Cześć!
Dużo czytam na forum które ma już ponad kilkadziesiąt lat, część tematów jest dość stara i dotyczy głównie pot stilla, a ja sobie tak czytam o snakówkach np to:
viewtopic.php?f=24&t=259
Post z 2096 więc zapewne robiony na pot stillu.
I tu pytanie, czy jest sens robić Smakówki na kolumnie rerektyfikcyjnej?
Jednak jest przy tym trochę zachodu, a jeśli ma być efekt taki sam jak na cukrówkach, gdzie leci te 96% i aromaty wszystkie uciekają jako przedgon, to chyba nie ma sensu się w to bawić jak efekt będzie praktycznie taki sam spirytusu na nastawię jak i na zacierze?
Pytanie również dotyczy skrobi ziemiaczanej i wódeczki na niej zrobionej, przejdzie coś tego delikatnego smaku do spirytusu czy lepiej cukrówkę i niższym blg i będzie tej sam efekt?
Jestem początkujący proszę o wyrozumiałość , jeśli przekręciłem jakaś definicje proszę poprawić, pozdrawiam serdecznie!
Smakówki z kolumny - zaciery owocowe
Re: Smakówki z kolumny - zaciery owocowe
Nastawy jak już, nastawy smakowe. Kolumna też może pracować jako pot-stil. Z powodzeniem wielu kolegów z forum uzyskiwało bardzo dobre destylaty na długiej kolumnie. Wystarczy odkręcić zaworek na maksa i masz pot stil. Do decyzji jaka konfiguracja, tzn ile zasypu i moc grzania. Po latach dochodzę do wniosku, że sprzęt ma znaczenie drugorzędne, pod warunkiem, że wie się co chce się osiągnąć. Dużo ważniejsze są jakość owoców, fermentacja i dojrzewanie.
-
- 0%
- Posty: 9
- Rejestracja: 2023-02-22, 21:41
Re: Smakówki z kolumny - zaciery owocowe
Dzięki za odpowiedź.
W takim razie na przyszłość nie pozostaje mi nic więcej jak wrzucić i opisać zdjęcie aparatury w celu pomocy jak ja przestawić na fajny pot still, pozdrawiam!
W takim razie na przyszłość nie pozostaje mi nic więcej jak wrzucić i opisać zdjęcie aparatury w celu pomocy jak ja przestawić na fajny pot still, pozdrawiam!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 86 gości