Wódka czysta - moja przygoda...
: 2012-03-07, 07:27
Prolog
Osiem miesięcy trwało zgromadzenie sprzętu i doświadczenia, które teraz owocuje testami na temat otrzymania hipotetycznej "czystej wódki" ( większa dyskusja na ten temat jest prowadzona w dziale http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2189) i możliwości jej otrzymywania w warunkach domowych na przeciętnym sprzęcie zdobytym w internecie.
Moim sprzętem jest kolumna z głowicą puszkową wykonana przez @Akas'a (kolumnę w jej całej okazałości można obejrzeć w dziale http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... a&start=30 na stronie 3 )długości 140cm wypełniona sprężynkami @Plipka - w tym stalowych jest 100cm i miedzianych 40cm.Sprężynki nie są trawione.
Kolumna 50mm o długości 140 cm.Wypełniona sprężynkami stalowymi na długości 100cm i miedzią 40cm.
Uzbrojona jest w cztery czujki do pomiaru temp. w zbiorniku, na kolumnie na wysokości ok.50cm od kega , w głowicy i na ujściu wody z chłodnicy.wszystko to podłączone jest do regulatora napięcia , który reguluje jedną grzałką 2000 W .Mam też drugą grzałkę 2000 W która jest wykorzystywana do rozgrzania wsadu .No i oczywiście zbiornik 50 l.
Wszystko to jest ocieplone: zbiornik gąbką 5cm, a kolumna ociepleniem dla rur w podwójnej warstwie.
Doświadczenie moim jest wiedza zdobyta na tym jak i na sąsiednim forum spożytkowana w ok. 50-ciu procesach destylacyjnych i rektyfikacyjnych .
Muszę tez zaznaczyć ,że jestem kompletnym nowicjuszem w tej materii.
Mimo to nie boję się wyzwania ,które sobie narzuciłem.Jestem rzemieślnikiem starej daty ,dla którego ciągła nauka i dążenie do perfecji jest sprawą naturalną.
Etap 1 (Przygotowanie nastawu, destylacja i rektyfikacja przeprowadzona w sposób przeciętny .)
Przygotowanie nastawu.
Nastaw jest zrobiony z glukozy w proporcjach 10 kg glukozy i wody uzupełnionej do objętości 40l z kranówki z prywatnego ujęcia.Woda jest przebadana przez Sanepid pod kątem przydatności do użytku w Ośrodku Zdrowia i sklepie w moim bezpośrednim sąsiedztwie.Przeszła test pozytywny - jako zdatna do użytku bez potrzeby użycia filtrów.
Nastaw zaszczepiony jest drożdżami Alcotec Turbo 48H Pure w ilości jedna paczka (przeznaczona na 25l)na w/w nastaw.
Stoi w pomieszczeniu o stałej temperaturze 21 stopni.Temperatura w nastawie ani razu nie przekroczyła 25 stopni a przez większość czasu oscyluje w granicach 23 stopni.Dopiero ostatniego dnia oscyluje w okolicach 21 stopni.
Wszystko to po ustaniu pracy drozdży w okolicach piątego dnia jest odstawiane do sklarowania.Pierwsze 24godz grawitacyjnie.Po czym jest zciągane z nad osadu i klarowne płynem o nazwie Klarmedel w ilości jednej porcji przeznaczonej na 25l .Po nstępnych 24 godz otrzymuję krystalicznie czysty .
I tak przygotowany nastaw jest poddawany gotowaniu.
Destylacja nastawu
CDN
Osiem miesięcy trwało zgromadzenie sprzętu i doświadczenia, które teraz owocuje testami na temat otrzymania hipotetycznej "czystej wódki" ( większa dyskusja na ten temat jest prowadzona w dziale http://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?t=2189) i możliwości jej otrzymywania w warunkach domowych na przeciętnym sprzęcie zdobytym w internecie.
Moim sprzętem jest kolumna z głowicą puszkową wykonana przez @Akas'a (kolumnę w jej całej okazałości można obejrzeć w dziale http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... a&start=30 na stronie 3 )długości 140cm wypełniona sprężynkami @Plipka - w tym stalowych jest 100cm i miedzianych 40cm.Sprężynki nie są trawione.
Kolumna 50mm o długości 140 cm.Wypełniona sprężynkami stalowymi na długości 100cm i miedzią 40cm.
Uzbrojona jest w cztery czujki do pomiaru temp. w zbiorniku, na kolumnie na wysokości ok.50cm od kega , w głowicy i na ujściu wody z chłodnicy.wszystko to podłączone jest do regulatora napięcia , który reguluje jedną grzałką 2000 W .Mam też drugą grzałkę 2000 W która jest wykorzystywana do rozgrzania wsadu .No i oczywiście zbiornik 50 l.
Wszystko to jest ocieplone: zbiornik gąbką 5cm, a kolumna ociepleniem dla rur w podwójnej warstwie.
Doświadczenie moim jest wiedza zdobyta na tym jak i na sąsiednim forum spożytkowana w ok. 50-ciu procesach destylacyjnych i rektyfikacyjnych .
Muszę tez zaznaczyć ,że jestem kompletnym nowicjuszem w tej materii.
Mimo to nie boję się wyzwania ,które sobie narzuciłem.Jestem rzemieślnikiem starej daty ,dla którego ciągła nauka i dążenie do perfecji jest sprawą naturalną.
Etap 1 (Przygotowanie nastawu, destylacja i rektyfikacja przeprowadzona w sposób przeciętny .)
Przygotowanie nastawu.
Nastaw jest zrobiony z glukozy w proporcjach 10 kg glukozy i wody uzupełnionej do objętości 40l z kranówki z prywatnego ujęcia.Woda jest przebadana przez Sanepid pod kątem przydatności do użytku w Ośrodku Zdrowia i sklepie w moim bezpośrednim sąsiedztwie.Przeszła test pozytywny - jako zdatna do użytku bez potrzeby użycia filtrów.
Nastaw zaszczepiony jest drożdżami Alcotec Turbo 48H Pure w ilości jedna paczka (przeznaczona na 25l)na w/w nastaw.
Stoi w pomieszczeniu o stałej temperaturze 21 stopni.Temperatura w nastawie ani razu nie przekroczyła 25 stopni a przez większość czasu oscyluje w granicach 23 stopni.Dopiero ostatniego dnia oscyluje w okolicach 21 stopni.
Wszystko to po ustaniu pracy drozdży w okolicach piątego dnia jest odstawiane do sklarowania.Pierwsze 24godz grawitacyjnie.Po czym jest zciągane z nad osadu i klarowne płynem o nazwie Klarmedel w ilości jednej porcji przeznaczonej na 25l .Po nstępnych 24 godz otrzymuję krystalicznie czysty .
I tak przygotowany nastaw jest poddawany gotowaniu.
Destylacja nastawu
CDN