Pierwszy nastaw

Przygotowanie zacieru, nastawu i wszystko co jest z tym związane
Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2015-12-03, 21:41

10-15% zasypu zrób w miedzi. Jak kolumna będzie do 1,2m, ja z miedzi bym zrezygnował. Jak wyżej, dawałbym Cu tyko do pierwszej rektyfikacji.

spamik112
40%
40%
Posty: 80
Rejestracja: 2015-11-02, 16:15
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: spamik112 » 2015-12-21, 20:17

Jakie drożdże polecilibyście na "pierwszy raz" na kolumnie?
Myślę, żeby próbować zrobić czysty %, chyba z cukrówki.

Mam doświadczenie w robieniu win.
Chciałbym zrobić 2 fermentacje, jedną w ciepłym miejscu, drugą ze względu na warunki w zimniejszym miejscu. Panują tam warunki 2-10 stopni, myślę, żeby ocieplić butlę i może jakoś będzie.


Chyba, że ktoś ma jakieś inne propozycje?
Ostatnio zmieniony 2015-12-23, 00:30 przez spamik112, łącznie zmieniany 1 raz.

seta
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2015-02-13, 11:56
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: seta » 2016-01-29, 09:27

Witam. Tak mi się wydaje, że nadszedł już czas na zbożówki i jestem już po pierwszym zacieraniu. Zacierałem śrutę kukurydzy i pszenicy po odfiltrowaniu wyszło 30 ltr - 13 Blg. i nie wiem czy warto to puszczać na rurki.
Tak sobie myślę jakbym ten zacier jeszcze raz wlał do gara wsypał nową porcję śruty kukurydzy i ponownie zatarł enzymami. / enzym upłyniający 95 stopni- scukrzający 62 stopnie tak robiłem /.
A może kupić glukozę lub może lepszy byłby cukier trzcinowy i dołożyć do stężenia 22 Blg.
Proszę poradzcie coś.

http://www.bimber.info/forum/templates/ ... /icon8.gif
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez seta, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2016-01-29, 09:54

Witaj.
Czego oczekujesz po tej zbożówce, co chcesz uzyskać na końcu?
Jeśli to ma być zbożówka to żadne cukry nie wchodzą w grę.
Ile dałeś śruty na te 30 litrów?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez mlody, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

seta
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2015-02-13, 11:56
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: seta » 2016-01-29, 10:29

Na początek chciałem zrobić dobrej klasy spirytus. Ciekawy jestem jaka byłaby różnica wódki zrobionej ze zboża a cukru, a później na krótkiej rurce zrobić bimberek i parę miesięcy go potrzymać do degustacji, a jeszcze palone wiórki dębowe.
1 kg śruty na 3 ltr wody.
Ostatnio zmieniony 2016-01-29, 12:38 przez seta, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2016-01-29, 10:50

Czy to była śruta czy ospa bo strasznie mało blg ci wyszło przy takim stosunku wody do śruty.
Jeśli ma to byś spirytus to i tak musisz to robić na dwa a nawet na 2,5 raza, czyli pierwszy odbiór na szybko jak leci, więc odebrał bym jak leci wszystko i nastawił następny nastaw od nowa. Tylko masz blg jakbyś robił piwo nie wiem skąd
Potem rektyfikacja wszystkiego.
Ps. Filtrowałeś przed fermentacją?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2016-01-29, 11:08

seta pisze:1 kg śruty na ltr wody.
Za mało wody. Dałeś radę to wymieszać? Zaciera się 1 kg śruty na 2,5-3 litry wody.
OLO 69

seta
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2015-02-13, 11:56
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: seta » 2016-01-29, 11:12

..pszenica śrutowana ok.2kg, kukurydza o gradacji 3-4mm.
Zatrę jeszcze 1 kg mąki może to stare enzymy ważne były do grudnia.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez seta, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2016-01-29, 11:16

Enzymy nie były problemem, ile było tej kukurydzy?
Ile dałeś w sumie śruty na ile wody?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez mlody, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

seta
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2015-02-13, 11:56
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: seta » 2016-01-29, 12:38

Poprzedni post poprawiony, przepraszam miało być 3 ltr. wody...

8kg kukurydzy+2kg pszenicy na 30 ltr. wody.

A może być tak, że to jest już za stara kukurydza ma ponad rok!

Mąka już zatarta wyszedł słodki syropek ciekawe ile będzie blg jak ostygnie.

[ Dodano: 2016-01-29, 17:58 ]
Zacier z mąki zrobiony wyszedł bardzo słodki syrop blg nie da się sprawdzić bo jest za gęsty. W związku z tym dokupiłem 5kg mąki pszennej -zacier z kukurydzy do garów i jeszcze raz zacieram mąkę. Enzymów będzie ponad 3 krotnie więcej bo zadaję więcej czy są szkodliwe?
Drożdże Fermiol mają już ponad rok ale mam nadzieję, ze wystartują. Co wyjdzie to napiszę. Uf ale ciężki kawałek chleba.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez seta, łącznie zmieniany 2 razy.

seta
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2015-02-13, 11:56
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: seta » 2016-02-01, 06:52

Przed wyjazdem do pracy sprawdziłem co dzieje się w bańce i jest to wszystko kwaśne śmierdzące i nadaje się tylko do porcelanki. Drożdże pracują, temperatura zacieru 33,5 st.
Jak trochę ochłonę jeszcze raz spróbuję z mąką.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez seta, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości