Metody analizy alkoholu etylowego
Musiała nastąpić jakaś pomyłka, to nie możliwe aby w destylacie znajdowały się dekstryny, jest to cukier który w tych warunkach nie destyluje, 98% miał namyśli pewnie zacier.
W destylacie rolniczym nie ma kw octowego, masz rację trochę dziwne, ciekawe co to jest dokładnie?czy to spiryt surowy czy po rektyfikacji?
W destylacie rolniczym nie ma kw octowego, masz rację trochę dziwne, ciekawe co to jest dokładnie?czy to spiryt surowy czy po rektyfikacji?
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
-
- 101%
- Posty: 2012
- Rejestracja: 2006-05-12, 22:49
Witam kolegów
Technologja moich wybryków jest klasyką wypracowaną na tym Forum przez kolegów z różnych specjalności.oraz podstawowe zasady destylacji przemysłowych
Badany spirytus rektyfikowany 95%
Rektyfikacja dwukrotna z czyszczeniem chemicznym
Spirytus surowy92% czyszczony NAOH 0,5g/l nastepnie KMNO4 0,5g/l
Miareczkowanie wskazywało użycie poniżej 0,15g/l w/w odczynników.Wydaje mi się ,że spirytus surowy był w miarę czysty.
Sedymentacja 3 doby odfiltrowanie osadu.Następnie rozcięczenie wodą do 50% do drugiej rektyfikacji
Rektyfikacja na kolumnie 3" wypełnienie 1,5m zmywaki chińskie .Skraplacz głowica NS z dobudowanym poniżej deflegmatorem o dużej powierzchni.
Destylacja prowadzona jest stałą mocą grzania gazem dobraną doświadczalnie do kolumny.
Zmniejszenie mocy tylko na poczatku odbioru przedgonu w czasie stabilizacji pracy kolumny.
Nastepnie zwiększenie mocy do optimum i na tym koniec zabawy z grzaniem.
Pozostała regulacja to chłodzenie refluxu na poczatku do uzyskania max % spirytusu, ,oraz pod koniec procesu korekta temperatury kiedy zaczyna się samoistnie podnosić temp. na kotle.Koniec destylacji samoczynny w temp parowania spirytusu.
Przedgon w ilości 0,5l faktyczny koniec zapachu acetonu wylewam jako płyn do wycieraczek
Zacier robię z cukru poprodukcyjnego
Drożdże Red Etanol i Cobra 24h
proporcje typowe jak stosują koledzy
Pozdrawiam
Technologja moich wybryków jest klasyką wypracowaną na tym Forum przez kolegów z różnych specjalności.oraz podstawowe zasady destylacji przemysłowych
Badany spirytus rektyfikowany 95%
Rektyfikacja dwukrotna z czyszczeniem chemicznym
Spirytus surowy92% czyszczony NAOH 0,5g/l nastepnie KMNO4 0,5g/l
Miareczkowanie wskazywało użycie poniżej 0,15g/l w/w odczynników.Wydaje mi się ,że spirytus surowy był w miarę czysty.
Sedymentacja 3 doby odfiltrowanie osadu.Następnie rozcięczenie wodą do 50% do drugiej rektyfikacji
Rektyfikacja na kolumnie 3" wypełnienie 1,5m zmywaki chińskie .Skraplacz głowica NS z dobudowanym poniżej deflegmatorem o dużej powierzchni.
Destylacja prowadzona jest stałą mocą grzania gazem dobraną doświadczalnie do kolumny.
Zmniejszenie mocy tylko na poczatku odbioru przedgonu w czasie stabilizacji pracy kolumny.
Nastepnie zwiększenie mocy do optimum i na tym koniec zabawy z grzaniem.
Pozostała regulacja to chłodzenie refluxu na poczatku do uzyskania max % spirytusu, ,oraz pod koniec procesu korekta temperatury kiedy zaczyna się samoistnie podnosić temp. na kotle.Koniec destylacji samoczynny w temp parowania spirytusu.
Przedgon w ilości 0,5l faktyczny koniec zapachu acetonu wylewam jako płyn do wycieraczek
Zacier robię z cukru poprodukcyjnego
Drożdże Red Etanol i Cobra 24h
proporcje typowe jak stosują koledzy
Pozdrawiam
-
- 50%
- Posty: 183
- Rejestracja: 2007-04-03, 16:42
Witam
Z badań chromatograficznych, które otrzymałem wynika, iż w gotowym produkcie oprócz etanolu znajdują się dextryny.
Z badań chromatograficznych, które otrzymałem wynika, iż w gotowym produkcie oprócz etanolu znajdują się dextryny.
bnp pisze:Musiała nastąpić jakaś pomyłka, to nie możliwe aby w destylacie znajdowały się dekstryny, jest to cukier który w tych warunkach nie destyluje
Wnioskuję, że błędy wystąpiły podczas zacierania (żyto).
Jednak wątpliwości się pojawiają.
Gdyby ktoś mógł rozwinąć troszkę ten temat będę wdzięczny.
Pozdrawiam
krzysiek007
- Chemik student
- 70%
- Posty: 355
- Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Witam @chemik student odpowiedziałeś na posta z ubiegłego roku ale to się nie tylko Tobie zdarza ...
co do chromatografi to w zupełności jak na "warunki domowe " wystraczy chromatograf cieczowy .- - jak dla mnie to istonte " parametry" to :
- kwas octowy
- glukoza
- kwas mlekowy
- reszta to już mniej ważna "jak dla mnie "
i ja też odpowiem na post Kolegi @krzysiek 007 :
dextryny to cukry niestety nierozkładane przez drożdże - i pisanie że to "wina " złego zacierania to tutaj raczej nie ma mowy o tym po prostu to cukier niefermentowany bo niemożliwy do "rozkładu " przez drożdże
pozdrawiam 98%
co do chromatografi to w zupełności jak na "warunki domowe " wystraczy chromatograf cieczowy .- - jak dla mnie to istonte " parametry" to :
- kwas octowy
- glukoza
- kwas mlekowy
- reszta to już mniej ważna "jak dla mnie "
i ja też odpowiem na post Kolegi @krzysiek 007 :
dextryny to cukry niestety nierozkładane przez drożdże - i pisanie że to "wina " złego zacierania to tutaj raczej nie ma mowy o tym po prostu to cukier niefermentowany bo niemożliwy do "rozkładu " przez drożdże
pozdrawiam 98%
Ostatnio zmieniony 2008-06-06, 17:02 przez 98%, łącznie zmieniany 1 raz.
- Chemik student
- 70%
- Posty: 355
- Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
- Lokalizacja: Bydgoszcz
ale mi chodziło o składniki destylatu a nie zacieru. Staram się uzyskiwać możliwie najczystszy spirytus i nie ma tu mowy o kw. octowym, czy mlekowym. No glukoza może się czasem znaleść po rozrobieniu z sokiem jabłkowym .
Czyli interesują mnie składniki takie jak np. izopropanol oraz inne o zbliżonej temp. wrzenia.
Czyli interesują mnie składniki takie jak np. izopropanol oraz inne o zbliżonej temp. wrzenia.
-
- 50%
- Posty: 183
- Rejestracja: 2007-04-03, 16:42
1 wyszedł tylko kwas octowy i niewielkie ilości propionowego, maltozy tam nie ma
2 wyszedł jakiś pik koło 11 minuty ale nie jest uwzględniony przez program , może być to także zaburzenie. Dekstryn tam nie ma.
3 wyszedł kw. propionowy, maltozy tam nie ma.
A więc do rzeczy (wnioski)
1 Wyniki tych badań potwierdziły moje przypuszczenia co do właściwości węgla aktywnego. Analizując chromatogram http://www.bimber.info/forum/download.php?id=644 spirytusu z kolumny oraz http://s3.tinypic.com/2zrj0gg.jpg spirytusu z pot-stil filtowanego węglem można śmiało stwierdzić, iż spiryt z pot-stil jest lepiej oczyszczony .
2 analizując chrom http://s3.tinypic.com/2zrj0gg.jpg , http://s3.tinypic.com/htfmvt.jpg oraz
http://www.bimber.info/forum/download.php?id=658 stwierdza się iż spirytus z kolumny po węglu jest niemal taki sam jak po czyszczeniu chemicznym, czyli czysty.
Dekstryny i maltoza która pojawia się w chromatogramach najprawdopodobniej jest wynikiem źle zdefiniowanej linii zerowej. Ich tam nie ma.
2 wyszedł jakiś pik koło 11 minuty ale nie jest uwzględniony przez program , może być to także zaburzenie. Dekstryn tam nie ma.
3 wyszedł kw. propionowy, maltozy tam nie ma.
A więc do rzeczy (wnioski)
1 Wyniki tych badań potwierdziły moje przypuszczenia co do właściwości węgla aktywnego. Analizując chromatogram http://www.bimber.info/forum/download.php?id=644 spirytusu z kolumny oraz http://s3.tinypic.com/2zrj0gg.jpg spirytusu z pot-stil filtowanego węglem można śmiało stwierdzić, iż spiryt z pot-stil jest lepiej oczyszczony .
2 analizując chrom http://s3.tinypic.com/2zrj0gg.jpg , http://s3.tinypic.com/htfmvt.jpg oraz
http://www.bimber.info/forum/download.php?id=658 stwierdza się iż spirytus z kolumny po węglu jest niemal taki sam jak po czyszczeniu chemicznym, czyli czysty.
Dekstryny i maltoza która pojawia się w chromatogramach najprawdopodobniej jest wynikiem źle zdefiniowanej linii zerowej. Ich tam nie ma.
- Chemik student
- 70%
- Posty: 355
- Rejestracja: 2006-05-26, 11:35
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 33 gości