Tabele, wykresy, instrukcje itp.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Tabele, wykresy, instrukcje itp.
Zgodnie z sugestią zakładam wątek, który ma na celu zebrać wszystkie tabele, wykresy, instrukcje itp. w jednym miejscu. W tym poście będę dodawał kolejne wpisy, aby utworzyć listę taką jak FAQ. Lista będzie kierować do postów, albo bezpośrednio do grafik.
Proszę wiec o typy. Mogą być to zdjęcia, tabele arkusza, pdfy i inne. Najlepiej dodawać je jako załączniki w poście. Zabezpieczy to znikanie w przypadku problemów z hostingiem zewnętrznym. Jeśli coś już istnieje na forum, można to zalikować jak na przykładzie niżej o kegach.
==========================================================
Aabratek - modyfikacja odbioru wg inżyniera
Balingomierz - korekta odczytu w zależności od temperatury roztworu
Cukromierz - korekta odczytu w zależności od temperatury roztworu
Cukrówki - tabele
Drożdże gorzelnicze T3
Drożdże Professional Vodka Pure Yeast
Drożdże Professional Whisky Yeast
Grzałki - obciążenie i temperatura pracy
Gwinty - średnice i identyfikacja
Kegi - rodzaje fittingów
Kegi 0 ]wymiary
Kegi - wymiary i pojemności
Kolumna - maksymalna moc grzania dla danej średnicy
Konwersja stopni Brixa (Blg) a zawartości alkoholu
Korekta odczytu Balingomierza w zależności od temperatury roztworu
Nastawy cukrowe - tabele
neomoscan Sepa 3.0
Obciążenie i temperatura pracy grzałek
Odbiór destylatu według: cemik1, Akas, HomeDistiller.org
Odporność chemiczna - tabela
Odporność na media i odporność chemiczna elastycznych materiałów gumowych
Obciążalność prądowa przewodów elektrycznych
Pirosiarczyn potasu
Pojemności rur
Profil zapachowy dębu
Przewody elektryczne - obciążalność prądowa
Procent wagowy na objętościowy
Rozcieńczanie spirytusu
Rozcieńczanie - tabela
Rury - pojemności do średnicy 1, pojemności do średnicy 2
Skrobia - zawartość w popularnych surowcach
Spirytus rektyfikowany wg polskiej normy PN-74/A-79522
Średnice znamionowe rur i wymiary wg różnych typoszeregów
T3 - drożdże gorzelnicze
Tabela odbioru Akasa
Temperatura wrzenia etanolu a ciśnienie
Temperatury wrzenia w zależności od zawartości procentowej etanolu, temperatury wrzenia 2
Temperaturą wrzenia roztworów wodno-alkoholowych, a zawartość alkoholu w parach powstających z tej cieczy
Ułamek masowy w funkcji ułamka objętościowego
Współczynnik lotności
Wydajność spirytusu z różnych surowców
Wzory do obliczeń
Proszę wiec o typy. Mogą być to zdjęcia, tabele arkusza, pdfy i inne. Najlepiej dodawać je jako załączniki w poście. Zabezpieczy to znikanie w przypadku problemów z hostingiem zewnętrznym. Jeśli coś już istnieje na forum, można to zalikować jak na przykładzie niżej o kegach.
==========================================================
Aabratek - modyfikacja odbioru wg inżyniera
Balingomierz - korekta odczytu w zależności od temperatury roztworu
Cukromierz - korekta odczytu w zależności od temperatury roztworu
Cukrówki - tabele
Drożdże gorzelnicze T3
Drożdże Professional Vodka Pure Yeast
Drożdże Professional Whisky Yeast
Grzałki - obciążenie i temperatura pracy
Gwinty - średnice i identyfikacja
Kegi - rodzaje fittingów
Kegi 0 ]wymiary
Kegi - wymiary i pojemności
Kolumna - maksymalna moc grzania dla danej średnicy
Konwersja stopni Brixa (Blg) a zawartości alkoholu
Korekta odczytu Balingomierza w zależności od temperatury roztworu
Nastawy cukrowe - tabele
neomoscan Sepa 3.0
Obciążenie i temperatura pracy grzałek
Odbiór destylatu według: cemik1, Akas, HomeDistiller.org
Odporność chemiczna - tabela
Odporność na media i odporność chemiczna elastycznych materiałów gumowych
Obciążalność prądowa przewodów elektrycznych
Pirosiarczyn potasu
Pojemności rur
Profil zapachowy dębu
Przewody elektryczne - obciążalność prądowa
Procent wagowy na objętościowy
Rozcieńczanie spirytusu
Rozcieńczanie - tabela
Rury - pojemności do średnicy 1, pojemności do średnicy 2
Skrobia - zawartość w popularnych surowcach
Spirytus rektyfikowany wg polskiej normy PN-74/A-79522
Średnice znamionowe rur i wymiary wg różnych typoszeregów
T3 - drożdże gorzelnicze
Tabela odbioru Akasa
Temperatura wrzenia etanolu a ciśnienie
Temperatury wrzenia w zależności od zawartości procentowej etanolu, temperatury wrzenia 2
Temperaturą wrzenia roztworów wodno-alkoholowych, a zawartość alkoholu w parach powstających z tej cieczy
Ułamek masowy w funkcji ułamka objętościowego
Współczynnik lotności
Wydajność spirytusu z różnych surowców
Wzory do obliczeń
Ostatnio zmieniony 2016-11-28, 00:43 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 35 razy.
Instrukcja rozcieńczania spirytusu:
Trzeba policzyć proporcje :
powiedzmy że mamy 5 L spirytusu 96,6%
mnożymy 5x96,6=483
potem dzielimy 483 na 40 (bo chcemy mieć wódkę 40 proc) =12,075
i wychodzi nam 12,075 litrów przewidywanej wódki
pięć litrów już mamy (spirytus) więc od 12,075 odejmujemy 5 i wychodzi nam = 7,075 (tyle ile powinniśmy dolać wody do danej ilości spirytusu spirytusu)
Przykład na Damę 5L wódki 48%:
2.3l spirytusu 96.6%
2.3*96.6=222,18
222,18:48=4,62875
4,62875-2.3=2.32875 (~2.330ml wody)
2,3 l spirytusu 96.6%+2.330ml wody=48% wódka
Myślę że takie wyliczenie jest bardziej wiarygodne od kalkulatorów, bo jest ich kilka i różnie z nimi bywa. Może komuś się przyda...
Trzeba policzyć proporcje :
powiedzmy że mamy 5 L spirytusu 96,6%
mnożymy 5x96,6=483
potem dzielimy 483 na 40 (bo chcemy mieć wódkę 40 proc) =12,075
i wychodzi nam 12,075 litrów przewidywanej wódki
pięć litrów już mamy (spirytus) więc od 12,075 odejmujemy 5 i wychodzi nam = 7,075 (tyle ile powinniśmy dolać wody do danej ilości spirytusu spirytusu)
Przykład na Damę 5L wódki 48%:
2.3l spirytusu 96.6%
2.3*96.6=222,18
222,18:48=4,62875
4,62875-2.3=2.32875 (~2.330ml wody)
2,3 l spirytusu 96.6%+2.330ml wody=48% wódka
Myślę że takie wyliczenie jest bardziej wiarygodne od kalkulatorów, bo jest ich kilka i różnie z nimi bywa. Może komuś się przyda...
greg0004 pisze:Instrukcja rozcieńczania spirytusu:
Przepis ok, ale trzeba pamiętać, że nie uwzględnia kontrakcji objętości.
Podaję procentowe przyrosty objętości wody w funkcji temperatury.
100C: 4,21%
110C: 5,03%
120C: 5,93%
130C: 6,90%
Do tego dochodzi rezerwa 10 % oraz ewentualna rezerwa przed przedwczesnym otwarciem bezwzględnie instalowanego w zamkniętych płaszczach i sprawdzanego zaworu bezpieczeństwa.
Dodatkowo przykładowe ciśnienia pary wodnej nasyconej w zależności od temperatury, tj. przy jakim ciśnieniu woda wrze.
100C: 1 bar
105C: 1,18 bar
110C: 1,45 bar
115C: 1,66 bar
120C: 1,96 bar
125C: 2,29 bar
130C: 2,67 bar
135C: 3,11 bar
140C: 3,60 bar
Ostatnio zmieniony 2013-12-04, 23:55 przez nautes, łącznie zmieniany 2 razy.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Na Chomiku umieściłem katalog oringów, simmeringów (ang). Jest też wykaz podstawowych typów uszczelnień z krótką charakterystyką. Kilka przydatnych obrazków poniżej:
- Załączniki
-
- Tworzywa-wlasciwosci_fizyczne.pdf
- (175.41 KiB) Pobrany 336 razy
"Jeżeli coś jest głupie , ale działa , to nie jest głupie" - Murphy
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Profil zapachowy
- Załączniki
-
- Temperatury wrzenia roztworu etanolu w wodzie.pdf
- Temp. wrzenia roztworu etanolu w wodzie
- (46.84 KiB) Pobrany 2305 razy
-
- Cisnienie a temperaura wrzenia.pdf
- (29.47 KiB) Pobrany 926 razy
-
- Moce grzania i wydajność kolumny,.pdf
- (26.44 KiB) Pobrany 1881 razy
Ostatnio zmieniony 2013-12-06, 09:29 przez zdzichu, łącznie zmieniany 1 raz.
"...cogito ergo sum..."
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 63 gości