PIWO

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

PIWO

Post autor: bimbelek » 2007-03-17, 14:02

Panowie i Panie
Czy robił ktoś kiedyś bimberek z piwa? Pytam tak z czystej ciekawości. Jeżeli tak to co z tego wyszło? Chodzi mi o jakość, moc itd.
Pozdrawiam.

jaron
101%
101%
Posty: 271
Rejestracja: 2007-01-20, 16:34

Post autor: jaron » 2007-03-17, 17:22

Witam
Dawno temu na alembiku bardzo niedobre

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2007-03-17, 17:27

Piwo samo w sobie jest za dobre aby je destylować no i za mało procentów ma aby warto to było robić.

Awatar użytkownika
bimbelek
101%
101%
Posty: 321
Rejestracja: 2007-02-12, 16:44
Lokalizacja: powiat Gorlicki

Post autor: bimbelek » 2007-03-17, 17:35

Dzięki. Własnie o to mi chodziło. Chciałem wiedzieć co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-03-17, 18:45

Hmm.... przecież niejako z piwa robi się Whisky :roll:
wiadomo wydajność mała , czyli ekonomicznie mało zasadne
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

M
40%
40%
Posty: 72
Rejestracja: 2009-09-18, 15:07
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: M » 2010-01-30, 11:18

Witam!
Jestem nowy na forum i cały czas czytam, własnego sprzetu jescze nie posiadam, powili zaczynam kompletować materiały do budowy kolumny.
Ale do rzeczy dokopałem się do tego postu i chciałem przeprowadzić dyskusję na temat destylacji piwa. Zakładając że posiadam dostęp do darmowego piwa które ma 7% alkoholu:
1. Czy opłaca się do destylować?
2. Czy sensowne było by np. przepuszczenie przez kolumnę bez wypełnienia i odebraniu wszystkiego jak leci a później dopiero rektyfikowaniu tego co się przedestylowało na szybko.
Proszę o wasze opinie.
Pozdrawiam m!

Rafal
60%
60%
Posty: 239
Rejestracja: 2008-05-04, 00:37
Lokalizacja: kraina marzeń

Post autor: Rafal » 2010-01-30, 14:30

jak piwo darmowe to destyluj, nie masz nic do stracenia ;-)

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2010-01-30, 15:28

M pisze: 2. Czy sensowne było by np. przepuszczenie przez kolumnę bez wypełnienia i odebraniu wszystkiego jak leci a później dopiero rektyfikowaniu tego co się przedestylowało na szybko.
Proszę o wasze opinie.
Pozdrawiam m!
To akurat jest bez sensu, jak kolega poczyta jescze trochę to forum, to powinno stać się zrozumiałe.
pozdrawiam - inżynier

Awatar użytkownika
adwokat
101%
101%
Posty: 639
Rejestracja: 2006-01-05, 17:42
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków

Post autor: adwokat » 2010-01-30, 16:47

A ja i tak chętnie bym się napił takiej "piwowicy".

Pozdrawiam.
Pozdrawiam. adwokat

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-01-30, 19:37

Ja mam 30 czy 40l litrów takiego piwa i już kilka miesięcy to robię :oops: , ale zawsze coś mi innego wskoczy do kega , może jutro puszę to coś napiszę , tyle, że ja chcę to puścić przez długą kolumnę z wypełnieniem, ale tak na 80parę% i niech leży, dużo tego nie będzie , na pewno jak już koledzy pisali na tym forum, trzeba je dobrze odgazować by się potem nie pieniło i może dodać jeszcze espumisan czy jakąś anty-pianę , ja mam w butelkach , a ty kolego jak zamierzasz opróżnić ten keg , ja nie wiem jak się to robi bezpieczne , umie tylko podłączyć do aparatury barowej i zlać przez kranik do szklanki :slinka

[ Dodano: 2010-01-30, 19:49 ]
http://translate.google.pl/translate?hl ... start%3D10

Wes
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-22, 10:18
Kontaktowanie:

Post autor: Wes » 2010-01-31, 07:53

1. Musisz zastosować na 100% odpieniacz
2. Do destylatu przejdą związki aromatyczne z chmielu i można całość użyć na rozpałkę

Jak chcesz zrobić whysky, to nie warzysz piwa, znaczy nie gotujesz i nie dodajesz chmielu!

Aromatu chmielu z destylatu piwnego można pozbyć się zmydlając go sodą kaustyczną a następnie utleniając nadmanganianem potasu + 2 destylacja. Wtedy masz już czysty spiryt.

M
40%
40%
Posty: 72
Rejestracja: 2009-09-18, 15:07
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: M » 2010-02-01, 07:19

Witam!
Nie mam stałego łącza więc nie mogę na bieżąco odpowiadać.
@czarnulek
Nie sprzedaje tego piwa i nie nadaje się ono do picia ponieważ pochodzi z niszczenia niedolanych puszek które są prasowane a piwo odzyskiwane.

I w dalszym ciągu nie wiem czy destylacja (lub rektyfikacja) piwa ma sens?
Bo biorąc pod uwagę to, że zawartość alkoholu w niektórych zacierach wynosi 10% to przy piwie 7-8% to niewiele mniej niż w takim zacierze.

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2010-02-01, 10:09

@M
ma sens, ale tylko w przypadku zastosowania kolumny, przy destylacji prostej, ilość odzyskanego etanolu w połączeniu z beznadziejną jakością czyni tą operację mało sensowną.
pozdrawiam - inżynier

M
40%
40%
Posty: 72
Rejestracja: 2009-09-18, 15:07
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: M » 2010-02-02, 07:08

Czyli ma sens tylko rektyfikacja.
Dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2010-02-02, 10:26

inżynier pisze: ma sens, ale tylko w przypadku zastosowania kolumny, przy destylacji prostej, ilość odzyskanego etanolu w połączeniu z beznadziejną jakością czyni tą operację mało sensowną.
Według mnie ilość etanolu, jaką możemy uzyskać jest taka sama w przypadku użycia zarówno kolumny jak i pot-stilla. Różnica będzie w stężeniu.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 64 gości