Moja kolumna typu Aabratek

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
LYMIX
40%
40%
Posty: 62
Rejestracja: 2012-03-24, 13:01

Moja kolumna typu Aabratek

Post autor: LYMIX » 2013-11-30, 23:00

Witam
Większość z nas doskonale wie jak działa i jak jest zbudowany aparat destylacyjny typu Aabratek więc nie będę się wdawał w szczegóły budowy destylatora.
Destylator powstał tylko i wyłącznie dzięki wiedzy jaką uzyskałem czytując to forum,oglądając zdjęcia itp,itd
Materiały oraz koszty jakie poniosłem ,
Rura ze stali kwasoodpornej fi 60,3 mm długość 2 m 57 zł
Wiwijki 4 sztuki 40 zł
Grzałki od pralki automatycznej 2 sztuki w sumie 3,5 kw 60 zł
Rura karbowana fi 12 mm 3 m 36 zł
Termometr elektroniczny 47 zł
Końcówki do zakucia rury karbowanej 10 zł
Rurka do refluxu ,była w warsztacie
Zawór mało precyzyjny ,był w warsztacie
Blacha na kocioł stała w warsztacie
Ocieplenie kotła jak i rury pianką armaflex ,za flaszkę
Złączki do wody,wąż do zasilania wodą i inne małe duperelki,miałem
Razem wydałem 250 zł
Spawanie własne
Budowa
Kocił o pojemności 42 litrów z wbudowanymi 2 grzałkami o mocy 1,5 kw i 2 kw, całość ocieplona pianką armaflex o grubości 12 mm ,do kotła dospawałem króciec o długości 10 cm zakończony wywijką ,kolumna o długości 1,5 m ocieplona pianką armaflex o grubości 12 mm .Kolumna zakończona wiwijkami ,na szczycie kolumny głowica z portem termometru
Chłodnica wykonana z 2,5 m rury karbowanej fi 12
Wysokość całości to 217 cm
Wypełnienie kolumny
Zmywaki ze stali nierdzewnej w ilości 50 szt oraz około 30 cm miedzianego drutu.
Praca
Rozgrzanie kotła zajmuje jakieś 45 min do odbioru pierwszych skroplin.
Nie posiadam regulatora grzałek i ku mojemu zaskoczeniu przy pierwszej destylacji temperatura ustabilizowała się na temperaturze 73,8 i była nie zmienna przez cały okres destylacji .po zmianie temperatury na 74,0 zaczęła lecieć podpałka do grilla
To samo było podczas 2 destylacji temperatura po stabilizacji kolumny wynosiła wręcz podręcznikowe 72,3 stopnia i tak przez 4 godziny po skoku temperatury na 72,5 śmierdziucha
Wydajność aparatu to 0,5 litra alkoholu na około 40 min
Przedestylowałem na niej w sumie 50 litrów nastawu z 6 i 8 kilograma cukru otrzymałem w sumie 9 litrów cudownego spirytusu o mocy 94 procent ,alkohol jest łagodny i naprawdę doskonały w smaku bez jakichś domieszek smakowych czy zapachowych
Dziękuję wszystkim za wiedzę jaką tu uzyskałem i jaką jeszcze uzyskam,oraz za wspaniałą przygodę jaką jest destylacja, oraz komponowanie smaczniej wódeczki ze spirytusu jaki uzyskałem
Oto kilka zdjęć aparatu

http://ifotos.pl/zobacz/CAM00125j_nqhsxnw.jpg/

http://ifotos.pl/zobacz/CAM00127j_nqhsxep.jpg/

http://ifotos.pl/zobacz/P1020043J_nqhsxen.JPG/

http://ifotos.pl/zobacz/P1020044J_nqhsxew.JPG/


http://ifotos.pl/zobacz/P1020045J_nqhsxea.JPG/
Qui rogat, non errat

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Moja kolumna typu Aabratek

Post autor: zbyszko » 2013-12-01, 00:36

LYMIX pisze:Witam
Nie posiadam regulatora grzałek i ku mojemu zaskoczeniu przy pierwszej destylacji temperatura ustabilizowała się na temperaturze 73,8 i była nie zmienna przez cały okres destylacji .po zmianie temperatury na 74,0 zaczęła lecieć podpałka do grilla
To samo było podczas 2 destylacji temperatura po stabilizacji kolumny wynosiła wręcz podręcznikowe 72,3 stopnia i tak przez 4 godziny po skoku temperatury na 72,5 śmierdziucha
Wydajność aparatu to 0,5 litra alkoholu na około 40 min
:shock: :shock: :shock:
I czym Ty się chwalisz :?:
A ja myślałem że będę z Ciebie ludzie, tyle czasu poświęciłeś na forum i co :?:
Marne 94 volt na 50 zmywakach fi 60,3 mm i ten port termometru jak przed czterema laty.
Daj spokój, ucz się dalej.
czytam nie pytam

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2013-12-01, 11:20

Składając sprzęt samemu-satysfakcja, zapewne liczyłeś się z kosztami i dobrze! Na tym etapie masz już wersję do rozbudowy, choćby o porty termometru. Termometry powinieneś mieć co najmniej trzy- dwóch pozostałych znacznie ważniejszych od tego co już posiadasz w głowicy właśnie Ci brakuje. Na zmywakach wielu prowadzi rektyfikację i jeśli proces jest prowadzony prawidłowo, to również osiągniesz swój sukces. Jak będziesz miał już zamontowane dodatkowe termometry, to wtedy jeszcze raz poczytaj choćby temat "Jak prowadzę swój proces" - jeśli wszystko przeczytasz wraz z wchłonięciem tematu to satysfakcja gwarantowana.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Pirat, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Re: Moja kolumna typu Aabratek

Post autor: robol69 » 2013-12-01, 13:39

LYMIX pisze:alkohol jest łagodny i naprawdę doskonały w smaku bez jakichś domieszek smakowych czy zapachowych
A to się jeszcze zdziwisz nie raz, jak trochę popracujesz i nabierzesz wprawy.
Polak potrafi !!!

Awatar użytkownika
janus
50%
50%
Posty: 142
Rejestracja: 2013-05-14, 23:05
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: janus » 2013-12-01, 14:16

No wiele nie wydałeś na kolumnę ale no niestety tak jak powiedzieli poprzednicy kilka modyfikacji musisz zrobić, termometry to podstawa jak powstawiasz dodatkowe termometry będzie na pewno lepiej. Ja jak bym miał czym pospawać to swoją kolumnę też pewnie sam bym robił ale tak zrobił mi jeden z użytkowników tego forum i muszę powiedzieć, że nie żałuję bo wiem, że jest rewelacyjnie i nie muszę niczego modyfikować.

nautes
50%
50%
Posty: 122
Rejestracja: 2011-05-28, 15:48

Post autor: nautes » 2013-12-01, 14:48

Dobry początek :oki

Z czasem i zwiększeniem apetytu pewnie jeszcze z niejednym pokombinujesz.

pysia
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2012-12-30, 17:09
Lokalizacja: janow

Post autor: pysia » 2013-12-19, 17:00

Zbyszko pisze: ten port termometru, jak przed czterema laty.
Zbyszko, co złego jest w tym porcie, oczywiście zdaję sobie sprawę z konieczności większej ich ilości, ale chyba, zaznaczam, chyba :) taka rurka, do której wkładamy sondę przez silikon, czy to w formie wężyka, czy też zaschniętej masy powinna być ok.
Ostatnio zmieniony 2013-12-19, 19:07 przez pysia, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2013-12-19, 21:46

A no nic złego tam nie ma, ale forum poszło do przodu.
Port jak port, nie ważne jak zrobiony, ważne żeby działał.
Mi chodziło raczej o jego umiejscowienie.
Można spokojnie prowadzić proces z jednym termometrem ale musi on być umiejscowiony znacznie niżej, a dokładnie na 10 półką teoretyczną. Wtedy mamy czas na reakcje bez obawy utraty jakości destylatu.
czytam nie pytam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 92 gości