1 szybkie krótkie pytanie
@ major
Nic nie zastąpi zdrowego rozsądku i właściwego dozoru. Wiesz, może Ty weź i kup ten sprzęt i postępuj według instrukcji dołączonej do sprzętu. Niestety, żeby samemu coś robić trzeba mieć jakąś wiedzę i wyobraźnię. Nikt nie weźmie na siebie konsekwencji jakie mogą wyniknąć z Twoich poczynań.
Nic nie zastąpi zdrowego rozsądku i właściwego dozoru. Wiesz, może Ty weź i kup ten sprzęt i postępuj według instrukcji dołączonej do sprzętu. Niestety, żeby samemu coś robić trzeba mieć jakąś wiedzę i wyobraźnię. Nikt nie weźmie na siebie konsekwencji jakie mogą wyniknąć z Twoich poczynań.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
A jak Ty, @Zbynek to robisz?
@Zbyszko mówił, że jesteś ekspertem w tej dziedzinie... Mógłbyś podesłać mi jakieś linki?
Chodzi mi przede wszystkim o wyciągnięcie smaku owoca z dobrego nastawu na kolumnie.
Pozdrawiam
@Zbyszko mówił, że jesteś ekspertem w tej dziedzinie... Mógłbyś podesłać mi jakieś linki?
Chodzi mi przede wszystkim o wyciągnięcie smaku owoca z dobrego nastawu na kolumnie.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Rosjan, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wiem czy gdzieś o tym pisałem, raczej były to przekazy słowne. Nie wiem też, czy ze mnie taki ekspert, ale skoro dopytujesz, odpowiem. Ale zarzekam, że to tylko moje zdanie, bez roszczenia sobie praw do nieomylności.
Kolumna bez refluksu to prosty aparat. Dlatego ja zawsze zestawiam ją w całości. 20 cm miedzi, 2x60 cm sprężynki, OLM 40 cm sprężynki no i głowica. Całość stoi na kotle z płaszczem wodnym.
Zwykle nigdy nic nie klaruję ani cedzę, unikam pestek w kotle. Przy bardzo gęstych nastawach, ze względu na przedgony, robię na dwa razy. Za pierwszym razem zawór na OLM otwarty na maxa a z głowicy odbieram kropelkowo lekkie. Drugi odpęd, na początku stabilizuję kolumnę jak terometry staną w miejscu. Kropelkowo odbieram przedgony z głowicy a po 5-10 minutach zawór na OLM otwieram na maksa i odbieram jak leci aż do 95-96 stopni w kotle. Wszystko zależy od nosa. Czasami już przy 94 zaczynam powoli przykręcać zawór na OLM W międzyczasie cały czas z głowicy kapią lekkie.
Następnie stabilizyję kolumnę i po spuszczeniu jeziorka z głowicy zaczynam odbiór na czysty z głowicy. Cały urobek mieszam ze sobą.
Jak mam materiał na następne wsady, nie bawię się w stabilizację i odbiór czystego, tylko odbieram resztę na żywioł i dodaję do następnego wsadu.
Kolumna bez refluksu to prosty aparat. Dlatego ja zawsze zestawiam ją w całości. 20 cm miedzi, 2x60 cm sprężynki, OLM 40 cm sprężynki no i głowica. Całość stoi na kotle z płaszczem wodnym.
Zwykle nigdy nic nie klaruję ani cedzę, unikam pestek w kotle. Przy bardzo gęstych nastawach, ze względu na przedgony, robię na dwa razy. Za pierwszym razem zawór na OLM otwarty na maxa a z głowicy odbieram kropelkowo lekkie. Drugi odpęd, na początku stabilizuję kolumnę jak terometry staną w miejscu. Kropelkowo odbieram przedgony z głowicy a po 5-10 minutach zawór na OLM otwieram na maksa i odbieram jak leci aż do 95-96 stopni w kotle. Wszystko zależy od nosa. Czasami już przy 94 zaczynam powoli przykręcać zawór na OLM W międzyczasie cały czas z głowicy kapią lekkie.
Następnie stabilizyję kolumnę i po spuszczeniu jeziorka z głowicy zaczynam odbiór na czysty z głowicy. Cały urobek mieszam ze sobą.
Jak mam materiał na następne wsady, nie bawię się w stabilizację i odbiór czystego, tylko odbieram resztę na żywioł i dodaję do następnego wsadu.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
zbynek, co daje OLM w tym układzie? Narazie mam aabratka i 60cm rury, zastanawiam się co będzie kolejnym elementem układanki. Głównym przedmiotem obróbki jest sok z jabłek (chętnie podeślę), ale przymierzam się też do zbożówek.
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
OLM znakomicie ułatwia pozbycie się lekkich, są one zagęszczane w wypełnieniu nad półką OLM i sukcesywnie odbierane z głowicy. Wada jest taka, że trzeba pilnować zasilania, w przypadku jego zaniku, trzeba szybko uciekać z naczyniem z głównym urobkiem. Inaczej przedgony z nad półki OLM spłyną w dół i zanieczyszczą gon główny.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Zbynek, doskonale to przedstawiłeś, ale zawsze są pewne niuanse procesu...
Przecież termometr na 10 półce da nam sygnał do korekty odbioru i skupienia uwagi na końcowej części procesu.
Kwestia inna czy korzystamy z bufora?
Jeśli tak to da nam to pewien komfort stabilizacji procesu.
Końcówkę zawsze warto odbierać do osobnego naczynia.
Ps. Nie mam bufora więc tylko teoretyzuje .
Przecież termometr na 10 półce da nam sygnał do korekty odbioru i skupienia uwagi na końcowej części procesu.
Kwestia inna czy korzystamy z bufora?
Jeśli tak to da nam to pewien komfort stabilizacji procesu.
Końcówkę zawsze warto odbierać do osobnego naczynia.
Ps. Nie mam bufora więc tylko teoretyzuje .
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.
Opisałem jak robię smakówki. I tu głównym wyznacznikiem procesu jest mój nos. Podczas odbioru serca, temperatura mierzona 10 cm pod półką OLM jest niewiele niższa od tej w kotle. Zreszą termometry są tu dla mnie wskaźnikami ułatwiającymi orientację w którym miejscu procesu jestem.
Bufora nie mam, więc nie będę się wypowiadał. Nie wiem, czy do smakówek to dobry, czy nie gadżet.
Nie bez znaczenia jest tu też moc grzania, zwykle u mnie to 70-80% mocy potrzebnej na zalanie kolumny.
Bufora nie mam, więc nie będę się wypowiadał. Nie wiem, czy do smakówek to dobry, czy nie gadżet.
Nie bez znaczenia jest tu też moc grzania, zwykle u mnie to 70-80% mocy potrzebnej na zalanie kolumny.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
- zielony 58
- 30%
- Posty: 42
- Rejestracja: 2014-05-14, 13:41
- Lokalizacja: gdzieś za rogiem
Trochę nie wiedziałem gdzie wcisnąć ten temat, a większość kolegów zna go z innych forów.
bolecki - urządzenie MSR - do którego można podłączyć 6x DS18b20 (wskazania 0,01st), jeden czujnik 0,001st, moduł pomiaru ciśnienia.
http://aabratek.com.pl/viewtopic.php?f=44&t=324
I trochę dyskusji na jego temat:
http://alkohole-domowe.com/forum/czy-ta ... 3-275.html
Może kompletującym sprzęt będzie to pomocne, i co o tym urządzeniu sądzicie?
bolecki - urządzenie MSR - do którego można podłączyć 6x DS18b20 (wskazania 0,01st), jeden czujnik 0,001st, moduł pomiaru ciśnienia.
http://aabratek.com.pl/viewtopic.php?f=44&t=324
I trochę dyskusji na jego temat:
http://alkohole-domowe.com/forum/czy-ta ... 3-275.html
Może kompletującym sprzęt będzie to pomocne, i co o tym urządzeniu sądzicie?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zielony 58, łącznie zmieniany 1 raz.
Krótkie pytanie:
Jak wpłynie na proces rektyfikacji (i tym samym na jakość urobku) dodanie 15 cm długości kolumny (podniesie się przy tym punkt odbioru bocznego w OLM)?
Dzięki za sugestie.
Jak wpłynie na proces rektyfikacji (i tym samym na jakość urobku) dodanie 15 cm długości kolumny (podniesie się przy tym punkt odbioru bocznego w OLM)?
Dzięki za sugestie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Rosjan, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości