Strona 16 z 19

: 2015-05-27, 22:02
autor: Pirat
Zejdź nawet do 30cm-25cm też jest dobrze, nie pod OVM tylko nad kotłem. Pomiary temperatur dobrze jak byś miał w 4 punktach pomiarowych czyli;
Kocioł mierząc temp. cieczy,
30-25cm nad kotłem,
Głowica,
Pomiar temperatury wypływającej wody ze skraplacza.

: 2015-05-28, 06:46
autor: Frog
Pirat ma zapewne więcej doświadczenia ode mnie, ale ja zrobiłem tak jak napisałeś tj. OVM 25cm od krawędzi górnej wypełnienia, a termometr 10 cm pod OVM tzn. 35 cm od krawędzi górnej wypełnienia. Oprócz tego. mam również wcześniej zamontowany port termometru 10 cm nad dolną krawędzią wypełnienia, ale z niego nie korzystam w tej chwili.

: 2015-05-28, 10:57
autor: Pirat
Frog dobrze mieć swojego guru, ale na logikę gdy reakcja korekty jest szybsza tj. gdy temp wzrastająca od dołu zostanie szybciej wyrównana, to mniej niechcianych przedostanie się do urobku. Jeśli u Ciebie pomiar jest 10cm pod odbiorem i z niego korzystasz to raczej pewne jest, że łapiesz pogony.

: 2015-05-28, 17:54
autor: Frog
Masz rację, chociaż mam dobry zwyczaj zbierać produkt do butelek 0,5l. i "zakażoną" mam zwykle ostatnią, którą gromadzę i wraz ze swoimi koleżankami wędruje do powtórnej rektyfikacji.

: 2015-07-10, 00:00
autor: donpicolo
Odświeżę temat, bo praktycznie rzecz biorąc nie otrzymałem żadnej odpowiedzi. Pytania zadałem ok.50 dni temu. Materiał mam już zebrany na sprzęt. Podrzuci Ktoś rady, czyli odpowiedzi na moje pytania. Tylko proszę... nie z linkami do strony budowy kolumny, lub odnośniki do strony forum.
Jeszcze jedno pytanie mam odnośnie termometru na 11 półce.
Jeśli po pierwszych rektyfikacjach usuwam katalizator (20cm.) i robić będę na dwa razy, to chyba powinienem wspawać pierwszy port w rurze , która będzie z wypełnieniem nierdzewnym, czyli ok.30 cm od dołu wypełnienia sprężynek z KO.
Pozdrawiam.

: 2015-07-10, 08:46
autor: lesgo58
donpicolo pisze:Odświeżę temat,bo praktycznie rzecz biorąc nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.
A właśnie że otrzymałeś wiele odpowiedzi, tylko czy chcesz z nich skorzystać? Chyba jednak nie...
Podrzuci Ktoś rady,czyli odpowiedzi na moje pytania.Tylko proszę... nie z linkami do strony budowy kolumny ,lub odnośniki do strony forum.
Czytając takie zdanie odechciewa się pomagać. Ty po prostu lekceważysz kolegów, którzy już coś w temacie napisali.

Tak jak ktoś wspomniał wyżej - na nurtujące Ciebie problemy jest mnóstwo odpowiedzi tak na tym jak sąsiednim forum. Jest nawet świetny rysunek techniczny całej gotowej kolumny. Z wymiarami, i innymi przydatnymi elementami umiejscowionymi w miejscu jak najbardziej odpowiednim w/g najnowszej forumowej wiedzy.
Tutaj masz linki:
http://alkohole-domowe.com/forum/post92095.html#p92095
http://alkohole-domowe.com/forum/post94422.html#p94422
Na temat głowicy innej niż Aabratek masz wszystko tutaj;
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... a+puszkowa
Na temat bufora stabilizującego masz wszystko tutaj:
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... a+puszkowa
Teraz do Ciebie należy decyzja - czy skorzystasz, czy nie.
Jeśli i ten materiał Ciebie przerośnie i stwierdzisz, że nie warto tracić czasu na studiowanie podanych linków to pozostaje Ci tylko kupić gotowy sprzęt. Producentów forumowych sprawdzonych i godnych zaufania jest wielu...
Jeśli po pierwszych rektyfikacjach usuwam katalizator (20cm.)i robić będę na dwa razy,to chyba powinienem wspawać pierwszy port w rurze , która będzie z wypełnieniem nierdzewnym ,czyli ok.30 cm od dołu wypełnienia sprężynek z KO.
Nic nie usuwasz.
Albo rektyfikujesz na tak samo skonfigurowanym sprzęcie jak za pierwszy gotowaniem, albo dla poprawy parametrów kolumny bez straty na wysokości podmieniasz jedne sprężynki na drugie.

: 2015-07-15, 00:24
autor: zbyszko
donpicolo pisze: Czy rady tego typu są na miejscu?
Teraz widzisz sam jak różni są internauci, jeden zjada młodzież na kolację a drugi pisze co mu ślina na paluchy przyniesie.
Pod cytowanym postem masz mój wyjaśniający wszystko.
Celowo nie odnosiłem się do Twoich pytań bo moje zdanie dawno już poznałeś, reszta albo nie ma czasu albo ma już dosyć powielania ciągle powtarzających się pytań.
Dlatego optowałem za utworzeniem "piaskownicy destylacyjnej" dla niewtajemniczonych kolegów.
donpicolo pisze:....Ci powinni mieć przy nicku dopisek BERBELUCHA :mrgreen: Takie jest moje zdanie .....
Chciałbym się z tobą zgodzić ale gdybyś bacznie śledził forum wiedziałbyś ilu "artystów" tu zagląda.
Wracając do Twoich pytań, odpowiadam lakonicznie:
1. Na tyle niska aby pary miały swobodny przepływ do skraplacza.
2. 379 mm, rurka o średnicy pozwalającej na swobodne odprowadzenie powracającego destylatu.
3. 1/2 styknie.
4. Dobrze wymyśliłeś ale podane parametry rurki nie do przyjęcia.
5. Co najmniej 30 cm.
6. Mufa bez znaczenia, grzałka jak najniżej dna.
7. Stykną, jak najwyżej.
8. 100°, może być.
donpicolo pisze:Odświeżę temat......Tylko proszę... nie z linkami do strony budowy kolumny, ......
Dlaczego :?:
Tam Akas odpowiedział na Twoje pytania punkt po punkcie zaczynając od strony 5.
Nie ma nic o OOB ale jest wszystko w innym temacie o OOB właśnie.
Teraz zadam Ci pytania:
Czy moje odpowiedzi są konstruktywne :?:
Czy wprowadzają w błąd :?:
Odpowiedziałem? Odpowiedziałem. Ile z tego zrozumie ktoś kto nie ma pojęcia o naszym hobby?
Teraz się trochę po wymądrzam :mrgreen: .
Tamka = jeziorko a te pożądane jest jak najmniejsze, choć wprawiony operator poradzi sobie z bardzo dużym. Rurka powrotu ma być skierowana centralnie na wypełnienie i kończyć się tuż na nim. Mufa spustowa im większa tym szybciej opróżnisz keg. Sonda termometru ma mieć jak najcieńszą ściankę, nie 1 mm a 0,1 mm. OVM ? Moje zdanie znacie, niewielkim nakładem środków można zrobić wiele bardziej efektywny OLM. Mufa do grzałki, ja jedną długą przeciąłem i "obsłużyłem" dwa kegi. Tyle.
A co do BERBELUCHY, to naprawdę fajny koleś, robi świetne nalewki :mrgreen: .

: 2015-07-17, 16:32
autor: donpicolo
Dzięki Zbyszku za kolejne rady. Wszystko mi pasuje tylko co do rurki powrotu . Czy 6 mm.wewnątrz styknie? I podaj jakąś przybliżoną wysokosć tamki,dla rury 60,3 ,aby sie nie przelało
No i nie kaman :mrgreen: tych 379 mm :nie_wiem w odpowiedzi nr 2... bardziej bym skłaniał sie w przedziale 5-15 mm.Co Ty na to?
Pozdrawiam

: 2015-07-17, 19:27
autor: zbyszko
donpicolo pisze:....aby sie nie przelało.....
Przecież na tym pic polega żeby się przelewało :mrgreen: . Zrób sobie refluks zewnętrzny wtedy będziesz mógł obserwować powrót albo przejść na system "Inżyniera" wedle upodobań.
Tamka 10 max 15 mm, jeżeli chcesz powrót zrobić wewnątrz to rób wyższą tamkę a powrót wspawaj na wysokości powiedzmy 12-15 mm.
379 mm pierdykłem z "sufitu".

: 2015-12-14, 16:58
autor: spamik112
Dobry,
Jeżeli mam średnicę rury 60,3 to czy powiekszać otwor w kręgu i wspawac rurę 60 czy po prostu przyspawać wywijkę do tego standardowego otworu w kegu, który ma średnicę 40 parę mm?

Zmniejszy to wydajność lub będą jakieś problemy?

: 2015-12-14, 17:05
autor: Citizen Kane
Nic się nie stanie. Miejsce zwężenia pozostaw tylko puste.

: 2015-12-16, 01:30
autor: spamik112
Jeszcze małe pytanie o termometry.

Gdzie umieścić termometr w kegu? Na samej górze tak żeby mierzył temp pary czy na dole temp cieczy?

Drugi termometr będzie na wys 40 cm a trzeci w głowicy.

Odnośnie tego drugiego, jak daleko wsadzacie sondy ds18b20? Myślałem żeby czubek był po środku kolumny. Jednak dziś przeczytałem na forum, że zalanie refluksem (ciecza) może destabilizowac temperaturę.
Czujnik mam taki tylko z Chin
:)

https://www.adafruit.com/products/381

Swoją drogą, tyle jest różnych zdań, że tworzy się tylko mętlik w głowie.

Właściwie mam 4 termometry do wykorzystania i myślę nad ich umiejscowieniem.

: 2015-12-16, 07:47
autor: Frog
W kegu najlepiej mierzyć temperaturę cieczy. Drugi na dole kolumny tak jak napisałeś, trzeci w głowicy, a czwartym mierz temp. wody wypływającej z chłodnicy. Nie wiem jaka jest idealna głębokość umieszczenia sond, ale ja mam podobne do Twoich i wsadziłem je tyle ile dałem rady.

: 2015-12-16, 10:11
autor: spamik112
Przy ogrzewaniu gazowym mierzyć temp. cieczy to trochę kłopot. Trzeba sondę dać jak najniżej, by długo mierzyła temp. cieczy, ale te pomiary mogą być sfałszowane przez ogrzewanie.

: 2015-12-16, 17:36
autor: zbyszek1281
Najbardziej miarodajny pomiar w kotle to temperatura pary pod kolumną.
W kotle w zależności od gęstości wsadu możesz mieć różne temperatury na całej wysokości wsadu :idea: Bez znaczenia jest czy grzejesz prądem, czy gazem :? :?