Strona 1 z 2

Wpływ średnicy kolumny na uzyskany %.

: 2017-06-16, 00:22
autor: Szlumf
Zmieniłem kolumnę na większą średnicę. Przy okazji postanowiłem sprawdzić szczątkowe informacje o negatywnym wpływie większej średnicy na jakość urobku. Porównywałem rury szklane 58/55mm i 80/75mm. Nie ocieplone. Pierwsze doświadczenia robiłem stosując jako wypełnienie pakiety ze zmywaków z Destylandii. Wykazały znaczącą wyższość cienkiej rury. Miałem jednak trudności z jednorodnym ubiciem zmywaków więc postanowiłem sprawdzić wypełnienie ze sprężynek pryzmatycznych Henitom. Jako podstawę przyjąłem moc 90W na 1cm2 powierzchni przekroju rury i odbiór 10ml/1000W mocy. Oceniałem uzyskany %. Odbiór z głowicy - LM.
Późną jesienią zrobiłem pierwszą przymiarkę dla rur z wypełnieniem o wysokości 73cm. Wsad 20l 10% spirytusu w 66l kotle. Bez odbioru przedgonów i zalewania. Odbiór próbki 200ml po 500ml serca. Wyniki: 58/55mm - 96,1%; 80/75mm - 96,3%. Niestety już po próbie zorientowałem się, że być może wyniki są zafałszowane bo stopień zwilżenia sprężynek był różny. Cienka brała udział w rektyfikacji ze 3 dni wcześniej. W grubej były częściowo suche.
Ostatnio zrobiłem drugą próbę dla warunków bardziej zbliżonych do codziennej praktyki. Rury z 122cm wypełnienia. Wsad 40l z 15% surówki. Zalewanie górą i odbiór 300ml przedgonów. Próbki 570ml po 1000ml serca. Wyniki: 58/55mm - 96,8%; 80/75mm - 96,6%.
Jak widać wyniki są różne. Skłaniam się do tych ostatnich, niekorzystnych dla rury 80/75mm ale gdyby ktoś to zweryfikował byłbym wdzięczny.

Re: Wpływ średnicy kolumny na uzyskany %.

: 2018-04-14, 09:42
autor: Szlumf
Znalazłem potwierdzenie tego, że zwiększenie średnicy pogarsza zdolności rozdzielcze kolumny zgodnie z wzorem:
HEPT1=HETP0x(1+0,7xlgD1/D0)
Źródło:
www.ichip.pw.edu.pl/sites/default/files ... 0_2013.ppt

Re: Wpływ średnicy kolumny na uzyskany %.

: 2018-04-14, 10:08
autor: kmarian
No i to co Kolega gr000by pisał znalazło potwierdzenie.
W poście - https://alkohole-domowe.com/forum/post1 ... ru#p141949 pisał:

"Gdybym pracował na węższej kolumnie (nie 76mm, a np. 42-50mm), to mógłbym pokusić się o jeszcze dokładniejszy podział frakcji przedgonów."

Jeśli się jest dociekliwym to i znajdzie. Dzięki Kolego Szlumf. :okioki

Re: Wpływ średnicy kolumny na uzyskany %.

: 2018-04-14, 19:29
autor: jowkon
To chyba dobra wiadomosc, ze lepiej nie upgrejdowac :)

Re: Wpływ średnicy kolumny na uzyskany %.

: 2018-04-14, 20:05
autor: fuutro
Pojawia się opcja wydłużenia kolumny jeśli zwiększać jej przekrój.

Re: Wpływ średnicy kolumny na uzyskany %.

: 2018-04-14, 20:06
autor: kmarian
Nie tak szybko z wnioskami. Może to jedynie znaczyć, że przy większej średnicy kolumny przydałoby się wyższe pomieszczenie i wyższa kolumna.

hehe Kolega mnie wyprzedził

Re: Wpływ średnicy kolumny na uzyskany %.

: 2018-04-14, 20:10
autor: fuutro
Jakoś mi się przypomina, że kolumna (jej część z wypełnieniem pryzmatycznym) powinna mieć wysokość rzędu średnica razy ok 18. Gdzieś to na forum można znaleźć. Dla 63mm jest to jakoś 120cm więc dla większych średnic, np 76mm wyszło by jakoś 140cm?

Re: Wpływ średnicy kolumny na uzyskany %.

: 2018-04-16, 20:59
autor: stratos
@Szlumf
A przypadkiem podczas pracy różnych kolumn nie miałeś wglądu na panujące ciśnienie w kotle podczas pobierania testowych próbek?

Zakładam że dla grubszej rury było również niższe ciśnienie w kotle i stąd też delikatny spadek jakości.

Re: Wpływ średnicy kolumny na uzyskany %.

: 2018-04-16, 22:26
autor: Szlumf
Niestety nie badałem ciśnienia. Ale grzałem z mocą 90W na cm2 przekroju rury i odbierałem 10ml/1000W. Więc jeżeli były różnice to raczej niewielkie.

Re: Wpływ średnicy kolumny na uzyskany %.

: 2018-04-17, 11:28
autor: terni
Ciśnienie w kotle jest zbliżone do atmosferycznego. No chyba że się rura zatka pulpą. Kocioł nie jest hermetycznie zamykany. To nie szybkowar gdzie się gotuje pod zwiększonym ciśnieniem.

Re: Wpływ średnicy kolumny na uzyskany %.

: 2018-04-18, 17:28
autor: terni
Ciśnienie w kotle nie zależy od temperatury czy jak kto woli mocy grzania czy odbioru, tylko i wyłącznie zależy od tego jak szczelny jest zawór bezpieczeństwa, jeżeli jest, bo być nie musi i przeważnie go nie ma. Zazwyczaj ciśnienie jest równe atmosferycznemu. Raz zdarzyło mi się że było wyższe i zawartość kotła ochlapała mi sufit, po tym jak zerwało mi wężyk odprowadzający parę z kotła, po tym jak zapchał się pulpą.

Re: Wpływ średnicy kolumny na uzyskany %.

: 2018-04-18, 17:36
autor: Benek
Zazwyczaj to jest, ale wyższe od atmosferycznego.

Re: Wpływ średnicy kolumny na uzyskany %.

: 2018-04-18, 18:03
autor: terni
Nie zazwyczaj, a czasami. Gdy się rura zapcha. Ciśnienie nie zależy od temperatury. Inaczej w Afryce byłoby zawsze wyższe niż na Antarktydzie. A jest jednakowe.

Re: Wpływ średnicy kolumny na uzyskany %.

: 2018-04-18, 18:07
autor: maria-n
Cześć
Kol. terni, zanim Napisałeś, należało podłączyć do kotła u-rurkę i zmierzyć tam ciśnienie - bo takowe występuje i jest zależne tak od przyłożonej mocy jak i od odbioru. Nie Wprowadzaj ludzi w błąd. W mojej kolumnie na wys. 47 cm od dołu - ciśnienie pracy jest na poziomie ca. 200 mm słupa wody. Z pewnością jest też w Twojej jak i we wszystkich innych, bo być musi!!!!! To jest tak oczywiste, że aż "ręce opadywują" jak się czyta takie wpisy.
I nie zależy od temperatury, a właśnie od przyłożonej mocy i oporu przepływu par przez wypełnienie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Temperatura to skutek przyłożonej mocy, jest przyczyną, ale pośrednią powstawania ciśnienia w układzie.

Re: Wpływ średnicy kolumny na uzyskany %.

: 2018-04-18, 20:58
autor: zbynek
maria-n pisze:
2018-04-18, 18:07
.... Temperatura to skutek przyłożonej mocy, jest przyczyną, ale pośrednią powstawania ciśnienia w układzie.
Dopowiedziałbym tylko, że temperatura która panuje w kotle, poza wiadomym skutkiem przyłożonej mocy, a więc dostarczonej energii, jest własnością fizyczną tego co akurat mamy w kotle wrzącego i funkcją ciśnienia tam panującego.

@ terni
W kotle, w czasie gotowania, zawsze jest niewielkie nadciśnienie, niewielkie, ale jest. 200 mm słupa wody to naprawdę niedużo. 1 bar to w przybliżeniu 10 metrów słupa wody. Ale nawet te 200 mm ma istotny wpływ na temperaturę i warunki destylacji i nie można ich ignorować.