Procenty
Re: procety
Wypełnienie ma duże znaczenie. Jednak doświadczenia i wiedzy nic nie zastąpi.MARK-1 pisze:chciałbym się dowiedzieć o otrzymaniu jak największej czystości destylatu! od czego to zależy i jaki ma na to wpływ wypełnienie?
Ps. Poczytaj forum.
Apropo właściwie to wszystko ma znaczenie począwszy od wody, cukru, drożdży, oraz procesu prowadzenia fermentacji po sprzęt czyli wysokość, wypełnienie, sposób i moc grzania, skończywszy na sposobie oczyszczania gotowego destylatu, tak że złotego środka nie dostaniesz każdy z nas cały czas pracuje nad uzyskaniem absolutu.
Jedyne co Ci mogę poradzić to czytaj i działaj doświadczenia nie zdobędziesz od razu.
Jedyne co Ci mogę poradzić to czytaj i działaj doświadczenia nie zdobędziesz od razu.
Cow & Chicken
Kolego lucian ty to chyba wiesz o co chodzi tylko nie do końca. Wszędzie gdzie piszesz wydaję się że jesteś obeznany ale nie do końca.
Temat usuwania wody z spirytusu za pomocą podanych metod to już przeszłość. Obecnie stosuje się sita molekularne
taka mała ciekawostka dla lubiących eksperymenty
jak w domu zrobić etanol 99,5 %
bardzo prosto
Kupujemy sodę oczyszczoną pieczemy w piekarniku lub podgrzewamy na patelni na małym ogniu aż do momentu zakończenia wydzielania się CO2. Otrzymamy węglan sodu mieszamy z spirytusem w butelce. Po chwili uzyskujemy dwie warstwy cieczy zatężonego spirytusu oraz warstwę roztworu wody z Na2CO3
Temat usuwania wody z spirytusu za pomocą podanych metod to już przeszłość. Obecnie stosuje się sita molekularne
taka mała ciekawostka dla lubiących eksperymenty
jak w domu zrobić etanol 99,5 %
bardzo prosto
Kupujemy sodę oczyszczoną pieczemy w piekarniku lub podgrzewamy na patelni na małym ogniu aż do momentu zakończenia wydzielania się CO2. Otrzymamy węglan sodu mieszamy z spirytusem w butelce. Po chwili uzyskujemy dwie warstwy cieczy zatężonego spirytusu oraz warstwę roztworu wody z Na2CO3
Benzen, ksylen, czasem nawet toluen się trafi, co za problem? Tak jak aceton nafta i benzyna ekstrakcyjna. Są na półkach w sklepach z farbami cena 6-9zł/500ml w zależności od sklepu. "Absolutny, czyli 100% etanol otrzymuje się albo przez dodanie substancji chemicznych wiążących wodę, takich jak: CaO, Ca, Na, BaO, CuSO4 itp. i destylację, albo też metodą azeotropową (np. Przez dodanie benzenu)"
(cytat z: Arkadiusz Uzarewicz "Chemia organiczna z elementami chemii fizjologicznej Podręcznik dla słuchaczy Medycznego Studium Zawodowego Wydziałów Techników Analityki i Techniki Farmaceutycznej" PZWL Warszawa 1978 str. 104-105 ) Średnie czy nie jednak prawdziwe.
(cytat z: Arkadiusz Uzarewicz "Chemia organiczna z elementami chemii fizjologicznej Podręcznik dla słuchaczy Medycznego Studium Zawodowego Wydziałów Techników Analityki i Techniki Farmaceutycznej" PZWL Warszawa 1978 str. 104-105 ) Średnie czy nie jednak prawdziwe.
Reakcje metali lekkich z woda i metody ich przeprowadzania są omawiane na chemii pod koniec podstawówki, wg dzisiejszego systemu to "JUZ" w gimnazjum. Dzieci takie reakcje są w stanie przeprowadzić. Czy mógłbyś zdefiniować co rozumiesz przez ekstremum? To wiedza podstawowa dostępna dla wszystkich.Odwadnianie spirolu sodem lub wapniem to już naprawdę ekstremum
Panie i Panowie 100% Etanol nie służy do celów spożywczych podobnie jak stężony kwas octowy, ortofosforowy czy siarkawy, a teraz chyba siarkowy(IV). Możecie i wytłumaczyć wasze zachowanie? Tym bardziej, że czyszczenie etanolu pochodnymi sodu było wielokrotnie na forum omawiane. W tym przypadku wygląda podobnie. Dla waszej informacji rafinacja cukru buraczanego też jest przeprowadzana przy użyciu takich środków jak Ca(OH)2 H3PO4 i Cl2. Czy mogę spytać co wy robiliście w szkole kiedy te tematy były omawiane? Nie rozumiem waszej wesołości...
Post o otrzymywaniu etanolu z PCV był w temacie Bimber jako paliwo / etanol z folii polietylenowej i dotoczył otrzymywania PALIWA..... do tego jeszcze wsad (alkohol) powinien być zrobiony z folii PCV...
Kol. lucian jeżeli chcesz iść w kierunku etanolu technicznego lub stosowanego jako dodatek do paliwa to nie ten wątek. Ktoś młody i mało doświadczony zacznie dokonywać prób jego wytworzenia i spożycia. Chcesz mieszać?, czy przekazać wiedzę w odpowiednim wątku? Jak do tej pory widzę masę postów i bałagan.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 93 gości