1 szybkie krótkie pytanie

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
maria-n
100%
100%
Posty: 1365
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: maria-n » 2018-09-23, 12:16

zbyszek1281 pisze:
2018-09-23, 10:40
.Każda kolumna pracuje pod ciśnieniem własnym zależnym od przewiewności, obciążenia itp.
I to jest najprawdziwsza z możliwych prawda. Szkoda tylko, że zwracamy na ten fakt uwagę dopiero teraz (w moim przypadku jest to już prawie kilkanaście lat) Do tej pory przykładaliśmy uwagę do dokładności pomiaru i bardzo dobrze, ale okazuje się, że był to półśrodek. Zwłaszcza gdy nie jet on sprowadzany do warunków normalnych. Dzięki kol. Andrzejg11 zyskałem nowe spojrzenie na sposób regulacji mocy grzania w celu utrzymania stałego ciśnienia w kolumnie. Tylko pomiar ciśnienia jest w stanie dać prawidłowy obraz co się "dzieje" w kolumnie w czasie rzeczywistym, a co za tym idzie, stwarza możliwość regulacji mocą grzania w taki sposób, by było zawsze na tym samym możliwie najwyższym poziomie. Co daje stałe, możliwie najwyższe ciśnienie w kolumnie? Odp. stała możliwie najwyższa ilość półek teoretycznych od początku, do samego końca procesu (u mnie do 99,5*C w kegu) co dzięki temu zyskujemy? Nie muszę chyba pisać!

Awatar użytkownika
stratos
101%
101%
Posty: 682
Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
Lokalizacja: Północne Mazowsze
Kontaktowanie:

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: stratos » 2018-09-23, 12:41

wawaldek11 pisze:
2018-09-23, 10:49
Ten ma dość niski zakres: https://allegro.pl/manometr-0-25-40-60- ... &#imglayer
Świetny!
Właśnie o takie coś mi chodziło.
Pójdzie pod podłogę do suszarni zboża, gdzie do destylatora być może na przedłużce z silikonowego wężyka też będzie jak znalazł.
https://www.youtube.com/watch?v=F9OnaHDcJNk&t=9s

Dzięki wawaldek11
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: wawaldek11 » 2018-09-23, 20:59

Też szukałem manometru, aby zmierzyć ciśnienie w słoiku z mięsem zapiekanym w piekarniku :) Z zakrętką orbit 8 cm. Mam autoklaw medyczny, ale pasteryzacja słoików jest trochę kłopotliwa - z założenia nie jest szczelny i podczas studzenia wymaga utrzymywania ciśnienia, aby zawartość słoików nie wykipiała :) Zastosowałem jaki miałem - do 4 at. I okazało się, że przy rozgrzewaniu ciśnienie dochodzi do 0,5 at, a jak "puści" wieczko, to spada do 0,25. Trochę za mało, aby nazwać to pasteryzacją. Następna próba z typowym twistem - powinno być więcej. Ale ciśnienia, przy którym woda wrze w temp. 125*C raczej nie uzyskam.
Do prób jeszcze mi potrzebny termometr maksymalny (jak lekarski utrzymujący maks. wskazanie) 120 - 130*C żeby sprawdzić po jakim czasie pasteryzacji uzyskuję odpowiednią temperaturę w środku wsadu mięsnego. Gdzieś widziałem mały rtęciowy wkładany naproces do słoika 360 ml. Ale nie mogę znaleźć. W grę wchodzi nawet pożyczka na parę dni.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
ZIELONKA
50%
50%
Posty: 138
Rejestracja: 2016-02-07, 20:48

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: ZIELONKA » 2018-10-09, 19:20

Termometry superczułe skalowanie w mikronovoltach i turbojonach a babcia mówiła tak:
jak chcesz synek na pół roku to gotuj słoik dwie godziny a jak na dwa lata to cztery.
I lepszej słoikowej jako żyję nie jadłem -tu ukłon do dziadka któren to wymieszał i doprawił.
Nie mogłem się powstrzymać-choć sam jestem sprawdzaczem nieraz.
No to jadziem Panie

Awatar użytkownika
Rosjan
60%
60%
Posty: 258
Rejestracja: 2016-11-23, 23:21

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Rosjan » 2018-10-13, 22:20

Cześć
Coś mi się dziwnego dzieje z chłodnicą przy olm. Woda zimna wchodząca i też zimna wychodząca. Chłodnica zimna na całej długości (ok. 45 cm) a spiryt ciepły, ok. 40 st. C albo i więcej. Nie wiem jaka jest jej wewnętrzna konstrukcja...
Spotkaliście się może z takim czymś?
Pozdrawiam
Jachu

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: kwik44 » 2018-10-14, 09:48

Przeciwprądowo masz podłączone? Jaka prędkość odbioru? Jak ułożona (pionowo/poziomo)?

maria-n
100%
100%
Posty: 1365
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: maria-n » 2018-10-14, 09:57

Cześć
Jeśli jest to chłodnica Liebiga, to konstrukcja najprostsza z możliwych. Po prostu - osiowo - rura w rurze. Z opisu wynika, że Masz za duży przepływ wody chłodzącej. Lekarstwem będzie zastosowanie regulatora ciśnienia na wejściu wody zasilającej chłodnicę. Jeżeli jest tak, jak się domyślam, to prócz zwiększenia zużycia wody, nie skutkuje to zakłóceniem procesu.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: drgranatt » 2018-10-14, 20:44

Rosjan pisze:
2018-10-13, 22:20
Cześć
Coś mi się dziwnego dzieje z chłodnicą przy olm. Woda zimna wchodząca i też zimna wychodząca.
Spotkaliście się może z takim czymś?
Pozdrawiam
Jachu
Podejrzewam za szybki odbiór przy jednoczesnym dużym przepływie wody :abaras

Awatar użytkownika
Rosjan
60%
60%
Posty: 258
Rejestracja: 2016-11-23, 23:21

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Rosjan » 2018-10-14, 23:21

Problem w tym, że do tej pory wszystko działało dobrze.
Chłodnica jest w pionie i podłączenie jes prawidłowe: zimna woda wchodzi od dołu i wychodzi z góry, kierując się na głowicę. Nie Wypływa to na proces, tylko spiryt leci ciepły: 40-50°C. Nie używałem tej kolumny od kilku miesięcy. Nie wiem jak wykonana ona jest w środku (Chłodnica), całość jest ładnie pospawane. Wodę puszczam taką mocą, żeby na głowicy temperatura trzymała się w granicach 50°C.
Inaczej mówiąc woda przechodzi przez chłodnicę i nic nie chłodzi.
Odbieram ok. 20-22 ml/min. I pod koniec zmniejszam na 10-12 ml/min. przy mocy grzania 1,8 kW. Kolumna 135 cm wysokości wypełniona sprężynkami KO. Pod kolumną bufor z wypełnieniem miedzianym.
Pozdrówko
Jan

maria-n
100%
100%
Posty: 1365
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: maria-n » 2018-10-15, 10:39

Cześć
Rosjan pisze:
2018-10-14, 23:21
Problem w tym, że do tej pory wszystko działało dobrze.
No tak, ale nie wiemy przy jakim ciśnieniu na wejściu wody chłodzącej to było, bo o takowym pomiarze nic nie wiemy. Jeśli na wejściu wody jest typowy zawór regulacyjny (wielo obrotowy) i nastawa jest taka sama, to niema cudów. Zwiększony przepływ w chłodnicy możliwy jest tylko od większego ciśnienia na zasilaniu. Lub ostatecznie mógł się urwać jakiś "paproch" (taśma teflonowa, pakuły) od skręcanych połączeń, który pierwotnie blokował w jakimś stopniu obieg wody.

Awatar użytkownika
Rosjan
60%
60%
Posty: 258
Rejestracja: 2016-11-23, 23:21

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: Rosjan » 2018-10-15, 11:54

Dzięki Maria-n za sugestię.
Być może właśnie jakiś kawałek teflonu albo Pakuły oderwały się i blokują Cyrkulację wody. Z drugiej strony jeżeli coś blokuje przepływ, to woda nie dochodziłaby nawet do głowicy. Sprawdzę to mimo, że wydaje mi się to mało prawdopodobne.
Jak to może być, że na całej długości jest ona zimna, a kapiący spiryt ma 40-50°C ?
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
Jan

maria-n
100%
100%
Posty: 1365
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: maria-n » 2018-10-15, 12:44

kol. .....Jan
Czytaj uważnie;
Marian pisze:
2018-10-14, 23:21
który pierwotnie blokował w jakimś stopniu obieg wody.
Teraz to nic nie da się sprawdzić. Jeśli był takowy "paproch" to już jest dawno za układem chłodzącym. Temperatura rury zewnętrznej chłodnicy zależna jest od temp. wody chłodzącej i prędkości jej przepływu. W stosunku do temperatury czynnika chłodzonego (czyt. spirytu) i także jego prędkości przepływu. Zmieniając jeden z tych parametrów oddziałujemy na pozostałe.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: wawaldek11 » 2018-10-15, 16:51

Rosjan - daj fotkę może coś rozjaśni...
Chłodnica z KO?
Wcześniej gdy było OK odbierałeś z nie mniejszą prędkością?
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
probant
40%
40%
Posty: 89
Rejestracja: 2016-01-09, 16:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: probant » 2018-11-04, 19:12

Mam do przerobienia kilka beczek z nastawem śliwkowym. Czy praktyka przewiduje gotowanie z pestkami? Wiem, że są cokolwiek niezdrowe w środku no i ta temperatura. Jeśli już miałbym toto oddzielić od pestek niechciałbym robić tego na piechotę. Może sito a jak nie to co... Jak to jest w praktyce? I tak powstały dwa pytania :?

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Re: 1 szybkie krótkie pytanie

Post autor: zbynek » 2018-11-04, 19:53

Zwykle pestka spada na dno beczki, więc w czym problem?
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości