Turbo Klar 24 - Słaby efekt. Dlaczego?
Turbo Klar 24 - Słaby efekt. Dlaczego?
Witam
Jestem początkujący w temacie dlatego mam pytania i pewne spostrzeżenia odnośnie klarowania Turbo Klarem 24. Dodałem Turbo Klar 24 w piątek dziś mamy środę i brak efektów. Zastaw jest jak mleko nadal. Dlaczego? 21L zastawu na drożdżach TURBO VODKA STAR HYPER PURE. Jakiś czas temu miałem identyczny efekt i puściłem takie mleko. Drugi raz na również na drożdżach TURBO VODKA STAR HYPER PURE dodałem tak samo Turbo Kalr 24 i po tygodniu był kryształ. I znów mam podobny efekt do pierwszego razu zastaw odstał z drożdżami stał 14 dni po czym dodałem Turbo Klar 24 i efekt mizerny jakiś delikatny osad na dnie a stoi już 5 dzień. Co za przyczyna? Temperatura czy coś innego? Zastanawiam się czy nie dodać kolejnej saszetki.
Proszę o poradę.
Jestem początkujący w temacie dlatego mam pytania i pewne spostrzeżenia odnośnie klarowania Turbo Klarem 24. Dodałem Turbo Klar 24 w piątek dziś mamy środę i brak efektów. Zastaw jest jak mleko nadal. Dlaczego? 21L zastawu na drożdżach TURBO VODKA STAR HYPER PURE. Jakiś czas temu miałem identyczny efekt i puściłem takie mleko. Drugi raz na również na drożdżach TURBO VODKA STAR HYPER PURE dodałem tak samo Turbo Kalr 24 i po tygodniu był kryształ. I znów mam podobny efekt do pierwszego razu zastaw odstał z drożdżami stał 14 dni po czym dodałem Turbo Klar 24 i efekt mizerny jakiś delikatny osad na dnie a stoi już 5 dzień. Co za przyczyna? Temperatura czy coś innego? Zastanawiam się czy nie dodać kolejnej saszetki.
Proszę o poradę.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Daro1003, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie sprawdzałem właśnie Blg nie zaopatrzyłem się jeszcze w ten sprzęt. Ile powinno wynosić Blg takiego nastawu w stanie już gotowym?
Radzisz kolego aby zimą nie dawać Turbo Klara tylko wystawić na dwór i wystarczy? Wczoraj wieczorem właśnie to zrobiłem u mnie było -3 ale jeszcze nie sprawdzałem czy pomogło.
Nastaw chyba już nie pracuje bo gołym okiem nie widać nic spokojna zawiesina.
Co do przeczytania ulotki to nie ma na niej za wiele kilka zdań odnośnie stosowania i oczywiście przeczytałem nic nie było o temperaturach.
Radzisz kolego aby zimą nie dawać Turbo Klara tylko wystawić na dwór i wystarczy? Wczoraj wieczorem właśnie to zrobiłem u mnie było -3 ale jeszcze nie sprawdzałem czy pomogło.
Nastaw chyba już nie pracuje bo gołym okiem nie widać nic spokojna zawiesina.
Co do przeczytania ulotki to nie ma na niej za wiele kilka zdań odnośnie stosowania i oczywiście przeczytałem nic nie było o temperaturach.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Daro1003, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszelkie wspomagacze do klarowania czasami tak mają. Też to przerabiałem i od kilku lat ich nie stosuję. Tylko czas i grawitacja. Maksymalnie 3-4 dni w lato i masz wodę. W okresie jesienno - zimowym wystarczą nawet 24 godziny.
Jeśli u Ciebie balingomierz pokazuje dobrze (powinno być poniżej 0 - ok. -3) to nie zastanawiaj się - odgazuj i wystawiaj na dwór. Jutro masz klarowne.
P.S. Nic nie piszesz o sprzęcie ale jeśli będziesz to pędził na kolumnie to też się zbytnio nie przejmuj klarownością. Ściągnij z nad osadu i gotuj.
Jeśli u Ciebie balingomierz pokazuje dobrze (powinno być poniżej 0 - ok. -3) to nie zastanawiaj się - odgazuj i wystawiaj na dwór. Jutro masz klarowne.
P.S. Nic nie piszesz o sprzęcie ale jeśli będziesz to pędził na kolumnie to też się zbytnio nie przejmuj klarownością. Ściągnij z nad osadu i gotuj.
W jaki sposób mam odgazować?
Sprzęt to keg 50L z wpaloną grzałką.
Dalej rura ok 60cm w górę dwa odstojniki i chłodnica.
Wyniosłem wczoraj na dwór i dalej jest mleko potrzymam to na dworze do soboty zobaczymy.
Zakupiłem cukromierz zaraz podam jakie mam tam Blg.
Sprzęt to keg 50L z wpaloną grzałką.
Dalej rura ok 60cm w górę dwa odstojniki i chłodnica.
Wyniosłem wczoraj na dwór i dalej jest mleko potrzymam to na dworze do soboty zobaczymy.
Zakupiłem cukromierz zaraz podam jakie mam tam Blg.
Ostatnio zmieniony 2014-10-30, 20:44 przez Daro1003, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Tak jest warstwa ok cm na dnie.
Sprawdziłem i cukromierz w ogóle się nie podnosi.
Natomiast w zupełnie innym nastawie (młodszym i z innych drożdży) mam na poziomi 1Blg i widać jak bąbelki lecą czyli chyba jeszcze pracuje. Więc cukromierz chyba dobrze wskazuje.
Sprawdziłem i cukromierz w ogóle się nie podnosi.
Natomiast w zupełnie innym nastawie (młodszym i z innych drożdży) mam na poziomi 1Blg i widać jak bąbelki lecą czyli chyba jeszcze pracuje. Więc cukromierz chyba dobrze wskazuje.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Daro1003, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak pisał wawaldek spust z nad pierwszego osadu po tym wiertara z mieszadłem, i przy takim chłodzie jaki teraz mamy w nocy na zewnątrz, to 24h i po zawodach, następnie do kotła i jazda lekkim zabieleniem nastawu się nie przejmuj. Jeżeli chcesz kryształ, to zastosuj bentonit, czyli koci żwirek wychodzi troszkę więcej odpadu, ale wsad jest kryształowo czysty.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte
— Napoleon Bonaparte
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości