Potrzebuje pomocy.
: 2018-07-20, 13:18
Witam wszystkich! Mianowicie mam kilka pytań. Prosiłbym o normalne odpowiedzi. Z Góry Dziękuję. Za nim zacznę pytać przedstawie sprzet, jest to: Zwykły keg 50l, kolumna 1.4 m, 6 zimnych palców termometr na kolumnie. Chłodnica z kolumną połączona jest sylikonowym wężykiem. Moje pierwsze pytanie. Czy lepiej użyć rurki kwasówki? I czy da się to polutować? Nie mam poprostu dostepu do Tig-a? Dodam, że kolumna nie ma wypełnienia. Na połączeniu zależy mi aby całość była z kwasówki. Chciałbym żeby sylikonowy weżyk nie zmienił walorów smakowych destylatu. Mam nastaw owocowy z wisni.Czy jak zrobię wypełnienie to wszystkie walory smakowe przepadną? Dodam, że zależy mi na zwykłym bimberku, typowym smaku nie spirytusie. Czy te zimne palce są w ogóle potrzebne i nie lepiej destylować bez nich? Czy jak nie wypełnie kolumny to bedzie alkohol miał posmak wiśni? Dodam, że nastaw jest z 10kg wiśni na miazgę 4kg cukru, enzym do owocow i drożdże szlacheckie owocowe. Z góry dziekuję za odpowiedzi..