepotrzebne i nieużywane komórki,chyba to nie do końca prawda.
[ Dodano: 2009-03-23, 19:48 ]
Ja nie przeciągam i też często zdarza się ostry smak wódki.Ktoś kiedyś pisał że to wina węgla ale nie mogę sobie przypomnieć kto i co.inżynier pisze:@Wołodia
za ostrość smaku odpowiadają z reguły pogony, może poprostu przeciągnąłeś.
pozdrawiam - inżynier
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
I ja coś sobie mgliście przypominam, jeśli dobrze pamiętam to aby pozbyć się ostrego smaku radzono dodać węgla z brzozy, zdaje się, że padła teoria soli mineralnych zawartych w tym węglu i ich dobrego wpływu na destylat. W przyszłym tygodniu postaram się wypalić trochę węgla z brzozy i zaaplikować do takiego "ostrego" destylatu zobaczymy co wyjdzie. Chyba padło jeszcze stwierdzenie, że węgle aktywowane wyciągają ten ostry smak, natomiast węgle z kokosa znacznie mniej. Oj mam nadzieję, że nie namąciłem za bardzoSpiryt pisze:Było coś z węglem i ostrym smakiem
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
@ Reridys w węglu drzewnym z brzozy powstają małe ilości ługu.Za wschodnią granicą stosują lekko spopielały i to nie tylko do filtracji ale również do konserwacji czy marynowania mięs przełożonych chyba liśćmi chrzanu zasypanych drobnym węglem.
W naszym realu masz czyszczenie chemiczne destylatu przy pomocy ługu sodowego wg. mnie 0,2g/litr spirytusu powyżej 90%
W naszym realu masz czyszczenie chemiczne destylatu przy pomocy ługu sodowego wg. mnie 0,2g/litr spirytusu powyżej 90%
Sam sobie weź i wsadź.Wołodia pisze:Serdeczne dzięki kol kitaferia aż ciśnie się na usta (W D..E sobie wsadź takie rady) ((przepraszam wszystkich ale nie wytrzymałem)) nie wiem czy miałeś zły dzień, Żona nie dała albo zupa nie słona była, ale to nie powód kopać młodszego stażem w tej dziedzinie, przypomnij sobie 2007rok jak zaczynałeś czy we wszystkim byłeś taki mądry.
Konstytucja daje mi prawo, więc korzystam
Art. 54.
Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.
Nie mierz swoją miarą kolego, przez taki sam pryzmat mogę spojrzeć na twoje wygardliny. A co 2007 roku się nie wypowiem
Pozdrawiam
Za ostry smak odpowiadają przedgony/pogony. Może pomóc:
Filtrowanie węglem (40-50%),
Dodanie NaOH lub sody oczyszczonej przed drugą destylacją
Druga ew. trzecia poprawna technologicznie destylacja/rektyfikacja (20%)
Rozcieńczanie międzyoperacyjne i ostateczne wodą destylowaną/zdemineralizowaną
Cukier/karmel (max. 1 łyżeczka/litr trunku)
Filtrowanie węglem (40-50%),
Dodanie NaOH lub sody oczyszczonej przed drugą destylacją
Druga ew. trzecia poprawna technologicznie destylacja/rektyfikacja (20%)
Rozcieńczanie międzyoperacyjne i ostateczne wodą destylowaną/zdemineralizowaną
Cukier/karmel (max. 1 łyżeczka/litr trunku)
Wołodia mi tez taki ostry smak wyszedl przy pedzeniu z kukurydzy.Sam sie zastanawiam co moze byc przyczyna,mozliwe ze zbyt dlugo ciągnąłem (sknerus czasem ze mnie wyłazi) choć autor książki ostrzegał ze id dalej tym bardziej "gorzko".Nastepnym razem spróbuje troche krócej.Mozliwe ze kukurydza ,która była raczej paszowa tez miała wpływ na smak.
A propos tego wegla z kokosa to jest do bani.Kupilem taki na allegro i temu od 98% nie dorasta do wirtulanych pięt.
A w ogóle czy z kokosa to ten wegiel tez mozna nazwac aktywnym?Bo tak sprzedający go reklamował????
A propos tego wegla z kokosa to jest do bani.Kupilem taki na allegro i temu od 98% nie dorasta do wirtulanych pięt.
A w ogóle czy z kokosa to ten wegiel tez mozna nazwac aktywnym?Bo tak sprzedający go reklamował????
Niech moc (%) bedzie z nami !!!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 30 gości