Wydajność cukru
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Chciałbym przypomnieć, że teotetyczna wydajność akloholu wynosi: http://bimber.ovh.org/przemyslowo2.htmllesgo58 pisze:...Myślę, że normą już jest wyciągnięcie z 10kg cukru minimum 6 litrów alkoholu. ...
Pytanie z ostatniej chwili:))
Gdzie i w jakiej sieci sklepów można kupić cukier po 2,49 lub 2,60?
Wczoraj widziałem reklamę ale nie pamietam jaki to hiper ale było na pewno 2,49, a 2,58 to chyba w Biedronce.
A co do oszczędności, to jak ktoś bardzo oszczędny to przysłowiową sukę za złotówke do Pacanowa bedzie gonił , i jeśli się chce tracić dwie godziny (plus prąd i woda) za 10-15zł (tyle wynosi cena 1l wyrobu), to jego sprawa i jego czas, ja osobiście nie mam go w nadmiarze, więc pogony odbieram szybko do 99,5 w kegu (do nastepnej rektyfikacji) i przerywam proces.
A co do oszczędności, to jak ktoś bardzo oszczędny to przysłowiową sukę za złotówke do Pacanowa bedzie gonił , i jeśli się chce tracić dwie godziny (plus prąd i woda) za 10-15zł (tyle wynosi cena 1l wyrobu), to jego sprawa i jego czas, ja osobiście nie mam go w nadmiarze, więc pogony odbieram szybko do 99,5 w kegu (do nastepnej rektyfikacji) i przerywam proces.
Ostatnio zmieniony 2014-01-09, 20:25 przez 61gaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Czyli co? Nie można otrzymać takiej ilości o jakiej piszę?61gaw pisze:Chciałbym przypomnieć, że teotetyczna wydajność akloholu wynosi: http://bimber.ovh.org/przemyslowo2.html
Ostatnio zmieniony 2014-01-10, 13:50 przez lesgo58, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- 90%
- Posty: 771
- Rejestracja: 2009-03-03, 18:32
No to porachujmy:61gaw pisze:Chciałbym przypomnieć, że teotetyczna wydajność akloholu wynosi: http://bimber.ovh.org/przemyslowo2.html ....... Przy odpowiednim przeliczeniu, ze 100g dwucukru otrzymuje się 53,8g alkoholu......
uzysk ze 100g = 53,80 g
gęstość = 0,79 g/cm3
objętość ze 100 g = 68,10cm3
objętość z 1000 g = 681,01cm3
z 1000 g z uwzgl. stężenia objętościowego 97% = 702,07cm3
z 1000g uwzgl. 10% strat na drożdże = 631,87 cm3
ilość kg sacharozy zużytych do nastawu =13,00kg/50 l
uzysk brutto z 13 kg = 8 214,28cm3
uzysk po uwzględnieniu 20 % strat (przedgony, pogony i inne) =6 571,42cm3
Ostatnio zmieniony 2014-01-09, 20:34 przez andrzejg11, łącznie zmieniany 1 raz.
W kolumnie znajdują się półki, a reszta jest opinią.
pozdrawiam - andrzejg11
pozdrawiam - andrzejg11
@61gaw
Oczywiście. A czy ja kiedykolwiek pisałem, że nie można. Sam przecież napisałem;
P.S. @Andrzejg11 praktycznie wyliczyłeś mój uzysk. Skąd go znasz? . Tak naprawdę to oscyluje w granicach 0,55l/kg cukru.
Oczywiście. A czy ja kiedykolwiek pisałem, że nie można. Sam przecież napisałem;
Napisałem też;...Myślę, że normą już jest wyciągnięcie z 10kg cukru minimum 6 litrów alkoholu. ...
Nie rozumiem więc Twojego postu. Co chcesz przez to zasugerować?Powiem Ci jeszcze jedno. Taki wynik jest w stanie osiągnąć każdy kto ma przysłowiowego Aabratka wypełnionego dobrym wypełnieniem o długości czynnej rury 150cm (wiesz co oznacza czynna rura?) z dołożonym obniżonym odbiorem i kontrolą wody na chłodzeniu. Czyli standard. Do tego trochę cierpliwości i znajomości zasad rektyfikacji.
P.S. @Andrzejg11 praktycznie wyliczyłeś mój uzysk. Skąd go znasz? . Tak naprawdę to oscyluje w granicach 0,55l/kg cukru.
Ostatnio zmieniony 2014-01-10, 13:50 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.
Dziwię się że tak doświadczeni forumowicze sprzeczają się w tak prostym i oczywistym temacie.
Wydajność brutto zależy tylko i wyłączenie od "cukru w cukrze" i na ile drożdże "przerobiły" cukier na alkohol, od niczego więcej. Nie ma na to wpływ ani sprzęt ani operator. Zaś jeśli chodzi o wydajność netto to co destylator to inny wynik. Jeden destyluje raz drugi pięć razy, jeden odbiera 2000ml przedgonu drugi 50ml i tak dalej w nieskończoność można by wymieniać. Więc rozważania na ten temat nie mają sensu. Ja nawet nie wiem jaką mam wydajność nigdy nie liczyłem, mam taką jaka mi "smakuje i odpowiada".
Pozdrawia.
Wydajność brutto zależy tylko i wyłączenie od "cukru w cukrze" i na ile drożdże "przerobiły" cukier na alkohol, od niczego więcej. Nie ma na to wpływ ani sprzęt ani operator. Zaś jeśli chodzi o wydajność netto to co destylator to inny wynik. Jeden destyluje raz drugi pięć razy, jeden odbiera 2000ml przedgonu drugi 50ml i tak dalej w nieskończoność można by wymieniać. Więc rozważania na ten temat nie mają sensu. Ja nawet nie wiem jaką mam wydajność nigdy nie liczyłem, mam taką jaka mi "smakuje i odpowiada".
Pozdrawia.
Człowiek nie wielbłąd i napić się musi.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
-
- 90%
- Posty: 771
- Rejestracja: 2009-03-03, 18:32
Też popieram Kol @ryba82, lecz z drugiej strony warto wiedzieć ile udoju przeciętnie daje maszyna z jednego przebiegu. Pozwala to choćby na analizę własnych błędów, jeżeli uzysk rażąco odbiega od tego, co otrzymuje się zazwyczaj.
W kolumnie znajdują się półki, a reszta jest opinią.
pozdrawiam - andrzejg11
pozdrawiam - andrzejg11
- berbelucha
- 101%
- Posty: 478
- Rejestracja: 2008-01-18, 21:05
Ja strat alkoholu zacząłbym się już doszukiwać na poziomie fermentacji, podczas tej potrafi też sporo wyparować.
Druga rzecz, to możliwe straty podczas samej destylacji, np: niedokręcony śrubunek, za wysoka temperatura chłodzenia.
Trzecia to, jak to ktoś określił "zagęszczenie przedgonów", inaczej i nieco przewrotnie można to nazwać zanieczyszczenie przedgonów spirytusem .
Ziarnko do ziarnka i zbiera się miarka . A różnice są w sumie nie tak wielkie, aby takie szczegóły nie miały na to wpływu.
Druga rzecz, to możliwe straty podczas samej destylacji, np: niedokręcony śrubunek, za wysoka temperatura chłodzenia.
Trzecia to, jak to ktoś określił "zagęszczenie przedgonów", inaczej i nieco przewrotnie można to nazwać zanieczyszczenie przedgonów spirytusem .
Ziarnko do ziarnka i zbiera się miarka . A różnice są w sumie nie tak wielkie, aby takie szczegóły nie miały na to wpływu.
....
Masz racje ale tylko częściową jeśli chodzi osiągi.lesgo58 pisze: ...Tu mało kogo interesują - tak zauważyłem - takie sprawy jak możliwości jakie można osiągnąć na kolumnie. Czy też porównanie osiągów bądź sposobów prowadzenia destylacji dla wyeliminowania swoich błędów...
Gdy ktoś prowadzi jakąś działalność produkcyjną, to interesuje go jak najwyższy wskaźnik wykorzystania półproduktów, a w naszym wypadku jest to hobby więc ten wskaźnik idzie na plan dalszy i nie ma o co kopii kruszyć.
Na forum wiatrówkowym (nie będę przytaczał jakim), dywagują goście o skupieniu na 50m, jeden ma 10mm c-t-c, drugi 8 lub jeszcze mniej, a jak przyjadą na zawody to w pierwszej dwudziestce trudno ich znaleźć, a ci co są czesto na podium nawet w te dyskusje się nie włączają, po po pierwsze jest to hobby a po drugie wyniki mówią z siebie.
A co powiesz, że producenci nie dbają o minimalizacje kosztów?
Przykład- kup sobie szynkę, gdzie kilogram wyrobu produkuje się z o,5 kg mięsa
A jeśli Ty nie traktujesz tego jako hobby, tylko jako podratowanie budżetu domowego, to już wyłącznie Twoja sprawa.
Przykład- kup sobie szynkę, gdzie kilogram wyrobu produkuje się z o,5 kg mięsa
A jeśli Ty nie traktujesz tego jako hobby, tylko jako podratowanie budżetu domowego, to już wyłącznie Twoja sprawa.
Ostatnio zmieniony 2014-01-09, 22:55 przez 61gaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 86 gości