Skwaśniał nastaw

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
bajbus
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2015-11-08, 18:11

Skwaśniał nastaw

Post autor: bajbus » 2015-11-08, 18:33

Witam. Mam problem z nastawem. Zrobił się kwaśny jakbym dodał cytryn. Nastaw robiłem 5 kg ryżu 1kg rodzynek 20 kg cukru 80l wody drożdże bayanusy i pożywka. Pierwsze puszczenie ok, zalałem ponownie do tego co było 20 kg cukru 80l wody 3 kg ryżu i 0,5 kg rodzynek i po 4 tygodniach zrobił się kwaśny zamiast gorzkiego. W tych proporcjach i tą metodą robię ponad 4 lata i zrobiło mi się to pierwszy raz. Ma ktoś pomysł czy można to uratować? Z góry dziękuję za pomoc.

[ Komentarz dodany przez: OLO 69: 2015-11-08, 18:45 ]
Poprawiłem, ponieważ zrobiłeś nastaw a nie zacier.
Ostatnio zmieniony 2015-11-08, 18:44 przez bajbus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1410
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2015-11-08, 19:34

Jeżeli cukromierz pokazuje od 0 do -4 to nie przejmuj się tylko gotuj.

bajbus
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2015-11-08, 18:11

Post autor: bajbus » 2015-11-08, 21:18

W jednym pokazuje 9 a w drugim 16.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bajbus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2015-11-08, 21:22

Mógłbyś dokładniej?
Jednym, drugim? O co chodzi?
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Re: Skwaśniał nastaw

Post autor: robol69 » 2015-11-08, 21:24

bajbus pisze: Zrobił się kwaśny jakbym dodał cytryn.
A zrobił się może lekko "śluzowaty", czy coś w tym guście?
Polak potrafi !!!

bajbus
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2015-11-08, 18:11

Post autor: bajbus » 2015-11-09, 06:03

Mam dwa nastawy i w obu czuć kwaśny smak. Tylko jeden jest tydzień starszy. Nie mają zmienionego wyglądu ani śluzu. Zastanawiam się czy może je doslodzić jak wino i niech robi drugi raz?

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2015-11-09, 07:41

Możemy tylko zgadywać co konkretnie rozumiesz przez słowo skwaśniał.
Czy ta zmiana smaku wg Ciebie nie jest naturalnym procesem który zachodzi w miarę upływu fermentacji?
Podejrzewam, że zaoctowanie byś odróżnił.
Już nic nie dosładzaj.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

bajbus
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2015-11-08, 18:11

Post autor: bajbus » 2015-11-09, 09:50

Normalnie nastaw przy wyrabianiu najpierw był słodki i stopniowo nabiera goszkosci a na koniec był gorzki jak piełun. Teraz smakuje jak herbata z cytryną wciśniętą od serca. Ocet to nie jest.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bajbus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2015-11-09, 09:58

A Ty zrobiłeś całkiem nowe nastawy, czy może dodawałeś też stary ryż, rodzynki, cytryny?
Wypłukałeś dobrze beczki przed robieniem nastawu?
Bo wygląda na to jakby to Ci po prostu skisło.
Pzdr.
OLO 69

bajbus
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2015-11-08, 18:11

Post autor: bajbus » 2015-11-09, 10:03

Od paru lat robię tak ze dodaje do starego i nic się nie działo.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bajbus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2015-11-09, 10:07

Aż w końcu się zainfekowało.
OLO 69

bajbus
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2015-11-08, 18:11

Post autor: bajbus » 2015-11-09, 16:00

Można to ratować czy do wyłania?

Danniel
50%
50%
Posty: 181
Rejestracja: 2010-11-24, 23:51
Lokalizacja: CK

Post autor: Danniel » 2015-11-09, 18:45

Ja bym to spasteryzował lub oddestylował (według chęci) Później do wywaru dodał nowych drożdży cukru i trochę pożywki.
"Jeżeli coś jest głupie , ale działa , to nie jest głupie" - Murphy :)

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2015-11-09, 21:29

Tam gdzie pokazuje +6 można spróbować przedestylować. Tam gdzie +16 można by nastaw spasteryzować, odkwasić np. sodą spożywczą, dodać pożywkę, drożdże bayanus G 995 lub babuniowe w większej ilości.
Spróbuj na małej ilości. Jeśli się uda restart możesz zawalczyć z całą beką. Jeśli nie, to ja bym to wylał.
OLO 69

bajbus
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2015-11-08, 18:11

Post autor: bajbus » 2015-11-09, 22:53

Znalazłem w jednej z książek o winiarstwie że takie nastawy odkwaszają zwykłą kredą.

[ Dodano: 2015-11-10, 08:01 ]
Do jakiej temperatury trzeba podgrzać żeby było ok i ile sody dodać?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości