1 szybkie krótkie pytanie
- Bimbrownikni
- 50%
- Posty: 190
- Rejestracja: 2016-12-26, 13:09
- Lokalizacja: NI
Ten model kociolka ma nadawac bardziej aromat do produkcji alkoholi typu gin itp... Ja o samkowkach z tego wynalazku bede mogl powiedziec w lato jak zakupie. Teraz chcialem zaprezentowac tylko opcje do pracy na kokumnie takiej jak moja i Rosjana.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Bimbrownikni, łącznie zmieniany 1 raz.
@CK, oczywiście, że tak nie myślę! Już wyobrażałem sobie, jak drobne cząstki zapachowe przechodzą przez dziury durszlaka i tam pęcznieją, by nie móc się z powrotem przedostać. I wystarczyłoby je tylko później odcedzić i dodać do przeczystego urobku... Nieee!
A z drugiej strony chciałbym, żeby ten, kto proponuje taki pomysł przedstawił jego działanie - a może czegoś nie wiedziałem, nie zrozumiałem?
A z drugiej strony chciałbym, żeby ten, kto proponuje taki pomysł przedstawił jego działanie - a może czegoś nie wiedziałem, nie zrozumiałem?
To co proponuje @Bimrownikni a co pozwala sprzęt którym dysponuje jest zupełnie innym systemem dosmaczania destylatu czy też czystego spirytusu.
Na takim czy podobnym sprzęcie można poprzez zmianę konfiguracji kolumny i przejście na manualne prowadzenie procesu uzyskać alkohol smakowy typu brandy,czy też destylat zbożowy.
Ważne aby wlać odpowiedni nastaw i destylować bez refluksu i bez wypełnienia,albo
znacznie je ograniczając,ale to są wybory indywidualne.
Oczywiście nie dysponując zbiornikiem z płaszczem nie uzyskamy ortodoksa typu śliwowica,ale brandy śliwkowe,czy inne w zależności od wsadu do kotła.
Ten temat był wielokrotnie wałkowany na forum i warto poczytać wątki,które tego dotyczą,np.
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... sc&start=0
Ps.@Rosjan, zamontuj głowicę na buforze i powinno być dobrze.
Na takim czy podobnym sprzęcie można poprzez zmianę konfiguracji kolumny i przejście na manualne prowadzenie procesu uzyskać alkohol smakowy typu brandy,czy też destylat zbożowy.
Ważne aby wlać odpowiedni nastaw i destylować bez refluksu i bez wypełnienia,albo
znacznie je ograniczając,ale to są wybory indywidualne.
Oczywiście nie dysponując zbiornikiem z płaszczem nie uzyskamy ortodoksa typu śliwowica,ale brandy śliwkowe,czy inne w zależności od wsadu do kotła.
Ten temat był wielokrotnie wałkowany na forum i warto poczytać wątki,które tego dotyczą,np.
http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... sc&start=0
Ps.@Rosjan, zamontuj głowicę na buforze i powinno być dobrze.
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Durszlak to to nie ekstrakcja. Raczej ekstrawagancja, lub odcedzanie przy napełnianiu
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zbyszek1281, łącznie zmieniany 1 raz.
Jednak sprzęt wypasiony ....,co nie oznacza,że można go jeszcze poprzez zmiany w konfiguracji wykorzystać bez dodatkowych kosztów aby był bardziej uniwersalny.
Ps. Ten tzw."durszlak" można właśnie wykorzystać do aromatyzacji wsadu,ale wówczas długa kolumna i jej wypełnienie aut
Ps. Ten tzw."durszlak" można właśnie wykorzystać do aromatyzacji wsadu,ale wówczas długa kolumna i jej wypełnienie aut
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.
Zalewasz kocioł, najlepiej już dobrym alkoholem. Na durszlak wkładasz zioła, owoce lub coś innego. I destylujesz. Pary alkoholu zanim pójdą do rury coś tam z tego wsadu wyekstrahują.
Myślę, że lepsze efekty można uzyskać dorabiając koszyczki, wypełnić i umieścić je jeden nad drugim w kolumnie.
Kiedyś z powodzeniem tak robiłem piołunówkę, tyle, że zamiast koszyczków użyłem lnianych woreczków.
Myślę, że lepsze efekty można uzyskać dorabiając koszyczki, wypełnić i umieścić je jeden nad drugim w kolumnie.
Kiedyś z powodzeniem tak robiłem piołunówkę, tyle, że zamiast koszyczków użyłem lnianych woreczków.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Potwierdzam uwagi Zbynko, ale w twoim przypadku jeśli masz taki gadżet w wyposażeniu kotła to możesz to sprawdzić. Pisałeś już wcześniej o robieniu smakówki typu Gen, więc zapakuj durszlak właściwym zielskiem które jest potrzebne do uzyskania tego smaku i przetestuj sprzęt.Rosjan pisze:@janik, wiesz może jak ten Durszlak działa ? Ze zdjęcia wnioskuję że przykręcony on jest do górnej części Kega. I co dalej? Co i jak łapie?
Jak pisałem wcześniej można to robić na różne sposoby poprzez zmianę konfiguracji kolumny i wypełnienia.
W twoim przypadku, zrób rektyfikacje nastawu cukrowego na automacie.
Drugi przebieg surówki wzbogacasz wkładem ziół i również rektyfikuj automatem z wypełnieniem. kolumny.
To co uzyskasz będzie dla ciebie materiałem wyjściowym, czy uzyskałeś to o co ci chodziło?
Jeśli nie to drugi przebieg z dodatkiem ziół robisz bez refluksu, manual!
Jeśli nie to drugi przebieg robisz bez wypełnienia, manual!
Jeśli nie to drugi przebieg robisz bez wypełnienia na krótkim odcinku rury, manual!
Masz wyłożone na tacy jak to można zrobić
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.
Widziałem tego typu rozwiązanie w ofercie jednego z naszych kolegów i "na logikę" wszystko mi się tutaj zgadza.zbynek pisze:Myślę, że lepsze efekty można uzyskać dorabiając koszyczki, wypełnić i umieścić je jeden nad drugim w kolumnie.
Zadałem sobie pytanie, dlaczego w takim razie robić durszlak?
Zaznaczę tylko, że żadnego z tych rozwiązań nie miałem w ręku i sam sobie to wszystko wymyśliłem. Kocioł z durszlakiem ma dwie zalety. Przeładowanie go nie wymaga prawie żadnej roboty. W porównaniu z wybebeszaniem sprężynek i przeładowaniem rury - super. Co prawda dla wyciągania aromatów wolałbym mieć ziółka tuż przed skraplaczem, a nie w kotle przed kolumną. Coś za coś. W każdym razie, pasuje mi to do "grupy docelowej" producenta tego sprzętu. Ma być ładnie i wygodnie, niekoniecznie ekonomicznie. Idąc to drogą - pojawia się druga korzyść. Mogę sobie wyobrazić koszyczek tak zapchany, że zatka kolumnę i ciekawe co pieprznie pierwsze. Do durszlaka to można napchać golonki i nie ma bata, żeby coś się zatkało. Sprzedając automaty - klient może być bez pojęcia i trzeba trochę inaczej patrzeć na kwestie bezpieczeństwa.
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 69 gości