I to jest najprawdziwsza z możliwych prawda. Szkoda tylko, że zwracamy na ten fakt uwagę dopiero teraz (w moim przypadku jest to już prawie kilkanaście lat) Do tej pory przykładaliśmy uwagę do dokładności pomiaru i bardzo dobrze, ale okazuje się, że był to półśrodek. Zwłaszcza gdy nie jet on sprowadzany do warunków normalnych. Dzięki kol. Andrzejg11 zyskałem nowe spojrzenie na sposób regulacji mocy grzania w celu utrzymania stałego ciśnienia w kolumnie. Tylko pomiar ciśnienia jest w stanie dać prawidłowy obraz co się "dzieje" w kolumnie w czasie rzeczywistym, a co za tym idzie, stwarza możliwość regulacji mocą grzania w taki sposób, by było zawsze na tym samym możliwie najwyższym poziomie. Co daje stałe, możliwie najwyższe ciśnienie w kolumnie? Odp. stała możliwie najwyższa ilość półek teoretycznych od początku, do samego końca procesu (u mnie do 99,5*C w kegu) co dzięki temu zyskujemy? Nie muszę chyba pisać!zbyszek1281 pisze: ↑2018-09-23, 10:40.Każda kolumna pracuje pod ciśnieniem własnym zależnym od przewiewności, obciążenia itp.
1 szybkie krótkie pytanie
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
- stratos
- 101%
- Posty: 682
- Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
- Lokalizacja: Północne Mazowsze
- Kontaktowanie:
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Świetny!wawaldek11 pisze: ↑2018-09-23, 10:49Ten ma dość niski zakres: https://allegro.pl/manometr-0-25-40-60- ... &#imglayer
Właśnie o takie coś mi chodziło.
Pójdzie pod podłogę do suszarni zboża, gdzie do destylatora być może na przedłużce z silikonowego wężyka też będzie jak znalazł.
https://www.youtube.com/watch?v=F9OnaHDcJNk&t=9s
Dzięki wawaldek11
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
-
- 101%
- Posty: 1261
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Też szukałem manometru, aby zmierzyć ciśnienie w słoiku z mięsem zapiekanym w piekarniku Z zakrętką orbit 8 cm. Mam autoklaw medyczny, ale pasteryzacja słoików jest trochę kłopotliwa - z założenia nie jest szczelny i podczas studzenia wymaga utrzymywania ciśnienia, aby zawartość słoików nie wykipiała Zastosowałem jaki miałem - do 4 at. I okazało się, że przy rozgrzewaniu ciśnienie dochodzi do 0,5 at, a jak "puści" wieczko, to spada do 0,25. Trochę za mało, aby nazwać to pasteryzacją. Następna próba z typowym twistem - powinno być więcej. Ale ciśnienia, przy którym woda wrze w temp. 125*C raczej nie uzyskam.
Do prób jeszcze mi potrzebny termometr maksymalny (jak lekarski utrzymujący maks. wskazanie) 120 - 130*C żeby sprawdzić po jakim czasie pasteryzacji uzyskuję odpowiednią temperaturę w środku wsadu mięsnego. Gdzieś widziałem mały rtęciowy wkładany naproces do słoika 360 ml. Ale nie mogę znaleźć. W grę wchodzi nawet pożyczka na parę dni.
Do prób jeszcze mi potrzebny termometr maksymalny (jak lekarski utrzymujący maks. wskazanie) 120 - 130*C żeby sprawdzić po jakim czasie pasteryzacji uzyskuję odpowiednią temperaturę w środku wsadu mięsnego. Gdzieś widziałem mały rtęciowy wkładany naproces do słoika 360 ml. Ale nie mogę znaleźć. W grę wchodzi nawet pożyczka na parę dni.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Termometry superczułe skalowanie w mikronovoltach i turbojonach a babcia mówiła tak:
jak chcesz synek na pół roku to gotuj słoik dwie godziny a jak na dwa lata to cztery.
I lepszej słoikowej jako żyję nie jadłem -tu ukłon do dziadka któren to wymieszał i doprawił.
Nie mogłem się powstrzymać-choć sam jestem sprawdzaczem nieraz.
jak chcesz synek na pół roku to gotuj słoik dwie godziny a jak na dwa lata to cztery.
I lepszej słoikowej jako żyję nie jadłem -tu ukłon do dziadka któren to wymieszał i doprawił.
Nie mogłem się powstrzymać-choć sam jestem sprawdzaczem nieraz.
No to jadziem Panie
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Cześć
Coś mi się dziwnego dzieje z chłodnicą przy olm. Woda zimna wchodząca i też zimna wychodząca. Chłodnica zimna na całej długości (ok. 45 cm) a spiryt ciepły, ok. 40 st. C albo i więcej. Nie wiem jaka jest jej wewnętrzna konstrukcja...
Spotkaliście się może z takim czymś?
Pozdrawiam
Jachu
Coś mi się dziwnego dzieje z chłodnicą przy olm. Woda zimna wchodząca i też zimna wychodząca. Chłodnica zimna na całej długości (ok. 45 cm) a spiryt ciepły, ok. 40 st. C albo i więcej. Nie wiem jaka jest jej wewnętrzna konstrukcja...
Spotkaliście się może z takim czymś?
Pozdrawiam
Jachu
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Przeciwprądowo masz podłączone? Jaka prędkość odbioru? Jak ułożona (pionowo/poziomo)?
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Cześć
Jeśli jest to chłodnica Liebiga, to konstrukcja najprostsza z możliwych. Po prostu - osiowo - rura w rurze. Z opisu wynika, że Masz za duży przepływ wody chłodzącej. Lekarstwem będzie zastosowanie regulatora ciśnienia na wejściu wody zasilającej chłodnicę. Jeżeli jest tak, jak się domyślam, to prócz zwiększenia zużycia wody, nie skutkuje to zakłóceniem procesu.
Jeśli jest to chłodnica Liebiga, to konstrukcja najprostsza z możliwych. Po prostu - osiowo - rura w rurze. Z opisu wynika, że Masz za duży przepływ wody chłodzącej. Lekarstwem będzie zastosowanie regulatora ciśnienia na wejściu wody zasilającej chłodnicę. Jeżeli jest tak, jak się domyślam, to prócz zwiększenia zużycia wody, nie skutkuje to zakłóceniem procesu.
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Podejrzewam za szybki odbiór przy jednoczesnym dużym przepływie wody
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Problem w tym, że do tej pory wszystko działało dobrze.
Chłodnica jest w pionie i podłączenie jes prawidłowe: zimna woda wchodzi od dołu i wychodzi z góry, kierując się na głowicę. Nie Wypływa to na proces, tylko spiryt leci ciepły: 40-50°C. Nie używałem tej kolumny od kilku miesięcy. Nie wiem jak wykonana ona jest w środku (Chłodnica), całość jest ładnie pospawane. Wodę puszczam taką mocą, żeby na głowicy temperatura trzymała się w granicach 50°C.
Inaczej mówiąc woda przechodzi przez chłodnicę i nic nie chłodzi.
Odbieram ok. 20-22 ml/min. I pod koniec zmniejszam na 10-12 ml/min. przy mocy grzania 1,8 kW. Kolumna 135 cm wysokości wypełniona sprężynkami KO. Pod kolumną bufor z wypełnieniem miedzianym.
Pozdrówko
Jan
Chłodnica jest w pionie i podłączenie jes prawidłowe: zimna woda wchodzi od dołu i wychodzi z góry, kierując się na głowicę. Nie Wypływa to na proces, tylko spiryt leci ciepły: 40-50°C. Nie używałem tej kolumny od kilku miesięcy. Nie wiem jak wykonana ona jest w środku (Chłodnica), całość jest ładnie pospawane. Wodę puszczam taką mocą, żeby na głowicy temperatura trzymała się w granicach 50°C.
Inaczej mówiąc woda przechodzi przez chłodnicę i nic nie chłodzi.
Odbieram ok. 20-22 ml/min. I pod koniec zmniejszam na 10-12 ml/min. przy mocy grzania 1,8 kW. Kolumna 135 cm wysokości wypełniona sprężynkami KO. Pod kolumną bufor z wypełnieniem miedzianym.
Pozdrówko
Jan
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Cześć
No tak, ale nie wiemy przy jakim ciśnieniu na wejściu wody chłodzącej to było, bo o takowym pomiarze nic nie wiemy. Jeśli na wejściu wody jest typowy zawór regulacyjny (wielo obrotowy) i nastawa jest taka sama, to niema cudów. Zwiększony przepływ w chłodnicy możliwy jest tylko od większego ciśnienia na zasilaniu. Lub ostatecznie mógł się urwać jakiś "paproch" (taśma teflonowa, pakuły) od skręcanych połączeń, który pierwotnie blokował w jakimś stopniu obieg wody.
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Dzięki Maria-n za sugestię.
Być może właśnie jakiś kawałek teflonu albo Pakuły oderwały się i blokują Cyrkulację wody. Z drugiej strony jeżeli coś blokuje przepływ, to woda nie dochodziłaby nawet do głowicy. Sprawdzę to mimo, że wydaje mi się to mało prawdopodobne.
Jak to może być, że na całej długości jest ona zimna, a kapiący spiryt ma 40-50°C ?
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
Jan
Być może właśnie jakiś kawałek teflonu albo Pakuły oderwały się i blokują Cyrkulację wody. Z drugiej strony jeżeli coś blokuje przepływ, to woda nie dochodziłaby nawet do głowicy. Sprawdzę to mimo, że wydaje mi się to mało prawdopodobne.
Jak to może być, że na całej długości jest ona zimna, a kapiący spiryt ma 40-50°C ?
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
Jan
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
kol. .....Jan
Czytaj uważnie;
Czytaj uważnie;
Teraz to nic nie da się sprawdzić. Jeśli był takowy "paproch" to już jest dawno za układem chłodzącym. Temperatura rury zewnętrznej chłodnicy zależna jest od temp. wody chłodzącej i prędkości jej przepływu. W stosunku do temperatury czynnika chłodzonego (czyt. spirytu) i także jego prędkości przepływu. Zmieniając jeden z tych parametrów oddziałujemy na pozostałe.
-
- 101%
- Posty: 1261
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Rosjan - daj fotkę może coś rozjaśni...
Chłodnica z KO?
Wcześniej gdy było OK odbierałeś z nie mniejszą prędkością?
Chłodnica z KO?
Wcześniej gdy było OK odbierałeś z nie mniejszą prędkością?
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Mam do przerobienia kilka beczek z nastawem śliwkowym. Czy praktyka przewiduje gotowanie z pestkami? Wiem, że są cokolwiek niezdrowe w środku no i ta temperatura. Jeśli już miałbym toto oddzielić od pestek niechciałbym robić tego na piechotę. Może sito a jak nie to co... Jak to jest w praktyce? I tak powstały dwa pytania
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Zwykle pestka spada na dno beczki, więc w czym problem?
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości