Kolumna typu AAbratek - budowa, kosztorys, opis działania

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: radius » 2015-12-16, 17:39

zbyszek1281 pisze: W kotle w zależności od gęstości wsadu możesz mieć różne temperatury na całej wysokości wsadu :idea:
Do 11% cukrówki także się to odnosi?
Spiritus flat ubi vult

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2015-12-16, 17:45

No nie. Takie zjawisko to gęste zaciery zbożowe i owocowe nastawy bez rozcieńczania wodą :wink:

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2015-12-16, 17:46

zbyszek1281 pisze:Najbardziej miarodajny pomiar w kotle to temperatura pary pod kolumną.
Zbyszku mi w ten sposób reflux zakłóca pomiar.

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2015-12-16, 18:12

Żle to określiłem. Oczywiście z boku po za zasięgiem spływającego refluksu :oops:

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2015-12-16, 19:06

Tyle że wówczas, taki pomiar nic, lub niewiele nam nie mówi, o tym ile jeszcze mamy alkoholu w gęstym wsadzie.
Ja mam termometr nisko w cieczy i zdarzało się, że przy gęstych wsadach, pierwsze pary docierały do głowicy, jak termometr w kotle pokazywał 60 stopni. Gdyby był umieszczony nad wsadem, pokazałby około 95 stopni. Efekt przyściankowy utrzymuje się praktycznie do końca procesu, w końcówce, odczyt z tak umieszczonego termometru, mógłby nas skłonić do zbyt wczesnego przerwania odpędu.

Więc w tym wypadku, będę w opozycji do mojego imiennika. :wink:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Szlumf
90%
90%
Posty: 629
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: Szlumf » 2015-12-16, 19:28

zbynek pisze:Tyle że wówczas, taki pomiar nic, lub niewiele nam nie mówi o tym ile jeszcze mamy alkoholu w gęstym wsadzie.
To z "rybki" nie da się tego odczytać?
Załączniki
Clipboard01.jpg
Piszą tu o zacierze.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2015-12-16, 19:54

Ależ oczywiście, że się da. Tyle, że ze względu na efekt przyściankowy, ten odczyt nie będzie miarodajny.
W gęstym wsadzie, zwłaszcza w kotle z płaszczem obejmującym boczne ścianki. Najpierw zaczyna wrzeć wsad w wąskiej warstwie, przy grzanych ściankach kotła. Zanim zacznie wrzeć w środku kotła, wsad przy ściankach zdąży już odparować większość ze swoich %. Tym samym zwiększy się jego temperatura, a więc i temperatura par. Pomiar temperatury tych par pokaże, że w kotle wsad już jest cieczą wyczerpaną.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2015-12-16, 23:16

Odpowiadając spamikowi pomyślałem, że jak to często bywa dojdzie do lekkiego tarcia między szkołą falenicką i otwocką, i ... :mrgreen:

spamik112
40%
40%
Posty: 80
Rejestracja: 2015-11-02, 16:15
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: spamik112 » 2015-12-17, 01:06

Pozostaje rzucić monetą lub zamontować oba termometry.

Zbyt długie rozmyślanie spowoduje niepotrzebny ból głowy. :argue

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2015-12-17, 02:38

Z tej 'rybki' to można dużo odczytać: znając procenty odczytasz temperaturę wrzenia, i dla tej temperatury odczytasz procenty alkoholu w parze.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2015-12-17, 07:59

spamik112 pisze: Gdzie umieścić termometr w kegu? Na samej górze tak żeby mierzył temp pary czy na dole temp cieczy?
Tylko i wyłącznie w taki sposób aby mierzył ciecz. Jest to najbardziej wiarygodny i stabilny pomiar temperatury. I sprawiający najmniej problemów nowicjuszom.
Port zrobisz za pomocą długiej rurki wspawanej w dekiel albo korek wlewowy. Oczywiście rurka zaspawana od spodu.
Możesz umieścić rurkę na dwa sposoby:
- gdy masz grzałki bezpośrednio w kegu to najlepszym miejscem jest umieścić wzdłuż ścianki kega jak najdalej od grzałek.
- gdy planujesz płaszcz to najlepszym miejscem jest środek kega. A długość prawie do dna.
Ten sposób jest dobry gdy gotujesz gęste, a nie masz mieszadła. Jakieś 10-15cm od dna gęste rozgrzewa się najdłużej. U mnie gdy nie miałem jeszcze mieszadła trwało to godzinę, - a nawet czasami trochę dłużej - od momentu gdy w głowicy pojawiały się pierwsze opary.
Dobrym sposobem na zredukowanie do minimum efektu ściankowania i niekorzystne pojawianie się frakcji przedgonowych w czasie odbioru serca jest tzw. "stabilizacja". Coś podobnego jak przy regularnej rektyfikacji. Tylko że w czasie destylacji prostej robimy to po to aby dać czas na maksymalne wygotowanie się przedgonów na początku. Skorzystanie z tego sposobu pozwala nam konstrukcja współczesnych maszynek. A Ty taki sprzęt będziesz posiadał. Później te przedgony odbierasz w ilości jaka Tobie pasuje.

Kawo
20%
20%
Posty: 26
Rejestracja: 2016-11-23, 17:19
Lokalizacja: PL

Post autor: Kawo » 2017-02-10, 22:59

Tu się podepnę, temat dawno przycichł, a pytanie podobne. Buduję kolumnę z głowicą Thora, podstawa zbiornik 50 L po bojlerze na leżąco. Na jakiej wysokości wspawać termometr w tym zbiorniku?
Problem dotyczy rektyfikacji sposobem 2,5. Jeżeli z pierwszego mam ok.6L to do początku drugiro mam 12L i myślę, że termometr by musiał być tak nisko.
Ale przy pełnym zbiorniku nie będzie ta wysokość fałszowała wskazań?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Kawo, łącznie zmieniany 1 raz.

barti23
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2013-10-24, 17:11
Lokalizacja: UK

Re: Kolumna typu AAbratek - budowa, kosztorys, opis działania

Post autor: barti23 » 2017-04-17, 14:31

W 2,5 nie potrzebujesz termometru w kegu przy gotowaniu wsadu 55%. W trakcie drugiego gotowania po rozcieńczeniu do 20% termometr już się przydaje. Ja bym dał w leżącym kegu tak ok. 5-10 cm od ścianki przeciwnej na przeciw grzałki. Rurke wspawałbym od góry tak by siegała do wysokości dołu grzałki.

alchemik
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2017-03-26, 19:47

Re: Kolumna typu AAbratek - budowa, kosztorys, opis działania

Post autor: alchemik » 2017-05-25, 08:51

Koledzy!! Pomocy!! Poszukuję zaworka do AAbratka :wallangry! Kto pomoże?

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Kolumna typu AAbratek - budowa, kosztorys, opis działania

Post autor: zbyszko » 2017-05-29, 00:12

alchemik pisze:
2017-05-25, 08:51
Kto pomoże?
Koledzy :mrgreen:
http://stalowkasklep.pl/destylatory-ele ... -7_60.html
czytam nie pytam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 28 gości