Węgiel aktywoany a smak/zapach i poprawka pomiaru % na temp
Węgiel aktywoany a smak/zapach i poprawka pomiaru % na temp
Mam pytanie czy węgiel aktywowany może w jakiś sposób wpłynąć na/zmienić smak i/lub zapach?
Kupiłem węgiel aktywowany w zoologicznym.
Prawda jest taka, że nie próbowałem jeszcze z obawy.
Oraz jaka jest poprawka na pomiar % dla temp. 5*C???
Kupiłem węgiel aktywowany w zoologicznym.
Prawda jest taka, że nie próbowałem jeszcze z obawy.
Oraz jaka jest poprawka na pomiar % dla temp. 5*C???
Ostatnio zmieniony 2011-03-09, 01:03 przez winorobek, łącznie zmieniany 1 raz.
Deo Optimo Maximo
- - -
winorobek
- - -
winorobek
Przy 5'C będziesz miał wskazanie zaniżone, ale nie wiem o ile procent.
Miałem kiedyś kukułki zalane destylatem, po filtracji węglem wyszedł klarowny roztwór o bardzo nieznacznym posmaku kukułek i prawie bez zapachu. Wszystko zależy od wysokości złoża węgla w kolumnie filtracyjnej. .
Miałem kiedyś kukułki zalane destylatem, po filtracji węglem wyszedł klarowny roztwór o bardzo nieznacznym posmaku kukułek i prawie bez zapachu. Wszystko zależy od wysokości złoża węgla w kolumnie filtracyjnej. .
Ostatnio zmieniony 2007-09-12, 14:16 przez saszet, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 0%
- Posty: 7
- Rejestracja: 2007-07-09, 15:25
- Lokalizacja: z podlasia
Filtr do kawy to trochę mało, kolumna filtracyjna się kłania... . Z doświadczenia, które tu nabyłem twierdzę, że przy pomocy węgla można uzyskać z czegoś dobrego coś bardzo dobrego, ale z czegoś paskudnego ...., to chyba tylko mniej paskudne
Ostatnio zmieniony 2007-09-12, 22:59 przez MaTyS, łącznie zmieniany 1 raz.
Chyba przez węgiel aktywowany jest tan zapach- może się tak stać??? No i nie wiem jak się tego pozbyć
Ostatnio zmieniony 2007-09-12, 22:59 przez winorobek, łącznie zmieniany 1 raz.
Deo Optimo Maximo
- - -
winorobek
- - -
winorobek
Z tego co wiem, węgiel ze sklepu zoologicznego nie bardzo nadaje się do filtarcji. Węgiel aktywowany właśnie ma na celu usunać wszelkie możliwe do usunięcia przez niego zanieczysczenia: zarówno nieprzyjemne zapachy, jak również posmaki.
Filtracje najlepiej przeprowadzic na kolumnie , jak juz wsześniej było to wspomniane. Czym dłuższa kolumna i wolniejsza filtracja tym lepiej:) Filtracja prze filtr do kawy nic nie zmieni, ani w smaku i ani w zapachu.
Filtracje najlepiej przeprowadzic na kolumnie , jak juz wsześniej było to wspomniane. Czym dłuższa kolumna i wolniejsza filtracja tym lepiej:) Filtracja prze filtr do kawy nic nie zmieni, ani w smaku i ani w zapachu.
@
winorobek
"Mam pytanie czy węgiel aktywowany może w jakiś sposób wpłynąć na/zmienić smak i/lub zapach?
Kupiłem węgiel aktywowany w zoologicznym. "
Tak. Miałem takie przypadki, węgiel kupiony w zoologicznym okazał się okropny, destylat po nim zrobił się brązowy i nie nadawał się do picia. Stosowałem także drogi węgiel aktywowany z POCH usuwał bardzo dobrze "aromat" ale niestety wnosił specyficzny posmaczek. Zależnie od gatunku węgla, metody aktywacji, obróbki itp. w węglu będą znajdowały się różne substancje przechodzące w mniejszym lub większym stopniu w czasie filtracji do destylatu. Dlatego tak ważna jest obróbka węgla przed filtracją.
Bardzo dobry węgiel posiada kolega 98%, polecam.
@MaTyS
"przy pomocy węgla można uzyskać z czegoś dobrego coś bardzo dobrego, ale z czegoś paskudnego ...., to chyba tylko mniej paskudne"
Nie zgodzę się z kolega, nawet śmierdzący bimber oczyścisz na węglu i otrzymasz bezwonną smaczną gorzałkę, wszystko zależy jednak od przepływu.
winorobek
"Mam pytanie czy węgiel aktywowany może w jakiś sposób wpłynąć na/zmienić smak i/lub zapach?
Kupiłem węgiel aktywowany w zoologicznym. "
Tak. Miałem takie przypadki, węgiel kupiony w zoologicznym okazał się okropny, destylat po nim zrobił się brązowy i nie nadawał się do picia. Stosowałem także drogi węgiel aktywowany z POCH usuwał bardzo dobrze "aromat" ale niestety wnosił specyficzny posmaczek. Zależnie od gatunku węgla, metody aktywacji, obróbki itp. w węglu będą znajdowały się różne substancje przechodzące w mniejszym lub większym stopniu w czasie filtracji do destylatu. Dlatego tak ważna jest obróbka węgla przed filtracją.
Bardzo dobry węgiel posiada kolega 98%, polecam.
@MaTyS
"przy pomocy węgla można uzyskać z czegoś dobrego coś bardzo dobrego, ale z czegoś paskudnego ...., to chyba tylko mniej paskudne"
Nie zgodzę się z kolega, nawet śmierdzący bimber oczyścisz na węglu i otrzymasz bezwonną smaczną gorzałkę, wszystko zależy jednak od przepływu.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości