Zardzewiała kana
Zardzewiała kana
Witam dziś postanowiłem że jak to za dawnych czasów bywało zrobię sobie trochę bimberku na święta. Jednak jakiemu zdumieniu uległem gdy ujrzałem zardzewiałe wnętrze kany . No poprostu szlag mnie trafił, a więc mam pytanie jak usunąc rdzę tak aby puźniej mógł bez przeszkód wydestylować jeszcze bimber ?
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Zbyszku,
Na szmatkę z surowej wełny (spora odporność na wysoką temperaturę) kładli rozkruszoną bryłkę salmiaku (chlorek cynku). Na rozgrzany garnek wrzucali kawałek czystej cyny - tzw. trzeszczącej (podczas zginania laski wyraźnie trzeszczy).
Szmatką z salmiakiem naciera się garnek roztopioną cyną. Próbowałem kiedyś i jeśli garnek jest wcześniej oczyszczony piaskiem to idzie dość łatwo.
Całą procedurę podejrzałem w Czarnej Górze koło Jurgowa w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku.
Pozdrawiam
Paluch
ps
Najlepsza szmatka to kawałek "cifrowanych portek" od górala
Tylko jak dzisiaj namówić jakiegoś gazdę żeby oddał kawałek portek ?
Na szmatkę z surowej wełny (spora odporność na wysoką temperaturę) kładli rozkruszoną bryłkę salmiaku (chlorek cynku). Na rozgrzany garnek wrzucali kawałek czystej cyny - tzw. trzeszczącej (podczas zginania laski wyraźnie trzeszczy).
Szmatką z salmiakiem naciera się garnek roztopioną cyną. Próbowałem kiedyś i jeśli garnek jest wcześniej oczyszczony piaskiem to idzie dość łatwo.
Całą procedurę podejrzałem w Czarnej Górze koło Jurgowa w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku.
Pozdrawiam
Paluch
ps
Najlepsza szmatka to kawałek "cifrowanych portek" od górala
Tylko jak dzisiaj namówić jakiegoś gazdę żeby oddał kawałek portek ?
-
- 40%
- Posty: 91
- Rejestracja: 2009-01-13, 17:41
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 70 gości