1 szybkie krótkie pytanie

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
maria-n
100%
100%
Posty: 1365
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: maria-n » 2018-12-09, 14:44

janus pisze:
2018-12-09, 00:29
Druga rzecz jak wyczuć że za szybko odbieram (bufor mi się opróżnia czy może temperatura w buforze się zmieni?
To jest fundamentalne pytanie, jakie sobie trzeba postawić przeprowadzając prawidłowo proces rektyfikacji! Odpowiedź na nie brzmi: mieć wiedzę jakie było max ciśnienie w kolumnie na początku odbioru i jakie panuje w danej chwili. I pal diabli czy mamy kolumnę lśniącą niczym nowe Porsche zakupione z salonu, czy posiada ona bufor, czy posiada ......................? i takie tam, inne "cuda niewidy". Pytanie to dotyczy całego spektrum aparatur jakie posiadamy. Oczywiście nie wszyscy, ale Ci, którzy czują "blusa" zakupując lub montując we własnym zakresie sprzęt. Zwracają uwagę na jeden z podstawowych, a może najważniejszy z parametrów. Mianowicie - wys. kolumny zasypowej, która to determinuje ilość półek teoretycznych w rurze. Wiadomo - dłuższa rura więcej półek, co się przekłada na lepszej jakości produkt. No więc aparatura (wysoka) już jest, napełniamy keg nastawem, po przedgonach zalewamy aby max zrosić wypełnienie, stabilizacja i jeśli kolumna jest w stanie pracy "tuż pod progiem zalania" - odbiór. Cieszymy się max ilością półek w kolumnie. Co robimy by tę ilość utrzymywać przez WIĘKSZOŚĆ czasu CAŁEGO procesu? Nic! Bo gapimy się na termometr umieszczony w okolicach słynnej - przysłowiowej już 10-tej półki, a on ani drgnie. W którymś momencie pomimo stabilnej tam temp. możemy utracić kilkanaście do kilkudziesięciu półek. Pisałem już o tym kilka razy; tylko pomiar CIŚNIENIA może prawidłowo określić stan, w jakim w danym momencie znajduje się kolumna! Na ten parametr ma wpływ, tak odbiór produktu jak i przykładana/regulowana moc grzania w kegu.

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Zalobik » 2018-12-10, 10:41

@janus
zbyt szybki odbiór będzie skutkował zmniejszeniem poziomu płynu w buforze oraz wzrostem temperatury.
Kończysz jak przestaje Ci pasować jakość. Jak pisałem wyżej kończę na 94C w buforze. Oczywiście można później, ale dla mnie gra jest nie warta prądu i czasu.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

Awatar użytkownika
janus
50%
50%
Posty: 142
Rejestracja: 2013-05-14, 23:05
Lokalizacja: Wlkp

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: janus » 2018-12-15, 22:47

Dzisiaj zrobiłem gotowanko i powiem, że jestem w pozytywnym szoku, stabilni i szybko. Powiem szczerze że trochę sobie to inaczej wyobrażałem bo myślałem, że kiedy w kegu poziom alkoholu się zmieszał to i w buforze też się obniży natomiast kiedy w kegu będzie 100 stopni to bufor będzie prawie pusty a tutaj to wyglądało nieco inaczej. Ponieważ kiedy keg miał 100 stopni tow buforze było dość dużo cieczy i temperatura też była wysoka bo około 78 stopnie. Następnie temperatura wzrastała i poziom się obniżał jednak cały czas na 10 półce było stabilnie. Po przeprowadzeniu tego procesu miałbym nieco inne pytanie. Kiedy alkohol traktować jako ten do kolejnego pędzenia (potencjalnie z pogonami) a do kiedy jest gon właściwy. Niestety mam dość mało wrażliwy noś i dla mnie to prawie całość ładnie pachniała, dlatego wolałbym przyjąć jakieś bezpieczne wartości bo jednak wolę 200ml wlać do kolejnego gotowania niż zanieczyszczać sobie to co uzyskałem 1 ml z pogonami. No i czy ta wartość to wartość jaką pokazuje termometr w kegu czy w buforze? Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi.
Keg:50, Kolumna: aabratek, fi63,5, 150cm, 2kW+2kW, sprężynki. Plipek, regulator Pamel PRD3W + elektrozawór, OLM, bufor

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Zalobik » 2018-12-16, 15:10

Jeśli to nie pomyłka i przy 100st. w kegu masz w buforze 78st, to masz mocno niedogrzany bufor (wrzuć może fotkę). Niedogrzanie powoduje, że będziesz musiał grzać kocioł i pompować wodę odwarową i fuzle do bufora, aż osiągniesz w buforze temp. powyżej 90st. Będzie to trwało, wydłuży to proces i odbije się na jakości. Dobrze skonstruowany (dogrzany) buf powinien osiągnąć optymalną temp. przy setce w kegu. Ile to będzie, nie będę się mądrzył, są tu bardziej doświadczeni z twórcą bufora włącznie. Temp. w buforze przy której kończę podałem wyżej.
Napisz jeszcze przy jakiej temperaturze w buforze skończyłeś i ile czasu trwało od osiągnięcia 100st w kegu do końca procesu.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: zbynek » 2018-12-16, 15:32

Zalobik pisze:
2018-12-16, 15:10
Jeśli to nie pomyłka i przy 100st. w kegu masz w buforze 78st, to masz mocno niedogrzany bufor ...
A ja myślę, że ta temperatura świadczy raczej o tym, co w tym buforze siedzi. W niedogrzanie nie wierzę.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

gary1966
60%
60%
Posty: 253
Rejestracja: 2013-08-18, 16:00

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: gary1966 » 2018-12-16, 18:43

Serwus, poniżej publikuję dane eksperymentu o które poprosiło mnie kolega z forum:

TKotła *C TBufora*C %al. w buforze

89,00- ruch par w górę
92,24--------77.25--------70,0
93,09--------74,75--------86,8
95,00--------74,62--------89,5
97,09--------74,37--------88,3
99,20--------75,62--------87,5
100,14---------76,32-------81,6
100,47---------77,31-------71,6
100,59---------78,37-------59,7
100,66---------79,47-bufor zaczyna się wygotowywać (opróżniać)
100,77---------81,35-brak cieczy w wizjerze bufora + I zadziałanie sterownika
100,83---------85,31- II zadziałanie sterownika
100,87---------88,31- III zadziałanie sterownika - przerzut na tem. EZ pod OLM
101,08---------92,93- zamknięcie EZ pod OLM- Koniec

Od 100,66*C w kotle nie pobierałem próbek, coraz więcej wody odwarowanej a co za tym idzie uboga mieszanka oraz mało cieczy w buforze.

Pomiar temperatury w kotle poprzez pochwę miedzianą ok 15 cm nad dnem kotła- czujka sterownika SM II edycji.
Kocioł w płaszczu olejowym.
Pomiar temperatury w buforze poprzez pochwę miedzianą w połowie wysokości bufora- pomiar DSem.

Awatar użytkownika
janus
50%
50%
Posty: 142
Rejestracja: 2013-05-14, 23:05
Lokalizacja: Wlkp

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: janus » 2018-12-16, 19:39

Bufor ma dwa dogrzewacze jest szeroki wlew w kręgu więc jest od dołu dość mocno ogrzewany oczywiście na zewnątrz jest ocieplony otuliną do rur, ja może za wolno odbierałem bo chciałem zobaczyć jak pójdzie rektyfikacja a wiadomo czasem lepiej wolniej niż za szybko :)
Keg:50, Kolumna: aabratek, fi63,5, 150cm, 2kW+2kW, sprężynki. Plipek, regulator Pamel PRD3W + elektrozawór, OLM, bufor

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Zalobik » 2018-12-16, 19:57

@janus,
gdybym nie miał bufora, to po poście @garego1966 powiedziałbym, że Twoje temperatury są idealne. Ale w takim razie co, u diabła pokazują te moje termometry. Oba w pochwach z KO. Ta w buforze wpuszczona do dna przez dekiel bufora, ta w kegu w połowie zbiornika? Różnica z tym co podał @gary1966 jest kolosalna. Pierwszy bufor na SMS dochodził do 88 st. Myśle sobie "niedogrzany eh..". Drugi taki jak Twój na szerokim dnie i temp 93-94 st. O co kaman?
@gary - dzięki za informacje.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

Awatar użytkownika
janus
50%
50%
Posty: 142
Rejestracja: 2013-05-14, 23:05
Lokalizacja: Wlkp

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: janus » 2018-12-16, 20:10

Dodam jeszcze że konstrukcja bufora konsultowana była z herbatą jednak to ja sam go wykonywałem. Powiem szczerze że same temperatury mnie zdziwiły bo nieco inaczej sobie to wyobrażałem, jednak myślę że jak bym szybciej odbierał to mogłoby to inaczej wyglądać.
Keg:50, Kolumna: aabratek, fi63,5, 150cm, 2kW+2kW, sprężynki. Plipek, regulator Pamel PRD3W + elektrozawór, OLM, bufor

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Zalobik » 2018-12-16, 20:52

Piotrek, to już konsultant krajowy. Wporzo Gość. Szkoda, że wcześniej nie napisałeś, że Ci pomagał koncepcyjnie, to bym chociaż głupot nie pisał :lol: Pozdrawiam
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

Awatar użytkownika
janus
50%
50%
Posty: 142
Rejestracja: 2013-05-14, 23:05
Lokalizacja: Wlkp

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: janus » 2018-12-17, 21:56

Dzisiaj znów zrobiłem gotowanie ale tym razem z nieco szybszym odbiorem i teraz temperatury były wyższe w buforze, jednak nie doszedłem do 100 stopni 99,30 stopni, ale na tym zakończyłem, po drodze mała wpadka bo jeszcze nie jestem przyzwyczajony do zamykania odpływu bufora i stabilizację przedłużyłem do 1,5h.
Keg:50, Kolumna: aabratek, fi63,5, 150cm, 2kW+2kW, sprężynki. Plipek, regulator Pamel PRD3W + elektrozawór, OLM, bufor

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Zalobik » 2018-12-18, 13:41

@janus
rozumiem że te 99,3 C to w zbiorniku i wtedy skończyłeś proces. Jaka była wówczas tempermatura w buforze?
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Citizen Kane » 2018-12-18, 13:56

@ janus

Jak chcesz poanalizować to zerknij na: download/file.php?id=6747&mode=view

Post: viewtopic.php?p=118944#p118944

Awatar użytkownika
Zalobik
60%
60%
Posty: 251
Rejestracja: 2017-11-07, 18:25

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Zalobik » 2019-03-14, 16:56

Witam,
Plan jest taki. Na 1kg owoców maliny 1,5l przedniego spirytusu o mocy 65%. Maceracja 36-48h, następnie destylacja wszystkiego na kotle z płaszczem i w rurce z miedzią.
Pytanie, czy rozcięczyć nalew przed destylacją, a jeżeli tak to do ilu%? Czy może destylować jak jest? Dzięki z góry za ewentualne wskazówki.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: terni » 2019-03-15, 08:11

Ja bym w ogóle nie destylował tylko bym oddzielił owoce i ewentualnie rozcieńczył wodą do 45% jeśli by taka potrzeba zaistniała. To jest nalewka i nie potrzeba jej destylować. Sok z maceracji owoców ma w niej pozostać by nadać nalewce odpowiedniego aromatu i smaku. Sądzę jednak że zbyt krótko planujesz macerację. Ja to robię nie krócej jak dwa tygodnie.
Róbmy Swoje

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości