Lekko piekący smak

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
benjaminc
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2017-11-26, 21:37

Lekko piekący smak

Post autor: benjaminc » 2018-06-23, 09:32

Dzień dobry.
Samogonik zrobiony z cukrówki. 2x przepędzony w miedzianym pojemniku z deflegmatorem i miedzianej chłodnicy. Delikatnie piekący smaczek traci dopiero po użyciu spiricolu. Ja tego nie czuję ale inni degustatorzy owszem. Dodam że zapachów nieprzyjemnych nie ma żadnych, już nawet po pierwszej destylacji. Co może być nie tak? Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Awatar użytkownika
Benek
101%
101%
Posty: 239
Rejestracja: 2005-12-25, 10:51
Lokalizacja: Mazury

Re: Lekko piekący smak

Post autor: Benek » 2018-06-23, 10:27

Stawiam na słabo odseparowane ogony.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Lekko piekący smak

Post autor: terni » 2018-06-23, 16:05

U mnie lekko piekący smak pojawiał się niekiedy po czyszczeniu chemicznym. Czasem niektóre rodzaje drożdży dają taki efekt.
Róbmy Swoje

johnex
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2011-07-30, 00:40

Re: Lekko piekący smak

Post autor: johnex » 2018-06-24, 10:46

Na piekący smak bimberku wpływ ma także startowe Blg nastawu. Raz zrobiłem mocny nastaw na Alcotec48 w proporcjach 9 kg cukru i 21 litrów wody to przy dwukrotnie destylacja prostej urobek też był ostry. Druga sprawa to woda użyta do rozcieńczania. Niektóre wody oprócz mętnienia mogą powodować piekący smak.

Wysłane z mojego ASUS_T00Q przy użyciu Tapatalka


terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Lekko piekący smak

Post autor: terni » 2018-06-24, 14:12

Na 1 kg cukru najlepiej dać 3,5 litra wody. Wtedy blg będzie optymalne. W tym przypadku Blg 30° to zdecydowanie za dużo. Należało wlać o 10 litrów wody więcej na taką ilość cukru.
Róbmy Swoje

johnex
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2011-07-30, 00:40

Re: Lekko piekący smak

Post autor: johnex » 2018-06-24, 14:45

To był przypadek z początków mojej przygody z hobby. Chciałem mieć mocny nastaw przy stosunkowo małym fermentatorze i zasugerowałem się instrukcją z paczki drożdży. Teraz wiem, że najlepsze wyniki są przy blg startowym ok. 22. Od dłuższego czasu robię nastaw z 28kg cukru i 98 l wody. Wszystko bez problemu mieści się w beczce 120l. Wszystko na jednej paczce Alcotec24 plus 30g Activitu i zawsze blg końcowe ok.-4.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości