Gdzie port, a gdzie ujście?
Gdzie port, a gdzie ujście?
Proszę Szanowne Koleżeństwo o pomoc w prawidłowym rozmieszczeniu VM i wysokości portów termometrów. Oto mój sprzęt który właśnie kończę składać :
Keg 50 l z nóżkami i wylewką od spodu, grzałka 2x2kw, PRD 2, głowica - typowy abratek, chłodniczka z rurki karbowanej, całość z KO 63mm.... i tu zaczyna się problem:
– kolumna (rura pionowa) może mieć jedynie 120 cm wysokości i póki co, stać mnie tylko na zmywaki i 20cm miedzi, chciałbym od razu zrobić obniżone ujście no i wspawać porty termometrów.
W związku z tym , że od ,,nadmiaru wiedzy,, - czytałem ,ale chyba za dużo już nic nie wiem , proszę o pomoc
1.czy w ogóle jest sens montażu tego ujścia przy tej wysokości
2.Na jakiej wysokości rury zamontować obniżone ujście,
3.Czy wystarczy jak całość łącznie z rurką wewnętrzną chłodnicy zrobię o przekroju pół cala, zewnętrzna 1,5cala.
4,Na jakiej wysokości zamontować porty termometrów
Gdyby ktoś z kolegów znalazł chwilkę i mi pomógł, byłbym wdzięczny.
Keg 50 l z nóżkami i wylewką od spodu, grzałka 2x2kw, PRD 2, głowica - typowy abratek, chłodniczka z rurki karbowanej, całość z KO 63mm.... i tu zaczyna się problem:
– kolumna (rura pionowa) może mieć jedynie 120 cm wysokości i póki co, stać mnie tylko na zmywaki i 20cm miedzi, chciałbym od razu zrobić obniżone ujście no i wspawać porty termometrów.
W związku z tym , że od ,,nadmiaru wiedzy,, - czytałem ,ale chyba za dużo już nic nie wiem , proszę o pomoc
1.czy w ogóle jest sens montażu tego ujścia przy tej wysokości
2.Na jakiej wysokości rury zamontować obniżone ujście,
3.Czy wystarczy jak całość łącznie z rurką wewnętrzną chłodnicy zrobię o przekroju pół cala, zewnętrzna 1,5cala.
4,Na jakiej wysokości zamontować porty termometrów
Gdyby ktoś z kolegów znalazł chwilkę i mi pomógł, byłbym wdzięczny.
Ostatnio zmieniony 2013-11-20, 19:40 przez pysia, łącznie zmieniany 1 raz.
Spirit - dzięki za okazanie zainteresowania, ale jeszcze bardziej mi namieszałeś, teraz już sam nie wiem czego bym chciał. Szukam porady, jestem otwarty na pomysły. Z uwagi na wysokość pomieszczenia, nie mam możliwości wydłużenia kolumny, wiec chciałbym zrobić coś dobrego na miarę moich możliwości lokalowych. Chyba to ważne - interesują mnie cukrówki, na których potem robię nalewki, nastawów owocowych nie będę destylował.
Ostatnio zmieniony 2013-11-20, 22:48 przez pysia, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki za foto, właśnie tak to sobie wyobrażałem, po przeczytaniu Twoich testów dotyczących pocięcia wzdłużnego zmywaków i lekkiego ich upchania,wydaje mi się ze i moje 120 cm, powinno dać radę. Widzę, że obie chłodnice masz zasilane szeregowo, czy dają rade skraplać opary w LM, i czy zwracasz uwagę na temperaturę wyjścia wody- wg, testów kolegi Abratka.
Ostatnio zmieniony 2013-11-20, 20:46 przez pysia, łącznie zmieniany 1 raz.
A dlatego bo autor nie wie czy zdecydować się na VM czy OOB. Ja na jego miejscu, mając niskie pomieszczenie zdecydowałbym się na VM a wygląda on tak jak na załączonym obrazku.
Ten przytyk z pomidorami nijak ma się do tematu.
Powinno być:
- Dzień dobry, czy są żółte pomidory
- Tak, oczywiście, ale polecam czerwone pomidory przez wzgląd na ładniejszy kolor i smak
Ten przytyk z pomidorami nijak ma się do tematu.
Powinno być:
- Dzień dobry, czy są żółte pomidory
- Tak, oczywiście, ale polecam czerwone pomidory przez wzgląd na ładniejszy kolor i smak
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
Witam, próbowałem odpisac rano, ale zjadło mi posta i musiałem mknąć do pracy, co by zarobić na cukier i coś do cukru Koledzy - zdaję sobie sprawę że kol.Spiryt zamiścił na foto klasyczne VM, ja pytałem o obniżony odbiór boczny i nie chciałem wywoływać żadnych sporów.
Nadal pytam bo poruszam sie w oparach. Zdaje sobie sprawę że najlepszym rozwiązaniem problemu byłoby wydłużenie kolumny, ale to jest niestety niemożliwe. Jezeli nikt z kogów, kategorychnie nie odradzi mi OOB przy mojej długości kolumny - zrobię, okołóo 20 cm poniżej łączenia z głowicą, a jeżeli destylat będzie złej jakości to poprostu nie będę tego używał. pozostaje otwarta kwesia wysokośći montowania termometrów i czy pół cala dla całego OOB - będzie wystarczające, mam po prostu taki materiał
pozdrawiam pysia
Nadal pytam bo poruszam sie w oparach. Zdaje sobie sprawę że najlepszym rozwiązaniem problemu byłoby wydłużenie kolumny, ale to jest niestety niemożliwe. Jezeli nikt z kogów, kategorychnie nie odradzi mi OOB przy mojej długości kolumny - zrobię, okołóo 20 cm poniżej łączenia z głowicą, a jeżeli destylat będzie złej jakości to poprostu nie będę tego używał. pozostaje otwarta kwesia wysokośći montowania termometrów i czy pół cala dla całego OOB - będzie wystarczające, mam po prostu taki materiał
pozdrawiam pysia
A proszę, doradzić mogę.
Przy obniżonym VM średnica 1" jest zupełni bez sensu, szkoda pieniędzy na drogi zawór i resztę armatury, wystarczy w zupełności 1/2" czy 3/8".
Mając niskie pomieszczenie od razu zabrałeś sobie kilka ładnych centymetrów nóżkami do kega i rurką odpływową.
Jeśli pomieszczenie jest za niskie to może jest opcja taka, żeby wkopać kega te 50 cm?
Przy obniżonym VM średnica 1" jest zupełni bez sensu, szkoda pieniędzy na drogi zawór i resztę armatury, wystarczy w zupełności 1/2" czy 3/8".
Mając niskie pomieszczenie od razu zabrałeś sobie kilka ładnych centymetrów nóżkami do kega i rurką odpływową.
Jeśli pomieszczenie jest za niskie to może jest opcja taka, żeby wkopać kega te 50 cm?
Pozdrawiam, Sławomir
Dołka - wykopać się nie da - bo cement, stropu nie da rady przebić - bo moja lepsza polowa by mnie zabiła pomieszczenie w którym mam zamiar zainstalować sprzęt jest komfortowe- wanna, bieżąca woda, ciepło i spokój,10 mkw tylko dla mnie, przez nóżki straciłem jakieś 3,5cm - chyba jednak warto było żeby nie szamotać się z kegiem, OOB- robię z pól cala,a gdzie wspawać porty termometrów
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez pysia, łącznie zmieniany 1 raz.
Wspawaj tam gdzie będą coś konkretnego pokazywać
1- keg
2- 1/4, 1/3 wypełnienia licząc od dołu, zasadniczo lekko powyżej 11 półki teoretycznej, a gdzie ona będzie to zależy od rodzaju wypełnienia.
3- ~20 cm od końca wypełnienia, może być nawet mniej
4- w głowicy (jeśli to będzie termometr o dokładności 0,1°C to jego przydatność będzie raczej znikoma)
1- keg
2- 1/4, 1/3 wypełnienia licząc od dołu, zasadniczo lekko powyżej 11 półki teoretycznej, a gdzie ona będzie to zależy od rodzaju wypełnienia.
3- ~20 cm od końca wypełnienia, może być nawet mniej
4- w głowicy (jeśli to będzie termometr o dokładności 0,1°C to jego przydatność będzie raczej znikoma)
Pozdrawiam, Sławomir
Panta-rej - pokrywa się to z moimi przemyśleniami - wiec tak zrobie jak radzisz,
co do termometru, zbieram kase na coś konkretnego,mysłałem o tym http://www.pamel.biz/sklep4/product_inf ... cts_id=108 ,
oczywiście z 4 sondami,w innych wątkach ten termometr był raczej chwalony
co do termometru, zbieram kase na coś konkretnego,mysłałem o tym http://www.pamel.biz/sklep4/product_inf ... cts_id=108 ,
oczywiście z 4 sondami,w innych wątkach ten termometr był raczej chwalony
U mnie jest nad obniżonym odbiorem podtrzymka od plipka i 20cm sprężynek. Jest to bufor dla przedgonów. Odejście ma otwór fi8 i bez problemu jestem w stanie odbierać z prędkością 30ml/min co wystarcza przy kolumnie fi50.
aabratek fi50 , 170cm sprężynki , OLM , regulacja odbiorem , 4 termometry , regulator mocy , wziernik , u-rurka, rotametr na wyjściu ...
Alvid odbierasz 30ml na kolumnie 50mm (na zewnątrz czy wewnątrz?), jeszcze jak byś zdradził jaką mocą grzejesz? Pytam się dlatego, bo ja odbieram na kolumnie 50mm(wewnątrz) z prędkością około 20ml (no może 22ml) na początku oczywiście, przy szybszym odbiorze kolumna się destabilizuje. Jeszcze jedno pytanko, jakiej mocy jest wsad?
Pozdrawiam
Piotrek
Pozdrawiam
Piotrek
Ostatnio zmieniony 2013-11-25, 00:45 przez herbata666, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 86 gości