1 szybkie krótkie pytanie

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2017-01-29, 13:39

@ major

Nic nie zastąpi zdrowego rozsądku i właściwego dozoru. Wiesz, może Ty weź i kup ten sprzęt i postępuj według instrukcji dołączonej do sprzętu. Niestety, żeby samemu coś robić trzeba mieć jakąś wiedzę i wyobraźnię. Nikt nie weźmie na siebie konsekwencji jakie mogą wyniknąć z Twoich poczynań.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rosjan
60%
60%
Posty: 258
Rejestracja: 2016-11-23, 23:21

Post autor: Rosjan » 2017-01-29, 19:19

A czy nie prostszym byłoby wrzucenie suszonego owocu, czy zioła do gotowego już alkoholu? Pytam, bo nie wiem. Będzie jakaś różnica?

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2017-01-29, 19:25

Będzie to wtedy nalewka > cedzenie > klarowanie.
Wojtek

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2017-01-29, 20:38

Różnice będą dużo większe niż subtelne.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rosjan
60%
60%
Posty: 258
Rejestracja: 2016-11-23, 23:21

Post autor: Rosjan » 2017-01-29, 20:55

A jak Ty, @Zbynek to robisz?
@Zbyszko mówił, że jesteś ekspertem w tej dziedzinie... Mógłbyś podesłać mi jakieś linki?
Chodzi mi przede wszystkim o wyciągnięcie smaku owoca z dobrego nastawu na kolumnie.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Rosjan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2017-01-30, 19:24

Nie wiem czy gdzieś o tym pisałem, raczej były to przekazy słowne. Nie wiem też, czy ze mnie taki ekspert, ale skoro dopytujesz, odpowiem. Ale zarzekam, że to tylko moje zdanie, bez roszczenia sobie praw do nieomylności.

Kolumna bez refluksu to prosty aparat. Dlatego ja zawsze zestawiam ją w całości. 20 cm miedzi, 2x60 cm sprężynki, OLM 40 cm sprężynki no i głowica. Całość stoi na kotle z płaszczem wodnym.

Zwykle nigdy nic nie klaruję ani cedzę, unikam pestek w kotle. Przy bardzo gęstych nastawach, ze względu na przedgony, robię na dwa razy. Za pierwszym razem zawór na OLM otwarty na maxa a z głowicy odbieram kropelkowo lekkie. Drugi odpęd, na początku stabilizuję kolumnę jak terometry staną w miejscu. Kropelkowo odbieram przedgony z głowicy a po 5-10 minutach zawór na OLM otwieram na maksa i odbieram jak leci aż do 95-96 stopni w kotle. Wszystko zależy od nosa. Czasami już przy 94 zaczynam powoli przykręcać zawór na OLM :D W międzyczasie cały czas z głowicy kapią lekkie.

Następnie stabilizyję kolumnę i po spuszczeniu jeziorka z głowicy zaczynam odbiór na czysty z głowicy. Cały urobek mieszam ze sobą.
Jak mam materiał na następne wsady, nie bawię się w stabilizację i odbiór czystego, tylko odbieram resztę na żywioł i dodaję do następnego wsadu.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Post autor: ogurek » 2017-01-30, 22:03

zbynek, co daje OLM w tym układzie? Narazie mam aabratka i 60cm rury, zastanawiam się co będzie kolejnym elementem układanki. Głównym przedmiotem obróbki jest sok z jabłek (chętnie podeślę), ale przymierzam się też do zbożówek.
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2017-01-30, 22:14

OLM znakomicie ułatwia pozbycie się lekkich, są one zagęszczane w wypełnieniu nad półką OLM i sukcesywnie odbierane z głowicy. Wada jest taka, że trzeba pilnować zasilania, w przypadku jego zaniku, trzeba szybko uciekać z naczyniem z głównym urobkiem. Inaczej przedgony z nad półki OLM spłyną w dół i zanieczyszczą gon główny.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

janik
80%
80%
Posty: 430
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2017-01-30, 22:45

Zbynek, doskonale to przedstawiłeś, ale zawsze są pewne niuanse procesu...
Przecież termometr na 10 półce da nam sygnał do korekty odbioru i skupienia uwagi na końcowej części procesu.
Kwestia inna czy korzystamy z bufora? :idea:
Jeśli tak to da nam to pewien komfort stabilizacji procesu. :?:
Końcówkę zawsze warto odbierać do osobnego naczynia. :idea:

Ps. Nie mam bufora więc tylko teoretyzuje :book .
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2017-01-30, 23:06

Opisałem jak robię smakówki. I tu głównym wyznacznikiem procesu jest mój nos. Podczas odbioru serca, temperatura mierzona 10 cm pod półką OLM jest niewiele niższa od tej w kotle. Zreszą termometry są tu dla mnie wskaźnikami ułatwiającymi orientację w którym miejscu procesu jestem.
Bufora nie mam, więc nie będę się wypowiadał. Nie wiem, czy do smakówek to dobry, czy nie gadżet.

Nie bez znaczenia jest tu też moc grzania, zwykle u mnie to 70-80% mocy potrzebnej na zalanie kolumny.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rosjan
60%
60%
Posty: 258
Rejestracja: 2016-11-23, 23:21

Post autor: Rosjan » 2017-01-30, 23:21

Dzięki @Zbynek za opis :D nie pozostaje nic innego, jak wypróbować w praktyce.
I przy okazji podpisuje się pod pytaniami @Janika...
Czy użycie bufora coś zmieni? (Zamiast 20 cm elementu z miedzią)

[ Dodano: 2017-01-30, 23:24 ]
Pisząc posta, nie widziałem, że już odpowiedziałeś :mrgreen: dzięki

Awatar użytkownika
zielony 58
30%
30%
Posty: 42
Rejestracja: 2014-05-14, 13:41
Lokalizacja: gdzieś za rogiem

Post autor: zielony 58 » 2017-02-20, 05:23

Trochę nie wiedziałem gdzie wcisnąć ten temat, a większość kolegów zna go z innych forów.
bolecki - urządzenie MSR - do którego można podłączyć 6x DS18b20 (wskazania 0,01st), jeden czujnik 0,001st, moduł pomiaru ciśnienia.
http://aabratek.com.pl/viewtopic.php?f=44&t=324
I trochę dyskusji na jego temat:
http://alkohole-domowe.com/forum/czy-ta ... 3-275.html
Może kompletującym sprzęt będzie to pomocne, i co o tym urządzeniu sądzicie?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zielony 58, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rosjan
60%
60%
Posty: 258
Rejestracja: 2016-11-23, 23:21

Post autor: Rosjan » 2017-02-22, 12:10

Krótkie pytanie:
Jak wpłynie na proces rektyfikacji (i tym samym na jakość urobku) dodanie 15 cm długości kolumny (podniesie się przy tym punkt odbioru bocznego w OLM)?
Dzięki za sugestie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Rosjan, łącznie zmieniany 1 raz.

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2017-02-22, 13:01

Będzie stabilniejsza praca pod koniec procesu, choć 15cm to nie wiele (no chyba, że przy kolumnie 30cm :) ).
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...

Awatar użytkownika
Rosjan
60%
60%
Posty: 258
Rejestracja: 2016-11-23, 23:21

Post autor: Rosjan » 2017-02-22, 13:14

Kolumna 120 cm o przekroju 60,3 mm wypełniona sprężynkami KO pod kolumną bufor.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Rosjan, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 31 gości