Klarowanie

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
zeglarz1981
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2015-07-10, 06:34

Klarowanie

Post autor: zeglarz1981 » 2015-08-11, 01:07

Witam ponownie.
Kolumna już zmontowana.
Teraz pytania odnośnie zacieru.

Nastaw 50L 10kg cukru i jako dodatek pożywka 8kg otrębów przennych.
Wszystko przestalo pracować kilka dni temu i tu pytanie o klarowność i kiedy można odparować to?
Czekać aż stanie sie "przezroczyste" czy żwirek dla kota zaĺatwił sprawę?

[ Dodano: 2015-08-11, 01:28 ]
Sorki zdjęcie się nie dodało. Wygląda to tak.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d1d ... 0e88c.html
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zeglarz1981, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2015-08-11, 09:42

Płyn z nad tego białego osadu zlej, dodaj do niego jakiegoś turbo klaru (wbrew pozorom to nie jest jakiś szczególny wydatek, a na pewno szybszy i skuteczniejszy od żwirków z którymi ja przynajmniej mam złe doświadczenia).
Po dwóch, trzech dniach znowu zlej z nad powstałego osadu, do kotła i alleluja :mrgreen: .
Powodzenia.










0.

zeglarz1981
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2015-07-10, 06:34

Post autor: zeglarz1981 » 2015-08-11, 09:50

O.k.
Teraz jest już dużo niżej osad.
Bardziej mnie interesuje czy gotowac takie lekko mętne z nad osadu czy czekać az się wyklaruje?
Jakie to przykre doświadczenia z bentonitem ze żwiru dla kotów?

jakub2001
101%
101%
Posty: 297
Rejestracja: 2010-09-20, 14:37

Post autor: jakub2001 » 2015-08-11, 10:49

Masz kolumnę.
Mnie takie lekko mętne w niczym nie przeszkadza.
Każde klarowanie to jednak jakieś dodatki.
Ale to mówię ja.

zeglarz1981
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2015-07-10, 06:34

Post autor: zeglarz1981 » 2015-08-12, 00:36

O.k. poczekam jeszcze 2-3 dni i odparuje to.
Dzięki wszystkim za pomoc.

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2015-08-12, 21:36

Pierwsze nastawy klarowałem na błysk, teraz lekko mętnie w niczym nie przeszkadza. Raz nawet gotowałem zaraz po zaprzestaniu fermentacji i również było ok.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości