Rozcieńczanie przed 2 destylacją

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Bimbrownik22
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2014-01-19, 16:33
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Rozcieńczanie przed 2 destylacją

Post autor: Bimbrownik22 » 2017-01-17, 14:36

Witam. Po pierwszej destylacji cukrówki wyszło mi 24 l destylatu o mocy około 70%. Mam pytanie odnośnie drugiego pędzenia, mam kega 50l leje w niego około 45l. I tutaj pytanie przeciągnąć całość na raz wyszedł by wsad o mocy około 37% czy dzielić po połowie i rozcieńczać do około 25? Jakieś sposoby na uszlachetnienie destylatu w drugim gotowaniu?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Bimbrownik22, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2017-01-17, 14:52

Drugi sposób, wyjdzie bardziej czyste.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Bimbrownik22
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2014-01-19, 16:33
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Post autor: Bimbrownik22 » 2017-01-18, 16:25

Może ktoś ma jeszcze jakieś sugestie? A jakiś sposób z dodawaniem herbaty owocowej lub czegos innego co poprawiło by smak destylatu?

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2017-01-18, 16:30

Jeśli destylat jest dobrej jakości to nie ma potrzeby niczego dodawać, chociaż jeśli chcesz to zawsze możesz zrobić przepalankę lub maceratu na owocach lub co tam przyjdzie ci do głowy.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Bimbrownik22
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2014-01-19, 16:33
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Post autor: Bimbrownik22 » 2017-01-18, 16:32

Maceratu na owocach? Co to takiego? Ale to chyba już po drugim pędzeniu nie przed tak?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Bimbrownik22, łącznie zmieniany 1 raz.

major
101%
101%
Posty: 107
Rejestracja: 2012-02-21, 16:06

Post autor: major » 2017-01-18, 19:24

Zawsze możesz między pierwszym a drugim pędzeniem potraktować destylat węglem. Ja co prawda nie jestem zwolennikiem węgla, ale bez użycia kolumny to chyba jedyny sposób na uzyskanie czystego alkoholu (tj. bezsmakowego). Zaliczam się do szkoły tych, którzy dla spokoju po filtracji węglem i tak dla wewnętrznego spokoju musieliby to ponownie odpędzić.

emagik
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2017-07-18, 18:05

Re: Rozcieńczanie przed 2 destylacją

Post autor: emagik » 2018-01-06, 21:48

Spróbuj przed drugim procesem rozcieńczyć surówkę w kawie. Kawa neutralizuje smaki i zapachy. Pól paczki MK (ok 100 g) zaparz w 5 litrach wrzątku odstaw aż się zaparzy ok. 5 min. Wlej do tego surówkę do gara, dolej wody żeby moc destylatu nie przekraczała 35% i gotuj 2 raz . :D

Awatar użytkownika
seneka
50%
50%
Posty: 193
Rejestracja: 2013-09-22, 16:20

Re: Rozcieńczanie przed 2 destylacją

Post autor: seneka » 2018-01-06, 22:12

Rocznica prawie :D
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

maria-n
100%
100%
Posty: 1365
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Re: Rozcieńczanie przed 2 destylacją

Post autor: maria-n » 2018-01-07, 11:02

Niema potrzeby użycia węgla, czy maskowania za pomocą różnych "sztuczek", niedoskonałości wykonania procesu. Należy przestrzegać zasad i trzymać się reguł wypracowanych przez Kolegów, a cel zostanie osiągnięty bez jakichkolwiek "dodatków"!

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Rozcieńczanie przed 2 destylacją

Post autor: magas » 2018-01-07, 12:17

Masz rację z maskowaniem, bez sensu dodawanie magi, kawy, czy innych sztuczek, które mają za zadanie maskowanie, ale z węglem musisz spróbować. Wiem, że robisz super wódę i węgiel jej nie potrzebny, wiem, bo piłem, ale węgiel potraktuj jak nie maskowanie, bo nim nie jest, a uszlachetnienie, by się przekonać trzeba sprawdzić. Zrób super wódę taką jak zawsze robisz, ale przed ostatnią rektyfikacją, puść wódę przez węgiel, część wódy, a część jak zawsze i sprawdź czy ta filtrowana węglem przed ostatnią rektyfikacją nie będzie miększa, lepsza, smaczniejsza, ale węgiel pod warunkiem, że robisz więcej niż jedną rektyfikację i po węglu nastąpi ostatnia rektyfikacja.

maria-n
100%
100%
Posty: 1365
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Re: Rozcieńczanie przed 2 destylacją

Post autor: maria-n » 2018-01-07, 14:09

Sprawdzę - przyrzekam! Do węgla zraziły mnie opinie kol. Bnp. Szkoda że niema go na Forum (miał sporą wiedzę z zakresu chemii) Jego zdaniem węgiel nadawał rektyfikatowi charakterystyczny posmak. Może miał "trefny" ten węgiel?

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Rozcieńczanie przed 2 destylacją

Post autor: magas » 2018-01-07, 15:12

Bo po węglu rektyfikat dostaje posmak, dostaje nawet ostrości, przy niektórych, jak się go nie wygotuje i on miał rację, ja z nim o tym też rozmawiałem, tylko cały czas u jemu i tobie umyka mały szczegół, jakbyście go gubili, a on jest najważniejszy, po węglu ma nastąpić rektyfikacja, a każdy robił węgiel jako ostatni zabieg. Gdy mam do wyboru dwie rektyfikacje i po nich węgiel, wybieram bez węgla, gdy mam do wyboru dwie rektyfikacje, ale po pierwszej, przed drugą węgiel, wybieram opcje z węglem.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Rozcieńczanie przed 2 destylacją

Post autor: zbyszko » 2018-01-08, 00:24

magas pisze:
2018-01-07, 15:12
.... ja z nim o tym też rozmawiałem, tylko cały czas u jemu i tobie umyka mały szczegół, jakbyście go gubili, a on jest najważniejszy, po węglu ma nastąpić rektyfikacja,....
Potwierdzam, to jest ten mały szczegół.
Zawsze w próbkach wyczuwaliśmy to "coś", co wnosił węgiel.
Po następnej rektyfikacji to "coś" znikało.
czytam nie pytam

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Rozcieńczanie przed 2 destylacją

Post autor: terni » 2018-01-08, 10:32

Moje doświadczenie z węglem jest całkiem inne. Nie wiem z czego ta ostrość po węglu się wzięła? Ja zawsze węgiel stosowałem jako ostatni zabieg i nawet jeżeli filtr nie był idealny to odrobinka pozostałości węgla nie szkodziła. Smak po węglu był łagodniejszy. Węgiel stosuje się w medycynie przy zatruciach pokarmowych. Jest on całkiem bez smaku. Może zależy z jakiego drewna węgiel uzyskujemy i jak go aktywujemy. Nasi przodkowie używali węgla brzozowego. Smirnoff jest filtrowany przez węgiel i podobno ten zabieg jest wykonywany na końcu.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Rozcieńczanie przed 2 destylacją

Post autor: magas » 2018-01-08, 16:37

Kolego przypomnij, Ty masz kolumnę i rektyfikujesz, czy masz prosty aparat i destylujesz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości