Co robić ze zużytym zacierem
Co robić ze zużytym zacierem
Takie może dziwne pytanie ale....
Do tej pory działałem na sprzęcie po dziadku i grzałem aż leciał alko do 40% około.
Od kilku dni mam aabratka i tam miało lecieć tylko 96%. Z instrukcji wynika jednak inaczej. Na koniec leci słabszy i mam zakończyć.
I teraz dwa pytania: 1 czy jak będę grzał dalej to poleci słabszy alkohol jak na starym sprzęcie?
2. jak mam nie grzać to co z tym zagrzanym zacierem. Do kosza? czy cos jeszcze się z niego wyciśnie?
Do tej pory działałem na sprzęcie po dziadku i grzałem aż leciał alko do 40% około.
Od kilku dni mam aabratka i tam miało lecieć tylko 96%. Z instrukcji wynika jednak inaczej. Na koniec leci słabszy i mam zakończyć.
I teraz dwa pytania: 1 czy jak będę grzał dalej to poleci słabszy alkohol jak na starym sprzęcie?
2. jak mam nie grzać to co z tym zagrzanym zacierem. Do kosza? czy cos jeszcze się z niego wyciśnie?
Ostatnio zmieniony 2022-09-25, 15:42 przez Rafal111, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: co robic ze zużytym zacierem
Wybacz, moja nie nie rozumieć o co ty pytać...
Re: co robic ze zużytym zacierem
Z tego co czytałem to miał lecieć alkohol 96% ale nie wiem czy do końca, czy potem leci słabszy czy ten słabszy się już nie nadaje ...
Re: co robic ze zużytym zacierem
Po pierwsze, co masz na myśli mówiąc zacier?
Po drugie, co chcesz uzyskać?
Po trzecie to wszystko jest opisane na forum. Poszukaj.
Po drugie, co chcesz uzyskać?
Po trzecie to wszystko jest opisane na forum. Poszukaj.
Pozdrawiam z opolskiego.
Re: co robic ze zużytym zacierem
Obecnie to pewnie zmieszać z rozmokłą tekturą, trocinami i prasować brykiety jeżeli zacierem nazywasz zatarte, rozdrobnione ziarna zbóż a nie nastaw na bazie cukru ew owoców...
Grzejąc mniejszą mocą możesz uzyskiwać możliwość lepszego podziału frakcji, kolumna jest na to już przemyślana. I pozwala właśnie też na wyciśnięcie możliwie wiele dobroci z wsadu w kotle.
Grzejąc mniejszą mocą możesz uzyskiwać możliwość lepszego podziału frakcji, kolumna jest na to już przemyślana. I pozwala właśnie też na wyciśnięcie możliwie wiele dobroci z wsadu w kotle.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Co robić ze zużytym zacierem
Zbiornik zalany owocami lub winem
Re: Co robić ze zużytym zacierem
No właśnie, czyli nie mówisz o zacierze, tylko nastawie.
Pozostaje druga kwestia, co chcesz uzyskać - jeżeli spirytus to prowadzisz proces tak, że cały czas leci 96% - jak to robić jest opisane na forum.
Jeżeli wódkę smakową - to już jest inna bajka, tutaj musisz się dokształcić, bo to jest cały proces.
A dunder (czyli to co zostanie po rektyfikacji czy destylacji) generalnie wylewasz.
Istnieje możliwość użycia do kolejnego nastawu, ale to też dłuższy temat.
Generalnie moja rada - czytaj, czytaj, czytaj. Na tym i na czarnym forum https://alkohole-domowe.com/forum/ wszystko jest opisane.
I zadawaj precyzyjniej pytania, ostatnio są braki w szklanych kulach
Pozdrawiam z opolskiego.
Re: Co robić ze zużytym zacierem
A do tej wódki smakowej ... jakiegoś linka do czytania podasz
Re: Co robić ze zużytym zacierem
Proszę bardzo:
viewtopic.php?f=11&t=4851
https://alkohole-domowe.com/forum/sposo ... t9301.html
10 sekund szukania, ech.....
viewtopic.php?f=11&t=4851
https://alkohole-domowe.com/forum/sposo ... t9301.html
10 sekund szukania, ech.....
Pozdrawiam z opolskiego.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: EdiWillow i 100 gości