Do wyznaczenia tmpr. boilera w warunkach normalnych potrzebne są:Szlumf pisze: ↑2017-10-29, 01:55.........alternatywne, prostsze rozwiązania w oparciu o doświadczenia zdobyte na wypasionych sterownikach. Na przykład jak się mają wskazania prostej "U" rurki (w cm) do rzeczywistości (barometr jest tani) w kotle i na "10"-tej półce itp. Napiszcie wprost, że rozwiązanie manualne w oparciu o Wasze dane to 5zł na wężyk silikonowy i rzut oka w tabelę a Wy za .....zł dajecie w pełni bezobsługową rektyfikację z odbiorem przedgonów i wyduszeniem z wsadu ..% alkoholu.
-pomiar cisn w boilerze elektroniczny lub u-rurka
-pomiar rzeczywistego cisn. atmosferycznego
-pomiar temperatury wrzenia - możliwie dokładny
-wielkość molowego ciepła parowania mieszaniny w boilerze - zależna od składu mieszaniny w boilerze zatem i tempr. wrzenia- może być z pomiarów lub obliczona.
To samo dotyczy tempr. w wypełnieniu, olm i głowicy (tylko atm).
Jak widać niezbędnych param. jest sporo, tabela nie wystarczy "biez komputra nie razbieriosz".
Koszt czujnika ciśnienia nie jest znaczący. Myślę, że nie będzie kosztował więcej niż 10 paczek papierosów. Reszte załatwi program .
mam nadzieje że w najbliższym czasie uda mi się przedstawić teorię i wnioski praktyczne, teraz nie mogę bo jestem poza domem i nie mam dostępu do potrzebnych materiałów.