Turbo Klar 24 - Słaby efekt. Dlaczego?
Tylko raz udało mi się osiągnąć nastaw jak kryształ. Cukru dodaje wg rozpiski na drożdżach. Klar dodaje po osiągnięciu -blg, jedynie co mogę robić źle, to za długi czas pomiędzy dodaniem saszetki A i B, no i mieszanie wiertarką.
Ostatnio zmieniony 2014-11-08, 21:29 przez Daro1003, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Turbo Klar 24 - Słaby efekt. Dlaczego?
Witam.
Ostatnio w pewnym sklepie co robię zaopatrzenie dowiedziałem się że ważna jest temperatura. Nastaw przed klarowaniem Klarem powinien mieć przynajmniej 25st. I zrobiłem test. Jak jest cieplejsze to szybciej siada na dnie za te dosłowne 24h.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio w pewnym sklepie co robię zaopatrzenie dowiedziałem się że ważna jest temperatura. Nastaw przed klarowaniem Klarem powinien mieć przynajmniej 25st. I zrobiłem test. Jak jest cieplejsze to szybciej siada na dnie za te dosłowne 24h.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
A gdzie tu jest śpirytus????
Re: Turbo Klar 24 - Słaby efekt. Dlaczego?
Warunkiem dobrego klarowania jest całkowite zaprzestanie fermentacji i pozbycie się z nastawu nagromadzonego CO2. Co do temperatury, to niska sprzyja klarowaniu. Ja nigdy nie dodaję żadnych substancji klarujących. Po prostu mi się nie spieszy
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Turbo Klar 24 - Słaby efekt. Dlaczego?
Kolega amateur ma rację. Co do szybkości klarowania, to środki chemiczne typu Turbo Klar czy Klarmedel klarują nastawy trochę szybciej niż Bentonit. Środki te lepiej pracują w wyższej temperaturze, natomiast bentonit w chłodzie. Czas klarowania uzależniony jest właśnie od temperatury i stopnia odgazowania nastawu.
Spiritus flat ubi vult
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości