Węgiel aktywoany a smak/zapach i poprawka pomiaru % na temp

Teoria, praktyka, sprzęt, kolumna
Awatar użytkownika
winorobek
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2007-07-29, 19:02
Lokalizacja: Mysłowice

Węgiel aktywoany a smak/zapach i poprawka pomiaru % na temp

Post autor: winorobek » 2007-09-12, 11:00

Mam pytanie czy węgiel aktywowany może w jakiś sposób wpłynąć na/zmienić smak i/lub zapach?
Kupiłem węgiel aktywowany w zoologicznym.
Prawda jest taka, że nie próbowałem jeszcze z obawy.

Oraz jaka jest poprawka na pomiar % dla temp. 5*C???
Ostatnio zmieniony 2011-03-09, 01:03 przez winorobek, łącznie zmieniany 1 raz.
Deo Optimo Maximo
- - -
winorobek

Awatar użytkownika
saszet
101%
101%
Posty: 88
Rejestracja: 2007-06-05, 21:12

Post autor: saszet » 2007-09-12, 11:29

Przy 5'C będziesz miał wskazanie zaniżone, ale nie wiem o ile procent.
Miałem kiedyś kukułki zalane destylatem, po filtracji węglem wyszedł klarowny roztwór o bardzo nieznacznym posmaku kukułek i prawie bez zapachu. Wszystko zależy od wysokości złoża węgla w kolumnie filtracyjnej. .
Ostatnio zmieniony 2007-09-12, 14:16 przez saszet, łącznie zmieniany 1 raz.

jagermeister
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2007-07-09, 15:25
Lokalizacja: z podlasia

Post autor: jagermeister » 2007-09-12, 12:06

W sprawie pomiaru % to [URL=http://moonshine_still.republika.pl/download.html]tu[/URL] znajduje się "Alcometer correction table - tablice korekcji wskazań alkoholomierza w zależności od danej temperatury pomiaru". Po ściągnięciu możesz sprawdzić odchylenia % w zależności od temperatury.

Awatar użytkownika
winorobek
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2007-07-29, 19:02
Lokalizacja: Mysłowice

Post autor: winorobek » 2007-09-12, 12:51

Przefiltrowałem wszystko (jedną porcje- tyle narazie zrobiłem) przez filtry do kawy i zapach jakby się lekko osłabił ale dalej jest paskudny.
Deo Optimo Maximo
- - -
winorobek

Awatar użytkownika
MaTyS
50%
50%
Posty: 168
Rejestracja: 2007-03-07, 07:58
Lokalizacja: Mazury

Post autor: MaTyS » 2007-09-12, 13:04

Filtr do kawy to trochę mało, kolumna filtracyjna się kłania... . Z doświadczenia, które tu nabyłem twierdzę, że przy pomocy węgla można uzyskać z czegoś dobrego coś bardzo dobrego, ale z czegoś paskudnego ...., to chyba tylko mniej paskudne :D
Ostatnio zmieniony 2007-09-12, 22:59 przez MaTyS, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
winorobek
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2007-07-29, 19:02
Lokalizacja: Mysłowice

Post autor: winorobek » 2007-09-12, 13:40

Chyba przez węgiel aktywowany jest tan zapach- może się tak stać??? No i nie wiem jak się tego pozbyć :(
Ostatnio zmieniony 2007-09-12, 22:59 przez winorobek, łącznie zmieniany 1 raz.
Deo Optimo Maximo
- - -
winorobek

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2007-09-12, 15:38

Z tego co wiem, węgiel ze sklepu zoologicznego nie bardzo nadaje się do filtarcji. Węgiel aktywowany właśnie ma na celu usunać wszelkie możliwe do usunięcia przez niego zanieczysczenia: zarówno nieprzyjemne zapachy, jak również posmaki.
Filtracje najlepiej przeprowadzic na kolumnie , jak juz wsześniej było to wspomniane. Czym dłuższa kolumna i wolniejsza filtracja tym lepiej:) Filtracja prze filtr do kawy nic nie zmieni, ani w smaku i ani w zapachu.

Awatar użytkownika
winorobek
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2007-07-29, 19:02
Lokalizacja: Mysłowice

Post autor: winorobek » 2007-09-12, 16:43

kitaferia pisze:Z tego co wiem, węgiel ze sklepu zoologicznego nie bardzo nadaje się do filtarcji. ...
Czyli nieprzyjemny zapach i smak może być spowodowany użytym przeze mnie węglem aktywowanym???
Deo Optimo Maximo
- - -
winorobek

bnp

Post autor: bnp » 2007-09-12, 21:30

@
winorobek 

"Mam pytanie czy węgiel aktywowany może w jakiś sposób wpłynąć na/zmienić smak i/lub zapach?
Kupiłem węgiel aktywowany w zoologicznym. "


Tak. Miałem takie przypadki, węgiel kupiony w zoologicznym okazał się okropny, destylat po nim zrobił się brązowy i nie nadawał się do picia. Stosowałem także drogi węgiel aktywowany z POCH usuwał bardzo dobrze "aromat" ale niestety wnosił specyficzny posmaczek. Zależnie od gatunku węgla, metody aktywacji, obróbki itp. w węglu będą znajdowały się różne substancje przechodzące w mniejszym lub większym stopniu w czasie filtracji do destylatu. Dlatego tak ważna jest obróbka węgla przed filtracją.
Bardzo dobry węgiel posiada kolega 98%, polecam.


@MaTyS


"przy pomocy węgla można uzyskać z czegoś dobrego coś bardzo dobrego, ale z czegoś paskudnego ...., to chyba tylko mniej paskudne"

Nie zgodzę się z kolega, nawet śmierdzący bimber oczyścisz na węglu i otrzymasz bezwonną smaczną gorzałkę, wszystko zależy jednak od przepływu.

kuklik123
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2009-01-12, 13:20

Post autor: kuklik123 » 2011-03-08, 19:40

Panowie może węgiel z zoologicznego był z pod chomika dlatego zalatywał, polecam wegiel od kolegi 98%. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości