1 szybkie krótkie pytanie

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: terni » 2018-11-04, 20:26

Ja gotuję wszystko bez filtrowania jak leci, razem z pestkami. Uważam że poprawiają one smak. Gotuję w płaszczu, ale bez płaszcza też można, bo śliwki po wyfermentowaniu wypływają na wierzch jeśli nie zostały rozbite na miazgę.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
probant
40%
40%
Posty: 89
Rejestracja: 2016-01-09, 16:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: probant » 2018-11-04, 21:00

U mnie dawno po fermecie i przemieszaniu a pestki w pulpie na górze.

zibijw23
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2017-06-18, 12:38

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: zibijw23 » 2018-11-05, 12:58

Witam
Zamontowałem grzałkę w kegu 50 l na takiej wysokości (nie pamiętam wymiaru) że po wlaniu 15 litrów dopiero zakrywa grzałki.
W czasie rozgrzewania keg nad grzałkami jest gorący, ok 60st a poniżej zimny. Czy będzie to miało wpływ na proces rektyfikacji na kolumnie.
Wspawać 2 mufę niżej tak żeby grzałka była przy samym dnie?

Nie robiłem jeszcze cukrówki na kolumnie tylko nastaw z jabłek na krótkiej rurze z katalizatorem.

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Doody » 2018-11-05, 13:22

Trochę za wysoko. U mnie 9l cieczy przykrywa grzałki. Zawsze wlewam tak aby minimum 12-13l zostało w kegu po destylacji.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
janus
50%
50%
Posty: 142
Rejestracja: 2013-05-14, 23:05
Lokalizacja: Wlkp

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: janus » 2018-12-04, 21:22

Witam
Mam pytanie odnośnie gotowania z buforem bo własnie taki sobie zrobiłem, czytałem że ogólnie podczas pracy z nim prędkość odbioru reguluje się tak naprawdę dwa razy jest ktoś mi w stanie podpowiedzieć jakie to wartości i przy jakim procencie w kotle ją zmienić, bez bufora stosowałem się do tabeli akas'a teraz do końca nie wiem. Średnica rury 63,3mm grzeję przeważnie 2400-2500W
Keg:50, Kolumna: aabratek, fi63,5, 150cm, 2kW+2kW, sprężynki. Plipek, regulator Pamel PRD3W + elektrozawór, OLM, bufor

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1227
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Doody » 2018-12-05, 08:36

Ja przy takiej kolumnie z buforem, odbieram na początku 35ml/min, a w okolicy 96 stopni ten odbiór zmniejszam do około 20ml/min. Czasami jak mi się chce to wykonuję jeszcze jedną małą korektę do około 12-15ml/min, ale to jak jest czas :wink:
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Zalobik » 2018-12-05, 12:57

@janus
przy podobnych parametrach mocy i fi rury, ustawiałem odbiór początkowy 25ml/min i jedna korekta do 20 ml/min do 100C w zbiorniku i 94C w buforze. Temperatura w buforze spadała do około 80 stopni (jej stabilizację, uznawałem za sygnał do rozpoczęcia odbioru przedgonów) i z upływem czasu systematycznie rosła.
Przy odbiorze ustawionym na początku procesu na poziomie 22ml/min mogłem nie wprowadzać korekt praktycznie do końca.
Te wartości musisz jednak dobrać indywidualnie, bo praca bufora zależy od wielu zmiennych np. dogrzania, pojemności, użytego wypełnienia itd. Patrz parametry Kolegi post wyżej, parametry podobne a prędkości odbioru i sposób korygowania inny.
Generalnie proces prowadzisz tj. dotychczas na stałej temperaturze dolnego termometru (u mnie był ok 10 cm nad buforem). Z czasem jak obcykasz o co chodzi przejdziesz na termometr w buforze, albo i nie. Powodzenia
Ostatnio zmieniony 2018-12-06, 06:18 przez Zalobik, łącznie zmieniany 1 raz.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: terni » 2018-12-05, 21:08

Zalobik pisze:
2018-12-05, 12:57
@janus
25ml/h
Dwadzieścia pięć mililitrów na godzinę??? Czy to nie pomyłka?
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: fuutro » 2018-12-05, 21:14

Właśnie, chyba na minutę...
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Zalobik » 2018-12-06, 06:20

:oops poprawione.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

Drupi
40%
40%
Posty: 88
Rejestracja: 2016-09-07, 07:03

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Drupi » 2018-12-06, 20:14

Ja nie mam bufora ale proponuje spróbujcie zrobić proces powoli z coraz mniejszym odbiorem. Ja nie kupuje bufora bo próbowałem czystej ze spirytusu z użyciem bufora stabilizującego, i zrobionego bez bufora, i nie widzę różnicy w smaku, a nawet wydaje mi się że pomimo utraty części końcowej bo za wolno leci, że bez bufora jest lepsze. Logika podpowiada że na końcu procesu w buforze jest silne stężenie wszystkich niepożądanych substancji i część z nich jednak dostaje się wyżej, pomimo poprawnej temperatury na dole kolumny. Dowodem jest to że termometr nie jest w stanie " zauważyć " tak małych ilości pogonów, tak samo jak nie dopilnował ich podczas pierwszej destylacji, kiedy to teoretycznie nie powinno ich być. A bufor pomimo swoich plusów jest miejscem całkowitej ich koncentracji z całego zbiornika. Podczas kiedy to rozcieńczenie jest pozytywnym dobrem potrzebnym do rozdziału frakcji .

Awatar użytkownika
janus
50%
50%
Posty: 142
Rejestracja: 2013-05-14, 23:05
Lokalizacja: Wlkp

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: janus » 2018-12-07, 23:19

Sam proces bez bufora mam opanowany bardzo dobrze, ale na necie różne rzeczy są opisywane i nie mówię tu o osobach bez doświadczenia a zaawansowanych użytkowników. Kilka jeszcze kwestii mnie zastanawia, bo z buforem można wygotować prawie że całą zawartość zbiornika wiele osób pisze że prowadzi proces do 100 stopni w zbiorniku. Jak wygląda sprawa pogonów w zestawie z buforem, nie pojawiają się bo zostają w kotle czy później się pojawiają a może pojawiają się "standardowo". To że na 10 półce ma być stabilnie to widzę jest uniwersalna zasada :).
@Drupi zalety bufora to skrócenie procesu a jakość jeśli proces jest poprawnie prowadzony to jest taka sama jak i bez bufora.
Keg:50, Kolumna: aabratek, fi63,5, 150cm, 2kW+2kW, sprężynki. Plipek, regulator Pamel PRD3W + elektrozawór, OLM, bufor

Szlumf
90%
90%
Posty: 629
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Szlumf » 2018-12-07, 23:43

janus pisze:
2018-12-07, 23:19
........................ Jak wygląda sprawa pogonów w zestawie z buforem, nie pojawiają się bo zostają w kotle czy później się pojawiają a może pojawiają się "standardowo". To że na 10 półce ma być stabilnie to widzę jest uniwersalna zasada :).
@Drupi zalety bufora to skrócenie procesu a jakość jeśli proces jest poprawnie prowadzony to jest taka sama jak i bez bufora.
Jeżeli przez poprawnie prowadzony proces rozumiesz stałą temperaturę na 10-tej półce to od 90-92*C w buforze odbieraj do osobnych buteleczek n.p. 200ml przy stałej temperaturze 10-tej półki i sprawdź co leci do 99-100*C w kotle i n.p. 96-97*C w buforze. U mnie różnica jest wyczuwalna pomimo dodatkowych zapór przeciw pogonom. Być może jest to specyfika sprzętu więc warto by to ktoś zweryfikował. Temperatura na 10-tej półce ani drgnie. Pomiar DS-em.

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Zalobik » 2018-12-08, 14:38

@janus
Wg mnie pojawiają się "standardowo" tyle tylko, że nie w kolumnie a buforze. Niższa temperatura w buforze zatrzymuje je tam do momentu, aż ciecz osiągnie odp. temperaturę np. 94-96. Wówczas prą do góry. Cały myk w tym, żeby przy tej temp. w zbiorniku było 0%. W efekcie zbiornik jest wolny od % a w buforze jest sporo fuzli i trochę alko. Można o niego powalczyć, tylko czy jest sens? Na koniec procesu zaworkiem spustowym opróżniam bufor do zbiornika, zamykam go i wyłączam grzanie. Alkohol z kolumny spływa do bufora i zlewam go do osobnego naczynia. Jak się uzbiera odp. ilość, to rura.
@Szlumf
potwierdzam Twoje spostrzeżenia i dlatego kończę na 94C w buforze. Pozdrawiam
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

Awatar użytkownika
janus
50%
50%
Posty: 142
Rejestracja: 2013-05-14, 23:05
Lokalizacja: Wlkp

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: janus » 2018-12-09, 00:29

Wielkie dzięki Panowie sporo moich wątpliwości rozwialiście jeszcze dwie rzecyz czy jakieś zmiany w porównaniu do "standardowych" są przy kolejnym gotowaniu (metoda 2,5), czy po prostu odbierać do 98 stopni a reszta do kolejnego gotowania? Druga rzecz jak wyczuć że za szybko odbieram (bufor mi się opróżnia czy może temperatura w buforze się zmieni?
Keg:50, Kolumna: aabratek, fi63,5, 150cm, 2kW+2kW, sprężynki. Plipek, regulator Pamel PRD3W + elektrozawór, OLM, bufor

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 21 gości