1 szybkie krótkie pytanie
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Nie musisz skręcać bardzo mocno ale możesz użyć smaru silikonowego, jest używany przy szlifowanych szklanych elementach aparatur chemicznych, w nas interesującym obszarze też.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Dzięki
Skręcam b. lekko, po wystygnięciu wszystko jest luźne.
Jeszcze nie rozkręcałem na gorąco - nie pomyślałem
Skręcam b. lekko, po wystygnięciu wszystko jest luźne.
Jeszcze nie rozkręcałem na gorąco - nie pomyślałem
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Kto smaruje ten jedzie. A na przedzie smarowany jedzie
Smaruję uszczelki w sms-ach olejem silikonowym. Niby zbędne, ale nie lubię gdy się przyklejają do górnej części - wolę gdy zostają w gwincie.
Smaruję uszczelki w sms-ach olejem silikonowym. Niby zbędne, ale nie lubię gdy się przyklejają do górnej części - wolę gdy zostają w gwincie.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Też tak mam w złączach SMS ale to nie są silikonowe. W złączu TC mam silikonową i taki problem już nie występuje. Nie wiem czy czasami nie zależy to od kształtu uszczelki a po części też materiału z jakiego są zrobione.
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Ten olej silikonowy to może być dobry pomysł, jak to sugeruje fuutro i wawaldek.
Nie wiem z jakiego materiału są zrobione uszczelki... są one czarne i to chyba nie silikon.
A zrobienie takich samych z silikonu - niezłe wyzwanie, dlaczego nie?
Dzięki za sugestie
Nie wiem z jakiego materiału są zrobione uszczelki... są one czarne i to chyba nie silikon.
A zrobienie takich samych z silikonu - niezłe wyzwanie, dlaczego nie?
Dzięki za sugestie
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Można kupić gotowe uszczelki z silikonu. Widziałem na Allegro - wpisz uszczelka sms.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Ok, dzięki
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Ja uszczelki smaruję ciekłą parafiną którą kupuję w aptece. Nadaje się znakomicie. Stosowana jest jako lek, ale nadaje się też do smarowania wszelkich urządzeń które mają kontakt z żywnością.
Róbmy Swoje
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
A nie lepiej, tradycyjnie, wazeliną techniczną, od biedy może być kosmetyczna. Też do kupienia w aptece.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Można i towotem jak się ktoś uprze. Tylko po co? Płynna parafina jest dedykowana do kontaktu z żywnością. Towot nie, ale jak go ktoś zje niezbyt dużo to się nie przekręci. To tak jak kiedyś z braku silikonów używano węży gumowych, igielitowych, czy pcv. Destylat zalatywał gumą i plastikami, ale jak organizm bardzo domagał się alkoholu to dało go się wypić. Podobnie jak denaturat czy wodę brzozową. Teraz są większe możliwości i czego z nich nie korzystać?
Róbmy Swoje
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Dzięki Wam bardzo za sugestie
Zamówiłem już olej silikonowy w sprayu, zobaczymy, jak działa...
Zamówiłem już olej silikonowy w sprayu, zobaczymy, jak działa...
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Serwus, chcę mieć pełną damę wódki kawowej, podstawą ma być "cold-brew" z kawy kolumbijskiej Supermo, mocno palonej i grubo mielonej.
Ile gram kawy na litr wody lub więcej, użyć do "zimnego parzenia" aby tym naparem rozcieńczyć 96% do 40%?
Ile gram kawy na litr wody lub więcej, użyć do "zimnego parzenia" aby tym naparem rozcieńczyć 96% do 40%?
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Cześć
Podejmujesz się Waldek trudnego wyzwania, bo dotyczy ono zmysłu smaku. Bierzesz się do stworzenia "czegoś" na co niema konkretnych przepisów. Zresztą przepis, to też coś bardzo względnego - jednemu będzie pasować innemu już nie koniecznie musi. Z wódkami gatunkowymi to jest tak; jak kupujesz w sklepie, to niema wyboru i bierzesz to co stoi na półce. Jak Tobie nie przypasuje, to drugi raz nie kupisz. Jednak jak sam dobierzesz (a degustujący to wiedzą) to na kilku, jeden z nich powie jest o.k, drugi - takie sobie, trzeci - do dupy......... i.t.d, i.t.p To są gusty i preferencje, a z nimi się podobno nie dyskutuje. To jest tak, jak kol. Stratos zamieszczał opisy "jakiegoś nawiedzonego kolesia" swoich wyrobów, w których to opisach wódki czystej znajdował on smaki (nie pamiętam już dokładnie) banana, ziemniaków, chili i czegoś tam jeszcze, chyba powiewu wiosny! To były tylko, albo aż - słowa! W związku z tym proponuję zrobić tak. Zrobić mocny, albo nawet b. mocny napar i dobrać nim w różnych np. 1/4, 1/3,1/2, lub innych stosunkach, 40% wódkę. Postawisz na stole i niech ludzie decydują! Najbardziej akceptowalna w gronie degustujących stanie się Twoim przepisem. Przy czym Tobie, wcale nie musi ona smakować!
Podejmujesz się Waldek trudnego wyzwania, bo dotyczy ono zmysłu smaku. Bierzesz się do stworzenia "czegoś" na co niema konkretnych przepisów. Zresztą przepis, to też coś bardzo względnego - jednemu będzie pasować innemu już nie koniecznie musi. Z wódkami gatunkowymi to jest tak; jak kupujesz w sklepie, to niema wyboru i bierzesz to co stoi na półce. Jak Tobie nie przypasuje, to drugi raz nie kupisz. Jednak jak sam dobierzesz (a degustujący to wiedzą) to na kilku, jeden z nich powie jest o.k, drugi - takie sobie, trzeci - do dupy......... i.t.d, i.t.p To są gusty i preferencje, a z nimi się podobno nie dyskutuje. To jest tak, jak kol. Stratos zamieszczał opisy "jakiegoś nawiedzonego kolesia" swoich wyrobów, w których to opisach wódki czystej znajdował on smaki (nie pamiętam już dokładnie) banana, ziemniaków, chili i czegoś tam jeszcze, chyba powiewu wiosny! To były tylko, albo aż - słowa! W związku z tym proponuję zrobić tak. Zrobić mocny, albo nawet b. mocny napar i dobrać nim w różnych np. 1/4, 1/3,1/2, lub innych stosunkach, 40% wódkę. Postawisz na stole i niech ludzie decydują! Najbardziej akceptowalna w gronie degustujących stanie się Twoim przepisem. Przy czym Tobie, wcale nie musi ona smakować!
Re: 1 szybkie krótkie pytanie
Ja coldbrew robię ze 60g grubo mielonej kawy na pół litra wody. Jeżeli chcesz tym rozcieńczać to wydaje mi się, że powinieneś użyć dużo ,dużo więcej i potrzymać min. 2 dni. Próbowałem w ten sposób podrabiać smirnoffa espresso i niestety ślepa uliczka.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 30 gości