Strona 1 z 1

Kolumna półkowa siata a kołpaki.

: 2023-12-14, 22:30
autor: Alien844
Witam.

Jaka jest różnica między sitami a kołpakami?

Jeśli chodzi o aromaty co sprawdzi się najlepiej?

Re: Kolumna półkowa siata a kołpaki.

: 2023-12-14, 23:12
autor: Doody
Jeżeli chodzi o aromaty to trudno powiedzieć. Ja mam sita, ale z tego co wiem łatwiej utrzymać barbotaż na kołpakach. Sita natomiast są "prostsze" w konstrukcji. Ja z sit jestem bardzo zadowolony. Nawet jak podczas odbioru, część sit "wysycha" to nadal destylat jest OK.

Re: Kolumna półkowa siata a kołpaki.

: 2023-12-15, 08:35
autor: Alien844
Osobiście posiadam kolumnę z kołpakami, ale mam możliwość zamiany na kolumnę z sitami.
I zbieram informacje czy warto iść w sita.

Re: Kolumna półkowa siata a kołpaki.

: 2023-12-15, 18:25
autor: czytam
Tylko, jeżeli z tych kołpaków nie jesteś zadowolony.

Re: Kolumna półkowa siata a kołpaki.

: 2023-12-17, 18:51
autor: kwik44
Wybór między dżumą a cholerą. Każde da dobry trunek. Miałem sita, zmieniłem na kołpaki bo mniej muszę pilnować. Różnicy nie widzę...

Re: Kolumna półkowa siata a kołpaki.

: 2023-12-19, 14:55
autor: Alien844
kwik44 pisze:
2023-12-17, 18:51
Miałem sita, zmieniłem na kołpaki bo mniej muszę pilnować.
Właśnie każdy pisze iż przy sitach więcej pilnowania tzn.?

Re: Kolumna półkowa siata a kołpaki.

: 2023-12-19, 18:03
autor: czytam
To znaczy, że kołpaki pracują stabilniej w szerszym zakresie zmieniających się parametrów (moc wsadu, grzania, refluks...). Sita, to pewien kompromis pomiędzy stabilnością a kosztem i komplikacją wykonania.

Re: Kolumna półkowa siata a kołpaki.

: 2023-12-20, 10:22
autor: Alien844
Od paru osób słyszałem iż z sit lepszy aromat można wyciągnąć ponieważ na początku destylacji odbiór jest na maxa żeby procent spadł to np.: 60% .
Do tego czasu nie ma refluksu i sita są suche więc kolumn działa jak potstil i nie wycina aromatów.
A kołpakowa zawsze jest zalana i wycina aromat.

Co o tym myślicie ?

Re: Kolumna półkowa siata a kołpaki.

: 2023-12-20, 13:44
autor: kwik44
Na kołpakach też. Ja odbieram do 95°C dopiero później odkręcam wodę na chłodnicy. Przy sitach trzeba pilnować mocy, inaczej barbotaż zaniknie. Reszta taka sama. Wycinanie aromatu może być związane jedynie z nieumiejętnym obsługiwaniem kolumny. Jest powiedziałbym wręcz przeciwnie, tzn. przy kołpakach ciecz "dłużej" leży na półce w związku z czym może dzięki temu zachodzić estryfikacja co w rezultacie może dawać "lepszy" aromat. Ale to są niuanse które są odpowiedzialne za ułamki % trunku, raczej definiują jego unikalność. Bez znaczenia na etapie początkujący/średniozaawansowany lub jak moim = leniwy.

Re: Kolumna półkowa siata a kołpaki.

: 2023-12-20, 13:46
autor: Doody
Myślę, że to nieprawdziwa informacja. Aromaty towarzyszą całemu procesowi destylacji, a nasilają się w końcowej fazie kiedy moc nastawu/zacieru spada. Tylko regulacja temperaturą odbioru decyduje o mocy i aromacie destylatu.
Edit
Odpowiadałem Alienowi :wink:

Re: Kolumna półkowa siata a kołpaki.

: 2023-12-20, 21:39
autor: Alien844
A możecie opisać jak przeprowadzacie destylację na półkowej?

Re: Kolumna półkowa siata a kołpaki.

: 2023-12-21, 14:34
autor: kwik44
Jest na czarnym mój temat, tam jest napisane wszystko.