Dzień dobry.
Samogonik zrobiony z cukrówki. 2x przepędzony w miedzianym pojemniku z deflegmatorem i miedzianej chłodnicy. Delikatnie piekący smaczek traci dopiero po użyciu spiricolu. Ja tego nie czuję ale inni degustatorzy owszem. Dodam że zapachów nieprzyjemnych nie ma żadnych, już nawet po pierwszej destylacji. Co może być nie tak? Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Lekko piekący smak
Re: Lekko piekący smak
Stawiam na słabo odseparowane ogony.
Re: Lekko piekący smak
U mnie lekko piekący smak pojawiał się niekiedy po czyszczeniu chemicznym. Czasem niektóre rodzaje drożdży dają taki efekt.
Róbmy Swoje
Re: Lekko piekący smak
Na piekący smak bimberku wpływ ma także startowe Blg nastawu. Raz zrobiłem mocny nastaw na Alcotec48 w proporcjach 9 kg cukru i 21 litrów wody to przy dwukrotnie destylacja prostej urobek też był ostry. Druga sprawa to woda użyta do rozcieńczania. Niektóre wody oprócz mętnienia mogą powodować piekący smak.
Wysłane z mojego ASUS_T00Q przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego ASUS_T00Q przy użyciu Tapatalka
Re: Lekko piekący smak
Na 1 kg cukru najlepiej dać 3,5 litra wody. Wtedy blg będzie optymalne. W tym przypadku Blg 30° to zdecydowanie za dużo. Należało wlać o 10 litrów wody więcej na taką ilość cukru.
Róbmy Swoje
Re: Lekko piekący smak
To był przypadek z początków mojej przygody z hobby. Chciałem mieć mocny nastaw przy stosunkowo małym fermentatorze i zasugerowałem się instrukcją z paczki drożdży. Teraz wiem, że najlepsze wyniki są przy blg startowym ok. 22. Od dłuższego czasu robię nastaw z 28kg cukru i 98 l wody. Wszystko bez problemu mieści się w beczce 120l. Wszystko na jednej paczce Alcotec24 plus 30g Activitu i zawsze blg końcowe ok.-4.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości