Nastaw z młodych pędów sosny - przepis

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
marianheweltowy
30%
30%
Posty: 32
Rejestracja: 2015-11-22, 09:16

Post autor: marianheweltowy » 2016-06-27, 08:28

Ja użyłem takiego syropu babcinego jako zaprawkę do czystego bimbru i wyszło świetne, delikatny słodkawy posmak sosny. 50 ml syropu na 500ml bimberku 50%

Kuba08891
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2016-08-29, 15:10
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Kuba08891 » 2016-09-02, 00:01

Temat podkarpackiego brandy na pędach obił mi się o uszy jednak nie miałem odwagi go popełnić. Myślę jednak, że w przyszłym roku polecę z tym na szkiełku z deflegmatorem do połowy wypełnionym miedzią (pędzenie win bez wypełnienia nie dawało zadowalających efektów jednak trochę sprężynek i cacy:) ) i chłodnicą. Myślicie, że gotować razem z pędami?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Kuba08891, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Nastaw z młodych pędów sosny - przepis

Post autor: fuutro » 2017-12-01, 14:52

Widzę temat zamarł ale i mnie kopnęła w końcu konieczność oddestylowania takiego nastawu - z jakichś 8 litrów pędów zaraz po odlaniu syropu cukrowego, dodaniu 2 kg cukru, dopełnienia wodą do ok 20 litrów wraz z paczką drożdży Bayanus G995 w końcu odfermentował i dość ładnie wyklarował się nastaw. Sam jego zapach mniej ciekawy niż świeżo zasypanych pędów.

Destylację przeprowadziłem w szybkowarze 17L na spółkę z chłodnicą szklaną. Grzanie na płycie indukcyjnej z mocą 1kW. Z jakichś 16 litrów odcedzonego nastawu (plus kilka kropel antypiany), odrzuceniu ok 150ml przedgonu otrzymałem jakieś 3,5L destylatu o mocy ok 46% o ile można w tym wypadku zawierzyć alkoholomierzowi. Pierwsze wrażenia po solidniem przemieszaniu nie powalają.

Zapach jakby sosny ale z nutą trawy, smak podobnie, z tym, że wydaje się gorzki po każdym łyczku. Początkowo znikomo słodkawy, lekko oleisty, gładki?. Przez chwile chodziło mi po głowie zmieszać to z syropem z pędów ale może warto by jeszcze raz przegonić na pot-stillu nim cokolwiek z tym będzie dało się zrobić?
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

Awatar użytkownika
Doody
100%
100%
Posty: 1226
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Nastaw z młodych pędów sosny - przepis

Post autor: Doody » 2017-12-01, 20:42

W domu trochę czuć tartakiem :wink: przy destylacji. Ale dla mnie zdecydowanie lepiej wychodzi prosta nalewka na pędach pomieszana z syropem powstałym z zasypania cukrem również pędów sosnowych. Nie dalej jak dwa dni temu pozwoliła mi zwalczyć uporczywy kaszel.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Nastaw z młodych pędów sosny - przepis

Post autor: fuutro » 2017-12-01, 20:54

Też jestem tego zdania ;) Jak za jakiś tydzień czy kiedy tam mi się przypomni nie będzie poprawy to będzie dalsza obróbka minimalizująca dodatki sosnowe.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości