Słodowanie w warunkach wielkiej płyty

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
Awatar użytkownika
gdymar
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2012-09-05, 20:13

Słodowanie w warunkach wielkiej płyty

Post autor: gdymar » 2013-07-10, 15:15

Posiadam znaczną ilość kukurydzy i jęczmienia.
Chciałbym przeprowadzić słodowanie i tu pojawia się problem M-3 w bloku wielkopłytowym. :wallangry
Szukam sposobu,jak poprowadzić proces nie narażając zmysłu powonienia,rodziny i zacnego
sąsiedztwa :mrgreen: na zapachy temu towarzyszące.
pozdro

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2013-07-11, 00:02

Gdzie trzymasz te większe ilości zbóż?
Można słodować w miejscu przechowywania :mrgreen:
A tak na poważnie, to wybierasz skomplikowaną drogę do własnego trunku.
Nie mając komfortowych warunków do uprawiania hobby poszedłem na skróty i kupiłem śrutowany słód. Ale i tak zatarcie 25 kg to było spore wyzwanie gdy czasu brak, a bimrofornia za miastem.
Idąc za ciosem zacieram po raz pierwszy worek śruty kukurydzianej - enzymami :wink:
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2013-07-11, 00:05

A może srubować ze słodem zielonym :?:
czytam nie pytam

jurii
90%
90%
Posty: 643
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2013-07-11, 00:11

Do kukurydzy kup sobie po prostu ześrutowany słód za kilka złotych i zatrzyj ją słodem. Jęczmień ześrutuj i zatrzyj enzymami.

Awatar użytkownika
gdymar
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2012-09-05, 20:13

Post autor: gdymar » 2013-07-11, 01:35

Dzięki za odzew.
@wawaldek11 już Wiesz gdzie trzymam.
A na poważnie po 10-u latach kombinacji na pot-stilu z cukrówkami pora na ambitniejsze
wyzwania :nie_wiem
Bez enzymów,możliwie blisko oryginalnych receptur.
pozdro

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości