Gorycz Bimbru
Gorycz Bimbru
Witam.
Prosze o pomoc.
Od jakiegoś czasu robiłem nastaw cukrowy i czasem po destylacji wychodził mi bimber bardzo smaczny a czasem wrecz wstretny bardzo gorzki. Od czego to zalezy ? Za każdym razem proces przechodzi takie same warunki temperatury. Pierwsze 100 ml z 30-stki kega odlewam i koncze proces przy 80 stopniach temp na szczycie kolumny. A moze mozna pozbyc sie tej goryczy? Bardzo prosze o jakies informacje. Z góry dziekuje.
Prosze o pomoc.
Od jakiegoś czasu robiłem nastaw cukrowy i czasem po destylacji wychodził mi bimber bardzo smaczny a czasem wrecz wstretny bardzo gorzki. Od czego to zalezy ? Za każdym razem proces przechodzi takie same warunki temperatury. Pierwsze 100 ml z 30-stki kega odlewam i koncze proces przy 80 stopniach temp na szczycie kolumny. A moze mozna pozbyc sie tej goryczy? Bardzo prosze o jakies informacje. Z góry dziekuje.
Czy twoja kolumna kolego jest kolumną rektyfikującą, czy po prostu rurą, którą nazywasz kolumną. Pytam, bo nic nie piszesz o stabilizacji kolumny, jeśli jednak masz normalną kolumnę, która prawidłowo działa, to robisz wszystko źle, chyba że stabilizuje ci się pokazując na szczycie 79,9 stopnia. Z opisu jednak wynika, że robisz na prostym aparacie, może na replice kolumny, lub masz kolumnę, ale nie potrafisz się nią obsługiwać.
Raczej na prostym aparacie nie robi, bo na prostym aparacie to proces zaczyna się od prawie 80°C na szczycie.
Chcąc zrobić bimber moim zdaniem stabilizacja kolumny więcej psuje niż daje dobrego.
Chcąc zrobić dobry bimberek z cukrówki, pierwszy odpęd warto zrobić z wypełnieniem miedzianym. Natomiast dodatkowo warto przelecieć drugi raz na długiej rurze z wypełnieniem stalowym dając wsad około 30%.
Jadąc drugi raz warto jechać bez stabilizacji, tak jak na prostym aparacie i wylać pierwsze 150-200 ml oraz jechać do około 88-90°c na głowicy, kiedy to moc odpędzanego bimberku będzie w granicach 65%. Wtedy należy zakończyć. Można resztę odebrać do kolejnej destylacji.
Potem całość rozcieńczamy do 45%-48%, dodajemy na 2,5 litra paczkę śliwek z Biedronki, ewentualnie 1/3 laski wanilii, oraz 2 x 2 cm kory cynamonu.
Czekamy 3 miesiące i cieszymy się super produktem.
Pzdr.
Chcąc zrobić bimber moim zdaniem stabilizacja kolumny więcej psuje niż daje dobrego.
Chcąc zrobić dobry bimberek z cukrówki, pierwszy odpęd warto zrobić z wypełnieniem miedzianym. Natomiast dodatkowo warto przelecieć drugi raz na długiej rurze z wypełnieniem stalowym dając wsad około 30%.
Jadąc drugi raz warto jechać bez stabilizacji, tak jak na prostym aparacie i wylać pierwsze 150-200 ml oraz jechać do około 88-90°c na głowicy, kiedy to moc odpędzanego bimberku będzie w granicach 65%. Wtedy należy zakończyć. Można resztę odebrać do kolejnej destylacji.
Potem całość rozcieńczamy do 45%-48%, dodajemy na 2,5 litra paczkę śliwek z Biedronki, ewentualnie 1/3 laski wanilii, oraz 2 x 2 cm kory cynamonu.
Czekamy 3 miesiące i cieszymy się super produktem.
Pzdr.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez OLO 69, łącznie zmieniany 1 raz.
OLO 69
Masz na myśli destylację prostą bez refluksu czy rektyfikację?OLO 69 pisze: Jadąc drugi raz warto jechać bez stabilizacji, tak jak na prostym aparacie i wylać pierwsze 150-200 ml oraz jechać do około 88-90°c na głowicy, kiedy to moc odpędzanego bimberku będzie w granicach 65%.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez garnacha, łącznie zmieniany 1 raz.
Koledzy. Moja aparatura jest prosta. Rura o długosci okolo 150 cm i srednicy okolo ø 70. Wypełniona jest wiórami nierdzewnymi do długosci 1 metra. Pozniej jest termometr i zimne palce 5 sztuk i na samym szczycie drugi termometr i wyjscie na chłodniczke. Kombinowałem z wypełnieniem. Raz szkłane, raz ceramiczne ale nierdzewne wydaje mi sie najbardziej trafne. Co do temperatury to sugeruje sie bardziej termometrem który jest pod palcami ponieważ szybciej sie ustabilizuje temperatura i widac dokłanie jak rosnie po jednej dziesiątej stopnia niż nad palcami. Nad palcaami bardzo sie chwieje i widac ze słabo dokładnie wskazuje ponieważ gdy zmienie przepływ wody lub stopniowo z czasem jak leci zimniejsza woda to temperatura bardzo sie zmienia. Ogrzewam to wszystko taboretem gazowym gdzie jestem w stanie dokłanie go wyregulowac.
Prosze o dalsze komentarze i z góry dziekuje.
Co do 3 miesiecy leżakowania to nie ma szans góra tydzien
Pozdrawiam
Prosze o dalsze komentarze i z góry dziekuje.
Co do 3 miesiecy leżakowania to nie ma szans góra tydzien
Pozdrawiam
Jakie komentarze, nic nie napisałeś, co zamierzasz uzyskać, jaki % cię interesuje, jaką masz temperaturę po stabilizacji, gdy zaczynasz odbierać. Jedyne co jest pewne, to że masz kolego słabe wypełnienie, a temperatura podczas odbioru spirytusu powinna być stała, od początku do końca. Po stabilizacji kolumny odbierasz przedgon, a potem rozkręcasz taboret na max i nie odbierasz szybciej niż 2l/h, powinieneś poczytać elementarz.
KOLUMNA SIE STABILIZUJE PRZY 78,5 ST C. ODBIERAM PRODUKT O MOCY OKOLO 93 PROCENT I TAK CIAGNE DO PRZEKROCZENIA 80 ST C BO POZNIEJ IM WYZSZA JEST TEMP TO SŁABSZY I BARDZIEJ GORSZY PRODUKT LECI. MIMO TO JEST BARDZO GORZKI. CO DO WYPEŁNIENIA NIE WIEM JAKIE POWINNO BYC NAJBARDZIEJ ODPOWIEDNIE BO CO JEDNA OSOBA TO INACZEJ TWIERDZI. LICZYŁEM NA JAAKAS POMOC A NIE CHCIALEM BYC OSOBĄ ATAKOWANĄ. MOZE I JESTEM POCZATKUJACY ALE CHYBA JEST POTO FORUM BY COS SIE DOWIEDZIEC LUB ROZWIAC SWOJE WATPLIWOSCI
POZDRAWIAM
[ Dodano: 2014-08-21, 19:28 ]
AHA PRODUKT MOZE MIEC NAWET 50 PROCENT BY NIE BYL GORZKI
POZDRAWIAM
[ Dodano: 2014-08-21, 19:28 ]
AHA PRODUKT MOZE MIEC NAWET 50 PROCENT BY NIE BYL GORZKI
Jeśli czujesz się atakowany na forum, to znaczy, że widzimy inaczej rzeczywistość. Temperatura ma stać w miejscu, zbyt szybko odbierasz, zwolnij odbiór, a podkręć grzanie na ful przy tym wypełnieniu i grzaniu na ful nie odbieraj szybciej niż 2l/h. Z czasem wypełnienie zmień na sprężynki pryzmatyczne.
[ Dodano: 2014-08-21, 19:44 ]
Może teraz kiedy zaczynasz zrób inny nastaw zamiast cukrówki, spirytus będzie smaczniejszy http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ight=ry%BF .
[ Dodano: 2014-08-21, 19:44 ]
Może teraz kiedy zaczynasz zrób inny nastaw zamiast cukrówki, spirytus będzie smaczniejszy http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... ight=ry%BF .
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości